Trenden bland marknadsförare

Vi har satt oss med Martin Bergqvist, VD på Brain Nordic för att spana framåt och se vad som händer i inom digital marknadsföring. Och förstå vad dessa trender innebär för marknadsförare i deras dagliga arbete. Martin driver ett framgångsrikt utvecklingsbolag inom ad-tech/mar-tech, baserat i Göteborg.

[Artikel från Brain Nordic -> LÄNK till hemsida]

Martin, du nämnde inför detta samtal att du stöter på allt fler marknadsförare som vill ha mer av sin marknadsföring innanför sina egna väggar. Hur kommer det sig tror du?

Framför allt tror jag att det är Google och Facebook som drivit på detta. De har i viss utsträckning demokratiserat marknadsföringsverktyg och gjort dem tillgängliga till den breda massan. Även om det är verktyg som bara funkar innanför deras egna murar. Och när marknadsförare ser att det går att skapa marknadsföring på egen hand, och det innebär ett större mått av kontroll och förståelse för sin marknadsföring, så vill de göra det i allt större utsträckning.

Men är det så enkelt att göra det?

Nej, såklart kräver det kunskap och kompetens, men verktygen är lättillgängliga och relativt enkla att förstå. Men som allt annat så krävs det tid och fokus för att bli duktig. Och det kanske inte är något som de mindre bolagen gör, men många medelstora till större företag gör det definitivt. Tjänster som Hubspot på B2B-sidan har exempelvis förenklat mycket av marknadsföringen för B2B-bolag.

Och vad innebär det för alla digitala experter och mediebyråer där ute, de måste väl tycka att detta är jobbigt?

Det tror jag definitivt! Jag tror att det finns en hel del byråer där ute som kämpar med att försvara sin position och definiera sig i ett föränderligt medielandskap. Samtidigt som andra konsulter och byråer på kommunikations sidan tar till sig dessa verktyg för att utöka sitt erbjudande mot sina kunder.

Och detta är något som jag sett hända de senaste åren och därför jag utvecklat vår egen tjänst Strategic Audience Map för att göra display-, video- och native-annonsering mer tillgängliga för annonsörerna på B2C-sidan. Och naturligtvis se till att marknadsföringen är datadriven! Jag tycker det saknas ett verktyg likt Hubspot för B2C-företag, och därför har vi skapat SAM.

Så vad rekommenderar du marknadsförare att göra?

Jag skulle rekommendera att man undersöker vad som kan göras på egen hand, men såklart att utgå från sina egna behov gällande marknadsföring. Är man ett B2C-företag som vill kunna skapa bred marknadsföring och utgå från sina egna data för att effektivare kunna prospektera efter nya kunder, så kan man kontakta mig eller registrera ett konto i vår tjänst strategicaudiencemap.com. Då får man träffsäkra förslag på marknadsföring och det är faktiskt helt gratis att komma i gång.

Men Martin, det är ju inte så att man nödvändigtvis har möjlighet att ta in ALLA kompetenser ”in-house”, hur ska man tänka?

Jag tycker att man ska stycka upp uppgiften i delar, och göra medvetna val om vad som måste hamna externt och vad som är strategiskt viktigt att ha internt. Faktum är att marknadsföring är så komplicerat att av en hundralapp som läggs i budgeten så är det bara ca 25 kronor som omvandlas till faktisk marknadsföring. Resten av budgeten äts upp av löner, byråer och teknik. Och det är här jag tycker att man kan titta på olika typer av smarta tjänster som kan reducera tiden man lägger internt OCH på konsult, så att mer av budgeten blir faktisk marknadsföring som driver din tillväxt.

Tack så mycket Martin, lycka till och har du några sista ord?

Sista ord? Det skulle nog vara att hålla ett öga på horisonten för att se vad det dyker upp för nya saker och våga testa, oftast är det inte så komplicerat som man tror. ●

 

Vill du veta mer?

Brain Nordic är ett Göteborgsföretag som arbetar med att utveckla dataplattformar och marknadsföringstjänster. Brain Nordic tillhandahåller tjänsten Strategic Audience Map för enklare analyser, effektivare annonsering och smartare tillväxt, för B2C-företag.

 

Kontakta Martin:

Martin Bergqvist, VD
contact@brainnordic.com
031-55 45 45
Kungsportsavenyn 21, Göteborg