Så skapar du attraktiva videoannonser för sociala medier

Alla vill veta det hemliga receptet för att skapa attraktiva och kostnadseffektiva videos för sociala medier. I den här artikeln ska vi titta närmare på den första delen av ekvationen: utformandet av själva videon.

[>> Artikel från WeeMedia]

Men först lite fakta: 
>> Konsumtionen av video på webben bara ökar och ökar. Den står för hela 70 % av all internettrafik idag och innan 2020 kommer siffran vara uppe i 90 %. Har du inte kommit igång med din videosatsning ännu så är det dags nu för det är här dina kunder spenderar sin tid och sina pengar. 
>> En videoannons kan konvertera upp till 300 % mer än bilder och text så det är inte konstigt att världens marknadsföringsexperter och storbolag spenderar enorma pengar på just videoannonser.

VAD ÄR DET då som gör video så populärt att konsumera? För det första tycker vi människor om att det rör sig. Det fångar vår uppmärksamhet. Som den amerikanska livscoachen Tony Robbins uttrycker det “Motion creates emotions”. Vad han menar är att rörelse, alltså kroppslig, skapar känslor. Men jag är beredd att skriva under på att det även gäller när vi tittar på en video. Aldrig förr skapas det så mycket TV-serier som nu. Netflix släpper väl snart en ny serie om dagen.

HUR SER DÅ Facebook på det här med video? Jo, precis som att Google vill ge dig som användare det absolut bästa alternativet till det du söker, vill Facebook ge dig en bra användarupplevelse. Det innebär att bra videos premieras medan sämre kvävs. Hur går detta till? Jo, med hjälp av oss användare. Videos med högt engagemang (klick, likes, kommentarer, delningar, visningstid) blir billigare för dig som annonsör medan de videos med lågt engagemang blir dyrare.

SÅ FRÅN ETT FACEBOOKPERSPEKTIV SKA DINA FILMER SKAPA: 
1. Uppmärksamhet 
2. Intresse 
3. Behov 
4. Övertygelse 
5. Call to action

UPPMÄRKSAMHET
Det bästa sättet att skapa uppmärksamhet är att ställa en fråga. Gärna en fråga som knyter an till den emotionella frustrationen tittaren har. Till exempel: “Har du svårt att äta hälsosamt?”

INTRESSE
När du fått uppmärksamhet gäller det att bibehålla intresset genom att skapa nyfikenhet. Du kan lyfta lite på locket, men dock inte ge för mycket av din lösning på problemet.

BEHOV
Nu behöver du skapa ett behov. Din produkt måste framstå som ett måste för tittaren. Detta kan du göra genom att fokusera på de känslomässiga fördelar din produkt ger.

ÖVERTYGELSE
Övertyga nu tittaren att köpa genom att visa nöjda användare eller framhäva att din produkt är hett eftertraktad och att det bara finns några få exemplar kvar.

CALL TO ACTION 
Till sist, säg åt tittaren vad han eller hon ska göra nu. Du anar inte hur viktigt det här kan vara. Uppmana dem till exempel att läsa mer, ladda ner idag, köpa här, boka tid etc.

FYRA VIKTIGA DETALJER I DIN VIDEO 
Du har ca fyra kritiska sekunder på dig att fånga tittaren. Är tittaren kvar här har din video god chans att lyckas.

Tänk på det här: 

1. Första klippet 1–2,5 sek:
>> Skapa uppmärksamhet
>> Ställ frågor
>> Visa produkten

2. Andra klippet 2,5–5 sek: 
>> Vrid & vänd på problemet
>> Fler frågor

3. Tredje klippet 5–8 sek: 
>> Fördelar, lösning, slutresultat
>> Ge tittaren anledning att fortsätta titta. Använd text då många inte har ljudet på

4. Ha alltid rörelse i din film. 
>> Motion creates emotion. Detta gör att tittaren inte blir uttråkad

DÄR HAR DU det hemliga receptet för hur du skapar framgångsrika och kostnadseffektiva filmer för sociala medier. Del två är att lära dig göra effektiva och säljande annonser med Facebook.

www.weemedia.se får du kostnadsfria videoguider där du bl a lär dig: 
>> hur du utnyttjar och analyserar Facebooks pixel/spårningskod
>> hur du hittar din exakta målgrupp
>> hur du optimerar och förfinar din målgrupp
>> hur du hittar liknande personer på Facebook som matchar dina befintliga kunder
>> hur du skapar effektiva annonser genom rätt annonstyp
>> och mycket mer…

VÄLKOMMEN 
FREDRIK WESTERSTAD WeeMedia fredrik@weemedia.se 0709-18 00 11