Från dörr till dörr

Hur tar man sig från ett klassiskt tryckeri till ett hypermodernt distributionscenter i Singapore, utan att tappa varken kontakten med sina rötter eller blicken mot framtiden? Följ med på en resa med Elanders i både tid och rum.

[>> Artikel från Elanders, Författare: Marcus Löfström]

 

I VÄSTRA TYSKLAND ligger en mindre ort vid namn Hünxe. Här ligger en av Elanders större distributionsanläggningar och Peter Thyrén, affärsansvarig för Elanders AB, berättar att verksamheten här innehåller flera bra exempel på några av Elanders helhetslösningar inom supply chain solutions.

– År 2017 började vi hantera delar av försörjningskedjan för multifunktionsskrivare i Tyskland och Beneluxländerna åt ett av världens största IT-företag, berättar Peter Thyrén.
– När en slutkund beställt en multifunktionsskrivare anpassas den av oss i Hünxe. Våra tekniker, välutbildade med bred kunskap, anpassar hårdvaran, installerar mjukvaran och gör kundspecifika inställningar. Vi testar även att skrivaren fungerar i praktiken innan leverans. Sedan planerar vi i samverkan med vår kund och dess slutkund leveransen och installationen av skrivaren. Inget lämnas åt slumpen, menar Peter Thyrén.

– Det är viktigt för oss att vi tillsammans med slutkunden har koll på alla eventuella utmaningar som kan påverka leveransen. Det kan handla om allt från trånga utrymmen till inpassering eller känsliga golv. Skrivarna kan dessutom väga närmare 100 kilo och vara väldigt transportkänsliga.

ELANDERS SUPPLY CHAIN-LÖSNING för skrivaren i fråga sträcker sig längre än varans leverans.
– Väl på plats ser vi till att packa upp varan, placera den på korrekt ställe och testköra den. Vi kan dessutom ta med oss gammal utrustning från slutkunden, allt i enlighet med vårt åtagande att vara hållbara och miljömedvetna. Teknik som inte fungerar som den ska kan vara en rejäl huvudvärk emellanåt. Speciellt när man som kund med exempelvis en trasig dator måste skicka tillbaka den för service eller liknande. Även där hjälper Elanders en av världens största tillverkare av hemelektronikprodukter och har en centraliserad reparationsservice som betjänar Europa med garantiberättigade reparationer av persondatorer. I vissa europeiska länder underlättas den här processen genom Elanders helhetstänk.

– Vi har utvecklat en unik lösning för den omvända försörjningskedjan. Det ska finnas en enda kontaktyta och därför ansvarar vi för hela transportprocessen, från upphämtning hos konsument till återleverans. Det kan handla om allt från upphämtning hemma hos slutkonsument, hos en återförsäljare eller på någon av de 1600 anslutna punkterna, säger Peter Thyrén. Elanders har även säkerhetstänket med sig under processen.

– Vi har tagit fram ett anpassat emballage med neutralt utseende för att skydda produkten under färden. Slutkonsumenten behöver heller aldrig oroa sig för var dennes varor befinner sig, oavsett i vilken del av processen man befinner sig.

– Vårt spårningssystem är väldigt avancerat och kan visa exakt var i flödet datorn finns och vad dess status är. Vårt cockpitteam är kundens kontaktpunkt hos oss och dom ser till att allt går rätt till.

EFTER EUROPA ÄR det dags att hoppa på planet österut, mot ekvatorn och en mer tropisk destination, Singapore. Här ligger huvudkontoret för Mentor Media, som sedan Elanders förvärv utgör företagets största hubb i Sydostasien. Förutom mycket annat sker här bland annat global distribution av 3D-skrivare. Globala lösningar med ett helhetstänk är Elanders specialitet. Detta har gjort att en av världens ledande tillverkare av 3D-skrivare valt just Elanders som partner för lagerhantering och distribution.

– 3D-skrivare är en riktigt komplex produkt som ställer stora krav på omgivningen och den egna försörjningskedjan, säger Peter Thyrén.
– Det handlar om mycket handhavande av otympligt gods med komplex logistik, och det på en marknad där man har kravet på sig att leverera hög kvalitet och servicenivå på kort tid. Just logistiken är en av de största utmaningarna som Elanders hubb i Singapore tar sig an.
– En 3D-skrivare kan vara tre meter lång och väga närmare ett ton. Dessutom är dom extremt dyrbara vilket kräver noggrann hantering genom hela försörjningskedjan.

Megahubbens storlek ger möjlighet till flexibilitet i hur man hanterar olika kunder med olika behov.
– Genom att vi kan flytta personal mellan olika uppdrag kan vi effektivisera och anpassa våra resurser efter förändringar i volym hos kunderna. Det ger också våra kunder möjlighet att snabbt expandera utan att behöva söka nya partnerskap. Dom får helhetslösningen hos oss på Elanders.

FRÅN SVERIGE VIA TYSKLAND, efter ett par stopp i länder som Polen, Schweiz och Slovakien för slutkundernas räkning, är vi till slut, efter en resa till varma Singapore, åter hos Elanders i Sverige. En resa som på många sätt representerar det som Elanders eftersträvar i sina globala supply chain-lösningar – en tur- och returresa där möjligheterna är oändliga och lösningarna aldrig längre bort än ett knapptryck.

ERBJUDANDET. 
Elanders erbjuder globala integrerade lösningar inom supply chain management, print & packaging och e-commerce. Koncernen kan ta ett helhetsansvar för komplexa och globala leveransåtaganden som omfattar bland annat inköp, lager, konfigurering, produktion och distribution. I erbjudandet ingår även hantering av beställningslösningar, betalningsflöden och eftermarknadstjänster för kundernas räkning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =