Inte tryggt för hjärnan att vara olika

Varför har det blivit så populärt att dela in människor i kategorier? I vår hjärnas strävan att överleva söker den trygghet. Det gör oss lika otrygga att känna oss olika andra som att inte förstå andra. Då kan vi finna trygghet i att dela upp oss själva och andra i kategorier. När den kategorin förklarar våra känslor och beteenden så blir vår trygghetssökande hjärna tillfredsställd.

[Författare: Anna Tebelius Bodin]

 

PROBLEMET ÄR ATT hjärnan är mer komplex än att vi kan delas in i kategorier som personlighetsfärger, bokstavskombinationer, introvert/extroverta och så vidare. Det är just på grund av sin komplexitet som hjärnan ger upphov till så många olika reaktionsmönster och föreställningar. Vi är i den bemärkelsen olika.

SAMTIDIGT SOM ALLA hjärnor är formade efter samma villkor: Belöna beteenden som gynnar överlevnaden. Reagera snabbt på hot. Använd syret och glukosen sparsamt. Prioritera flykt och strid framför energikrävande tankearbete. Vi är alltså i det mesta lika, men i den mån vi är olika är skillnaderna mer komplexa än vad ett diagram kan illustrera. Det är däremot inte en lika betryggande tanke som den att det finns kategorier.

TRYGGHET VÄGER TUNGT för en överlevnadsbejakande hjärna. Dock kan vi genom att avmystifiera de så kallade kategorierna istället få upp ögonen för vilka specifika faktorer det är som triggar olika beteenden, vilka hormoner som påverkar oss och varför vi utvecklar de strategier som vi gör. Det bygger på förståelsen för att vi är lika, även när vi agerar olika och det borde kunna bli en lika betryggande tanke. Problemet är väl att det skulle kräva det energikrävande tankearbetet, som allas vår hjärna är benägen att prioritera ner.

VAR OCH EN av oss är på olika sätt som alla andra och som några andra och som ingen annan. Den tanken borde göra det mer spännande att vara människa, men kanske inte lika tryggt.

Skribent: Anna Tebelius Bodin, anna@hjarnautbildning.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 12 =