Så lyckas du med Influencer Marketing

Influencer Marketing, ett av branschens mest använda och omskrivna begrepp de senaste åren. Främst handlar det om att identifiera personer som besitter förmågan att inspirera andra och har  ett nätverk som du kan dra nytta av för att nå en specifik målgrupp. Hur gör du som marknadsförare detta och kanske framförallt, hur mäter du framgång för din affär? 

[>> Artikel från JCP Nordic]

 

De som är aktiva på sociala medier fortsätter att lägga ner många timmar per vecka (enligt statistik i genomsnitt över 7 timmar per vecka) och detta fortsätter fortfarande att öka. De senaste tre åren har användandet ökat med drygt 50%. Statistiken visar också att trafiken fortsätter att öka och att vi kan räkna med att denna trend inte ebbar ut.

I generationen som är uppväxt med mobiler, datorer och internet är intresset stort att följa så kallade influencers och de påverkas i sitt köpbeteende av det som de personer som de följer, köper eller använder.  Samarbeten med sociala profiler med stora grupper av följare blir allt vanligare i företags marknadsplaner för att nå deras följare via olika sociala plattformar. Enligt en internationell studie bestående av marknadsförare från en rad olika branscher, sa 94% att marknadsföring av influencers var en effektiv kampanjstrategi.

Trots att en majoritet av marknadsförare tror på att använda influencers i sin marknadsföring, har många svårt att följa upp resultatet av kampanjerna. Faktum är att 78% av marknadsförare sa att det är en stor utmaning att bestämma framgången för kampanjer med influencers.

FÖR ATT MÄTA och följa upp influencers kampanjer är det viktigt att klargöra från början arbetets målsättning. Om målet exempelvis är att öka varumärkets kännedom är det antalet ökade omnämningar av varumärket eller förutbestämd hashtag, antal människor kampanjen nått ut till och antal gånger materialet har skapat engagemang. Framgångsrika kampanjer har ett bra och detaljerat system för att mäta med tydliga KPI:er.

FÖRDELARNA MED ATT använda influencers är många. Som marknadsföringskanal innebär det stora möjligheter att nå en precis publik och är ofta ett väldigt kostnadseffektivt alternativ till traditionell marknadsföring. Med hjälp av personliga avsändare blir arbetet enklare att nå en specifik målgrupp som inte är nåbar genom andra plattformar.

Genom influencer marketing får man andra fördelar också, t ex SEO via blogginlägg, vilket gör att man rankas högre på Google. Dessutom är det en möjlighet att skapa ytterligare material till företagets egna kanaler. I takt med företags ökade intresse för att använda influencers i sin marknadsföring har många influencers blivit mer eftertraktade. De driver sina egna varumärken som bolag och är mycket mer medvetna om vad de önskar förknippas med och selektiva i sina samarbeten.
– Det är svårare att fånga deras intresse men i takt med att antalet influencers ökar så är det idag inte svårt att hitta influencers, säger Johanna Svensson PR Konsult och rådgivare inom influencer marketing på JCPr. Utmaningen är att hitta rätt influencers som är relevanta för just för ditt varumärke och skapar engagemang i dina viktigaste målgrupper, fortsätter Johanna.
– En person med högt följarantal behöver per automatik inte innebära bäst match och utfall. Det handlar om avsändarens effekt och inflytande hos publiken, säger Johanna Svensson.

VIKTIGT. GLÖM INTE att detta är reklam och omfattas av samma lagstiftning och regler som all annan reklam du arbetar med. Den 31 januari i år kom den första svenska domen om just smygreklam via en influencer. Det är viktigt att det tydligt framgår att det rör sig om just reklam och vem reklamen kommer ifrån. Detta går att uppnå på en mängd olika sätt, t ex genom att inleda och avsluta ett inlägg med text liknande “ANNONS I SAMARBETE MED X” (eller en banner om det är fråga om en video).

1. TYDLIGHET 
Klargör från början samarbetets målsättning och hur den kommer att mätas. Om målet exempelvis är att öka varumärkets kännedom är det antalet ökade omnämningar av varumärket eller förutbestämd hashtag, antal människor kampanjen nått ut till och antal gånger materialet har skapat engagemang. Du behöver också klargöra vilka kanaler din målgrupp använder sig av.

