Webfolket summerar – Så trimmar du webbshoppen

Vill du effektivisera din e-handel? Göra kassasidan snabbare och smidigare? Underlätta löpande uppgifter, pappersarbete eller lagerhantering? Vid en snabb anblick på en etablerad och fungerande e-handel som ligger uppe, kan det se så enkelt ut medan du upplever en vardag i kaos. Det är dock bara en sanning tills du slipat på era rutiner och funktioner. Med system som anpassats efter verksamheten går det ganska snabbt att komma från röra
till ordning så att ni kan lägga mer fokus på rätt saker.

[LÄNK -> Artikel av Webfolket, Text: Agosh Baranwal, Abicart, Översättning & redigering: Skyblue Media, Illustration: Good Studio]

Vi har sammanställt några tips på hur ni kan effektivisera och strömlinjeforma er e-handel för att öka konkurrenskraften och försäljningen. Men innan vi börjar är det viktigt att känna till de grundläggande principerna, där den viktigaste är kundnöjdhet. Det är samma som i vanlig handel – ju bättre du får dina kunder att känna sig, desto mer lojala och köpbenägna blir de. Det leder såklart till att fler kunder återkommer, mer feedback och bättre kundomdömen. Att branschjättarna – kanske dina starkaste konkurrenter- är där de är, är helt kopplat till kundupplevelsen. Detta är inte längre bara viktigt, det är en nödvändig hygienfaktor för framgångsrik e-handel.

Vad har detta med effektiviseringar att göra? När man skrapar på ytan för en framgångsrik e-handel, hittar man kreativ användning av data som bara kan fås via nöjda kunder. Jättarna samlar in gigantiska mängder information om kunder, köpbeteenden och sina interna processer, vilket leder till en väloljad e-handel med en enastående upplevelse för kunden. För att sammanfatta – hitta rätt balans mellan användarupplevelse och personalisering. Här är några tips:

Se till att hjälpen är nära till hands

En väl optimerad e-handelsbutik kan påskynda och förbättra dina kunders shoppingupplevelse, men var också medveten om de frågeställningar som kan uppstå under processen. Vad är det för produkt eller tjänst jag köper, uppfyller den mina önskemål och tillgodoser den mina behov? Dessutom kan det uppstå konkreta frågor kring varan som kunden behöver få svar på – se till att dessa är lättåtkomliga eller att de uppgifter som krävs för att få kontakt med ert företag, är lättillgängliga.

Exempelvis telefonnummer, e-post eller en chatt-funktion. Här är det lätt att frustration uppstår och affärer går förlorade.

Optimera utcheckningen

Gör kassasidan smidigare: Minimera antalet detaljer och onödig information på er kassasida. Det gäller även navigering eller andra distraherande funktioner. Enligt Baymard Institute lämnar fler än tvåtredjedelar kassasidan innan köpet är klart. Då får man fråga sig; är det kunder som ångrar köpet eller är det frustration över själva betalningsprocessen? Skräm alltså inte bort kunderna med en invecklad kassasida. Varje steg skall vara enkelt och tydligt. Genom att låta kunderna registrera e-postadressen tidigare, blir det enklare för er att följa upp eventuellt avbrutna köp. Ställ frågor kring vad som var problem, erbjud en rabattkupong för att skapa kundens första köp.

 

Trimma processerna kring frakter och returer

Lägg energi på att leta efter varje liten förbättring som går kring leveranserna. Det är en process ni upprepar flera gånger dagligen och där går att spara både tid och kostnader. Låt förtryckta etiketter för returer gå med försändelsen med enkla instruktioner kring tillvägagångssätt för att kunden skall uppleva att hela processen hos er känns smidig och enkel.

Planera lagerhållningen efter säsong

Att undvika överfulla lager vid fel tillfällen är en viktig del i all butiksverksamhet inom såväl e-handel som i en konventionell butik. Lika illa är det emellertid att ha för litet lager inför beställningstoppar. Analysera flödena kopplat till säsong och almanacka för att hitta rätt lagersaldon. Restade produkter som ger lång leveranstid är förödande. Kunden är otålig och köpet kan utebli. Det är en svår balansgång men en dyrbar konsekvens när kunden hoppar vidare till en annan webbshop för en liknande eller rent av samma produkt.

Försäljningsplanering

E-handel är allt som oftast, per definition, inte uppsökande verksamhet. De flesta e-shoppar bedriver försäljning genom besök på sidan – men – om er business även har ett säljteam så erbjuder e- handeln möjligheter för automatiserade arbetsflöden som kan underlätta säljteamets vardag och därmed öka försäljningen. Detta och ett välutvecklat CRM ger statistik så affärerna kan spetsas ytterligare. När ett nytt prospekt hamnar i CRM’et kan man automatisera så att detaljer och data fångas upp och ett samtal kan schemaläggas och tilldelas en i säljteamet.

När en av era säljare kontaktar en potentiell kund, noteras uppgifter i ert CRM av säljaren. När det är dags för uppföljande samtal blir informationen från tidigare kontakter tillgängliga och samtalet kan ta vid där det slutade förra gången, även med någon av de andra säljarna. Rätt gjort undviker säljteamet att upprepa information och kan hålla en uppdaterad samt personlig relation till kunden eller den förhoppningsvis blivande kunden.

Slutsats

Även om företagets operativa delar och kundservicedelen till synes är åtskilda, är det en god idé att vara vaksam på dom delar som överlappar varandra fungerar väl. Ju smidigare kunderna upplever er webbshop och beställningsmomentet – desto nöjdare kunder. Att samla data och feedback är det glimrande guldet för ert löpande arbete med förbättringar av processer. Det är här de mest framgångsrika aktörerna inom e-handel har gjort sin läxa och därför är framgångsrika och det finns inget som hindrar att ni gör samma sak. Bygg in moduler som genererar utvärderingsdata och bli mer framgångsrik. Det handlar inte om att ha intäkter i paritet med Amazon för att kunna förbättra sin e-handel.

Varje liten förbättring, hur liten den än må vara, som bidrar till att förbättra kundens upplevelse under köpet och en snabb leverans, bidrar till ökad kundnöjdhet – er framgång.

 

Vill du veta mer om webbshopsoptimering?

Kontakta Magnus Blad, VD & Affärsutvecklare hos Webfolket.

-> LÄNK TILL WEBFOLKET