Samma utmaningar oavsett bransch

”Vilka är dina största utmaningar som marknadschef just nu? Och vilka utmaningar har dina kolleger?” De två frågorna lockade mer än ett dussin marknadschefer till en workshop hos Malmöbyrån ID kommunikation strax före midsommar. Om det var något som var särskilt tydligt den här dagen, så var det att marknadscheferna möter samma utmaningar oavsett bransch. Och att många av dem är väldigt ensamma i sin roll.

[>> Artikel från ID Kommunikation, Författare: Erik J. Rudvall]

 

Det var en entusiastisk och diskussionssugen grupp som samlades i ID:s lokaler intill hamnbassängen i Malmö. Här fanns representanter för både den gamla och den nya ekonomin: från detaljhandel, kontanthanteringsföretag och fastighetsbolag till IT, juristkonsulter och e-handelsbolag. Men om deltagarna kom från skilda branscher så var det uppenbart att utmaningarna är desamma. Och de hade massor att tala om!

– Det här blev inte bara en diskussion om sakfrågorna och utmaningarna utan lika mycket en uppskattad möjlighet att träffa likasinnade, konstaterar ID:s vd Pia-Karin Åkesson. Deltagarna har uppenbarligen samma uppgifter och slåss mot samma svårigheter.

BÄST INNEHÅLL VINNER 
Efter en gemensam inventering av ämnena hamnade tyngdpunkten i diskussionerna på GDPR, innehåll, kanaler och plattformar. Och bakom samtliga ämnen svävade den ständiga utmaning som det innebär att förankra satsningarna i den egna organisationen – såväl uppåt som hos säljkåren. GDPR har inte bara inneburit en anspänning i införandet. Den nya lagstiftningen vänder också en hel del av de invanda mönstren på huvudet.

Hur kommunicerar man över huvud taget, när de gamla kontaktvägarna stängs? Det enkla – och emellanåt frustrerande svaret – var att det gör innehållet desto viktigare. När någon tillade att det kan vara en bra lösning att vända sig till en byrå flikade ID:s creative director och tillika dagens workshopledare, Per Hallin in:
– Självklart har vi en uppgift här. Är det något som vi är bra på så är det ju just att skapa och kommunicera relevant innehåll. Oavsett vem som ska göra jobbet enades deltagarna dock ganska snabbt om att de digitala kanalerna skapar nya möjligheter att testa olika varianter av formuleringar, bilder, kombinationer och angreppssätt för att hitta det som är relevant och engagerande för varje målgrupp.
– Sätt tydliga mål, testa och utvärdera effekten.

FÖRANKRING SKAPAR MÖJLIGHETER 
En annan animerad diskussion gällde vilket manöverutrymme man har som marknadschef. Hur får man organisationen att förstå att marknadsföring är ett specialistområde och att tycke och smak inte är det viktiga?

– Också från byråsidan känner vi igen en hel del av diskussionen, konstaterade ID:s Pia-Karin Åkesson, även om det kanske är lättare för oss att töja på ramarna i konkreta, avgränsade uppdrag. Som marknadschefer har ni mycket mer att ta hänsyn till – och andra frågor som också ska kunna lösas – och tvingas därmed både ta smällar och kompromissa på ett annat sätt, ibland för att få lov att göra någonting alls.

– Det som förenar oss är det ständiga behovet av förankring – inte minst inåt. Förankringsarbetet kan till och med vara viktigare än att vara kreativa, eftersom det är en förutsättning för att skapa det nödvändiga manöverutrymmet. Kanske kan ni använda byrån för att förankra sådant som ni själva har försökt säga i flera år redan?

FLER MÖTEN FRAMÖVER I MALMÖ 
Deltagarna uppskattade den här formen av möte så mycket att ID bestämt sig för att följa upp det med fördjupade diskussioner i grupper framöver.

Om du själv är intresserad av att delta kostnadsfritt i kommande workshops med ett begränsat antal marknadschefer, hör av dig till pia-karin.akesson@idkommunikation. com.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 9 =