2. RELEVANS 
Hitta rätt person för jobbet, identifiera influencers som matchar och kan främja ditt varumärke. Se till demografi, ålder och intressen. Är det småbarnsmammor, träningsintresserade eller resefantaster? Vilket typ av content brukar personen i dagsläget dela? Trovärdighet är a och o. Sett till influencers söker du efter personen som matchar ditt varumärke bäst men som också besitter ett engagerat följarantal. Det behöver inte innebära personer med högst, så kallade macro influencers. Nyckeln är antalet engagerade följare.

3. INTERAKTION 
Känner influencern inte till dig eller företaget sedan tidigare, ta kontakt och introducera dig! Börja följ personen på sociala medier för att hålla dig uppdaterad om deras aktiviteter. Hitta sedan tillfälle för en närmre introduktion och se till att säkerställ att det framgår att du har tagit dig tiden att förstå deras profil och publik. När du har tagit första kontakten fortsätt hålla relationen vid liv. Det innebär inte att du ska störa dem jämt och ständigt men håll varumärket på deras radar. När du har fått kontakt och har deras uppmärksamhet, ställ frågan om ett möjligt samarbete, varför du tror det är en bra match och lämna brief på ett möjligt upplägg.

4. SAMARBETE 
Influencern känner sin målgrupp bäst och har stor förståelse för vilket content som genererar mest effekt. Lyssna på Influencern och involvera personen vid ett tidigt stadie av kampanjen för en mer autentisk känsla och utformning. Av tidigare erfarenheter vet det vad som går hem eller inte hos sin publik. Deras engagemang är betydande för att innehållet ska upplevas som en personlig rekommendation och inte som styrd reklam. Med hjälp av nära samarbete kan ni tillsammans öka oddsen för ett lyckat utfall.

5. RESULTAT 
Det enda sättet att veta om kampanjen gick bra är genom att mäta dess effekt. Vilken influencer har genererat mest engagemang och avkastning? Framgångsrika kampanjer har ett bra och detaljerat system för att mäta med tydliga KPI:er. Google Analytics kan visa dig exakt var din trafik till hemsidan kommer ifrån och om den har ökat på grund av influencersamarbetet.

3 vanliga misstag att undvika: 

FEJK-KONTON
Se noga över kontot och dess äkthet innan påbörjat samarbete. Har personen lågt engagemang sett till följarantal? Har de rörliga videoklippen få visningar? Består posterna av spamkommentarer i stil med “cool”, “nice”, “beautiful” eller liknande? Fel val av influencer är bortkastad tid och pengar.

KONTROLL
Släpp kontrollen, ett för styrt samarbete där influencern inte tillåts att komma med egna kreativ förslag genererar generellt lägre engagemang. Istället för en produktplacering som upplevs sponsrad låt influencern skapa autentiskt content som snarare inspirerar följarna och lyfter varumärket.

AVSAKNAD AV MÅLSÄTTNING 
Var tydlig och sätt mål från start för att kunna följa upp och se resultat på arbetet. Utan siffror och underlag blir det svårt att utvärdera och påvisa vilka strategier och samarbeten som fungerar för just ditt varumärke.

Vad är Influencer Marketing? 
Influencer marketing handlar om att arbeta med personer som har ett starkt nätverk och hög trovärdighet i det området ditt varumärke är aktuellt i. Genom att få dessa inflytelserika personer att marknadsföra ditt varumärke genom sina sociala medier kan du nå ut med dina budskap. Samtidigt blir marknadsföringen mer autentisk då det finns möjlighet att visa hur dina produkter eller tjänster används eller upplevs med hjälp av en personlig avsändare. 

Influencers fungerar även inom B2B 
Exemplen så här långt har mest handlat om k onsumentprodukter, men idéen om att marknadsföra sina produkter och tjänster via influencers är förstås lika aktuell inom B2B. Det är inte svårt att hitta inflytelserika experter inom de flesta områden, som kan hjälpa dig med att föra ut budskapet om dina tjänster eller produkter. Inom B2B finns ännu inte upparbetade sätt att nå influencers, som inom B2C. Det är sällsynt med influencer networks och dina experter saknar oftast representant att förhandla med.

 

Vill du veta mer kontakta Johanna Svensson* JCPr/Just Cruzin Production PR: +46 (0)70 882 76 85
johanna.svensson@jcpnordic.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 2 =