Kraften i medarbetarfilmer

#EmployerBrandingVideos – Ett kostnadseffektivt sätt att nå igenom bruset

Visste du en sak. Det är inte ett företag som gör affär med ett annat företag. Det är människor som gör affärer med människor. Det är medarbetarna som är navet i företaget. Det är till exempel den duktiga säljaren, den serviceinriktade kundtjänstmedarbetaren och den passionerad utvecklaren som sprider värme och goda rykten om bolaget. Ändå är det inte dessa personer vi visar utåt när vi ska marknadsföra oss.

[>> Artikel från Weemedia, Författare: Fredrik Westerstad]

 

Vi visar upp skådespelare, filmar vackra scener och lägger på häftig musik. På sin höjd tar vi med en vacker medarbetare som får stå och le tillsammans med några kollegor. Det fungerar kanske på riktigt stora rikstäckande företag, men inte på de mindre. Jag vågar påstå att det är bortkastade pengar.

MEN VI BÖRJAR blir bättre på det som kallas för Employer Branding. Att låta våra ofta fantastiska medarbetare marknadsföra vårt bolag. Jag ser stora företag inom flera branscher som förstått syftet med att använda sina medarbetare effektivt. Och det får resultat. Vi som tittar får direkt känslan av att detta inte är inhyrda skådespelare utan riktiga personer som är anställda på det företag de representerar och marknadsför. Det är genuint ärligt. Och vad händer då? Jo, vi vill dit. Vi vill träffa dem. Vi vill se om det stämmer. Och det gör det ju.

Nu lägger ju i och för sig dessa bolag miljontals kronor på att få fram denna känsla och det ligger förstås mycket arbete bakom filmerna, men i min värld är det inte så komplicerat. Har ni fantastisk personal (och det har ni ju självklart!) så har ni den grundläggande ingrediens som krävs för att skapa engagerande, intressanta och underhållande filmer. Jag ser bara ett problem. Många som inte är vana att bli filmade tappar lite av sin glöd och energi när den röda lampan på filmkameran tänds. Den härliga, spontana, roliga och karismatiska medarbetaren tappar helt plötsligt hela sitt sken vilket resulterar i att det inte blir någon bra film.

Vad kan vi göra för att avdramatisera situationen?
Jo, det finns några enkla punkter:

1. PLANERA I VILKET SYFTE film ska användas i företaget. Är det för marknadsföring, rekrytering eller internkommunikation?

2. SE TILL ATT TRÄNA. Avsätt lite tid och låt medarbetaren få träna själv.

3. TA IN EN COACH som hjälper till att skapa självsäkerhet och självförtroende.

4. AVDRAMATISERA FILMNINGEN. Ta till exempel fram mobilen vid fikarasten och gör något roligt som gör att personalen inte tänker på att kameran rullar.

MEN FREDRIK, vad ska vi filma då mer exakt? Jo det ska jag tala om för er…. Men då får ni ta kontakt med mig. Annars är jag säker på att ni kan få massor av idéer om ni blandar in era medarbetare redan nu. Det kommer garanterat skapa engagemang och ni får redan nu en lite trevligare arbetsplats, vilket göra era framtida filmer ännu mer underhållande. Alla möjligheter finns i ert företag. Våga var kreativ.

FREDRIK WESTERSTAD 
Coach – Kursledare & Filmare
fredrik@weemedia.se,  0709-180011

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 9 =