Med kunden i fokus

De har tidigare, och var för sig, varit med om att bygga upp etablerade mediaföretag. Nu har Patric Ullaeus och Johan Jörneman slagit sina påsar ihop och ambitionen är att deras nystartade bolag ska bli ett full production house för reklam, tv-produktion, fotografering, uthyrning av studior, utrustning, anpassade miljöer, rekvisita och personal. – Vi har hämtat inspiration från USA och vill med vårt sätt att jobba skapa något som tidigare inte funnits i Sverige, säger Johan Jörneman.

[Artikel från Produktionsbolaget Jörneman & Ullaeus, skribent: Tore Lund]

Produktionsbolaget Jörneman & Ullaeus drog i gång sin verksamhet så sent som i september och har sedan dess iordningställt sina iögonfallande lokaler vid Papyrus gamla Pappersbruk nära Mölndals centrum.
– När vi hittade det här slog vi till med en gång, säger Johan Jörneman. Här har vi ju miljöer som doftar mer av New York än till och med New York självt.
– Det var helt enkelt läge att förverkliga de idéer vi burit med oss länge. Det gamla bruket erbjuder miljöer man inte hittar någon annanstans. Å ena sidan ruffigt och coolt i de gamla fabriksbyggnaderna, å andra sidan uppbyggda studior där miljöerna kan skifta beroende av produktionen.

Lokalerna ger också möjligheter för fotograferingar, events och utställningar. Om vi backar bandet några år för att skapa en fond till porträtten av Jörneman och Ullaeus, är det såklart givet att berätta att den förstnämnde var med om att dra igång Metro i Göteborg och sedan startade Wallstreet, giganten inom utomhusreklam som sedermera såldes till Stampen och vid den tidpunkten, 2010, gått från noll till 100 miljoner i omsättning.

Patric Ullaeus å sin sida var en av dem som etablerade TV4:s nyhetsverksamhet i Göteborg, har bolaget Revolver Film Company där han bland många, många andra jobbat med sådana som Europe, Petra Marklund, Eric Saade, In Flames och Arch Enemy – och säger vi 700 miljoner visningar på Youtube och nämner att Patric är flerfaldigt prisbelönt, fattar alla att det gått bra för honom.
– Men det har också blivit mycket reklam- och företagsfilmer genom åren, säger Patric. När nu Jörneman och Ullaeus gör gemensam sak är planerna breda och målen höga. Avsikten är att bygga ett full production house där reklam och tv och alla aspekter av dylik produktion är inkluderade.
– Vi har en djup branschkunskap och kan erbjuda allt från egna produktioner till klippning och uthyrning av studior, personal, rekvisita och utrustning, säger Johan Jörneman. Vi vill vara en del av ett kreativt kluster där nya och innovativa idéer får fritt spelrum.
– Det kan handla om allt från att skapa nya tv-format själva eller ihop med andra till att göra en intervjuserie för tv med spännande människor. I styrelsen för Produktionsbolaget Jörneman & Ullaeus sitter välkända och renommerade företagare som Christer Wallin (Intersport, Esprit, Desigual), Lars Magnusson (Stylt) och Anders Berntsson (Wallenstam).
– Det ger oss tyngd med dem i bolaget, säger Johan Jörneman.

Patric fortsätter:
– Då Johan har ett brett kontaktnät och alltid är full av idéer, kan jag koncentrera mig på skapandet och det konstnärliga, det jag är bäst på helt enkelt. Johan Jörneman:
– Vi är ett full production house. Vi erbjuder support till kunden. Allt från från idé till färdig produkt eller mitt i kedjan som studio, redigering eller crew. Det här är ett vanligt sätt att jobba i USA, nu blir vi först i Sverige.

/ TORE LUND tore@yellowshark.se