Intresserad av nyproduktion?

De senaste fem åren har mängden nyproduktioner på Costa Blanca tagit ordentlig fart. Hela tiden kommer nya, moderna lägenheter, radhus och villor ut på marknaden. Nya projekt påbörjas och projekt som stannat av under pandemin har återupptagits. Det gör att det finns stora möjligheter för dig som drömmer om en ny, modern bostad med öppna planlösningar och tidlös design.

[Artikel från Fastighetsbyrån Utland -> LÄNK här]

Just nu har vi ett flertal spännande projekt i olika områden och med detta breda utbud kan vi förmedla rätt bostad till rätt kund. Vi kan i dagsläget erbjuda inflyttningsklara nyproducerade bostäder, vilket är positivt för många då inte alla vill vänta med inflyttning ett år och framåt. Många letar efter en strandnära bostad, gärna med både service och golf inom räckhåll och andra väljer att bo i villa med egen pool. Det som byggs är i många fall bungalows – marklägenheter i två plan med stor uteplats och takterrass. Vi ser idag en större efterfrågan på villor med egen pool sam- tidigt som utbudet växer. Nyheten är att det idag även kommer bungalows med egen pool.

Så mycket kostar en nybyggd bostad på Costa Blanca

Vad du får betala för din nyproducerade bostad på Costa Blanca beror på vad du söker. Det som påverkar är främst läget och avståndet till kusten. Men självklart också typen av boende och storlek. En fingervisning är att en nyproducerad mindre lägenhet på Costa Blanca ligger på 140.000 euro och uppåt. För radhus handlar det snarare om runt 260.000 euro och uppåt och för villor från 400 000 euro.  Beroende på din önskelista kan priset förstås bli ett helt annat. Oavsett vad du investerar i är sannolikheten stor att det blir en god affär. Och ju tidigare i processen du slår till, desto bättre. Det är alltid mycket att tänka på när du ska en köpa bostad. Inte minst när du ska köpa utomlands – och för nyproduktion är det ytterligare några saker. Vi finns här för att svara på dina frågor. Har du börjat fundera på vad en nyproducerad bostad på Costa Blanca skulle innebära, hör av dig. Vi hjälper dig gärna att hitta något som passar dig.

Hur går det till?

Förra året var ungefär var fjärde bostadsköp som svenskar gjorde i Spanien nyproduktion. Så intresset är stort. Samtidigt skiljer det sig lite åt jämfört med om du köper en äldre bostad. Hur går det till?

Kolla upp byggmästaren

Det är mycket viktigt att kolla upp att byggmästaren är seriös, har giltiga licenser och kan presentera efterfrågad dokumentation. Det är självklart något vi kontrollerar om du väljer att köpa via Fastighetsbyrån. Om du väljer en annan mäklare bör du dubbelkolla att allt detta är kontrollerat och att byggmästaren har ansökt om bygglov. Det är ganska vanligt att man börjar marknadsföra projekt redan innan man ens har ansökt om bygglov, vilket enligt oss på Fastighetsbyrån är alldeles för tidigt.

Betalningens olika steg

Det är också viktigt att du sätter dig in i de olika stegen i en nyproduktion. Ta gärna hjälp av din mäklare. Innan en byggare har fått bygglovet godkänt kan endast en så kallad reservationsavgift erläggas. När bygglovet är på plats får ett köpekontrakt skrivas. Då är vår rekommendation att du betalar max 30% av köpeskillingen. Resten betalas hos Notarius Publicus i samband med att du registreras som ägare. Då ska bostaden även vara slutbesiktigad.

Skydda dina pengar

Innan bygglovet är på plats är dina pengar oskyddade. Då gäller ingen bankgaranti eller försäkring. När bygglovet är beviljat och köpekontraktet kan skrivas ska du enligt spansk lag ges ett specialkonto med bankgaranti på beloppet du betalar. Det är viktigt att du kontrollerar detta, då vissa byggare inte lever upp till den bestämmelsen. Om du köper via Fastighetsbyrån hjälper vi dig.

Följ bygget

En nyproduktion löper under lång tid, det är inte ovanligt att det tar ett par år från bygglov till färdiga bostäder. Under tiden rekommenderar vi att du kommer ned minst en gång och besöker bygget. Det är lättare att få en känsla och göra beslut om tillval och material på plats, än hemifrån via bilder. Det är bra att besöka visningshuset där du får känsla för hur den slutliga bostaden kommer att se ut. Medan du befinner dig på hemma- plan, eller om du inte har möjlighet att komma ned, kan du vanligtvis följa arbetet på byggarens hem- eller Facebooksida. På Fastighetsbyrån försöker vi hålla dig regelbundet uppdaterad, exempelvis genom drönarbilder där du ser hur ditt framtida bostadsområde tar form.

Tilläggstid

Till byggmästarens tillträdesdatum tillkommer tre månader för att färdigställa dokumentationen som behövs för ett tillträde. Det är vanligt att byggmästaren har en klausul om att en tilläggstid på sex månader inte medför någon rätt för en köpare att få ersättning. Din mäklare kan informera dig vad som gäller just ditt projekt. Tänk därför på att alla materialval och eventuella ändringar ska göras i så god tid som möjligt. Om du tar lån så måste bostaden vara klar för att en värdering ska kunna genomföras. Därefter har banken en handläggningstid.

Tillträde

Boka inte biljetter förrän du har fått klartecken från din mäklare att tillträdet är klart. Saker kan ske längs vägen som gör att datumet som står i ditt kontrakt förskjuts. När du väl har fått klartecken kan det vara en god idé att ta in på hotell den första natten du kommer ned. På så sätt kan du försäkra dig om att el och vatten är igång innan du flyttar in. Om du är på plats besöker du bostaden med Fastighetsbyrån innan tillträdet hos notarien. Om vi på Fastighetsbyrån företräder dig vid tillträdet med fullmakt gör vi en kontroll av bostaden innan lagfartskrivning sker. Tänk även på att byggmästaren endast gör en så kallad byggstädning. Nu är bostaden din, välkommen! ●

Vill du veta mer?

Vi kan nyproduktion och har bred erfarenhet. Hör av dig, så hjälper vi dig att hitta rätt!

[Artikel från Fastighetsbyrån Utland -> LÄNK här]