Ingen vill vara vän med någon som är perfekt
Idag betraktas varumärken mer som vänner och bekanta som man har en levande relation till. Din trygga kompis när olyckan är framme, eller galningen som får dig att kasta dig ut för en bergssluttning med din nya cykel. Företag har till och med gått så långt att de även gör tydliga politiska ställningstaganden som sympatiserar med sina målgrupper.
[>> Artikel från Dear Friends, text: Rickard Netsner]
Att förmänskliga varumärken har vi på reklamsidan hållit på med sedan 50-talet, men värt att notera är hur utvecklingen under de senaste åren tagit ett gigantiskt kliv framåt. Till stor del kan vi tacka sociala medier. Från att bara kommunicera från stortavlor och baksidor av mjölkpaket har företag nu en hel arsenal av kanaler för budskap. Dessutom kan man direkt få svar från följarna och statistik på hur allt mottages. Tyvärr har många missat en väsentlig del i sina sociala media strategier. I jakten på det perfekta flödet… så blev de för perfekta.
Illusionen om det perfekta livet.
Vi alla har ett par sådana bekantskaper i våra egna vänskapskretsar. I regnigaste februari semestrar de på Maldiverna. De är ute och lyxäter tillsammans på fina restauranger – en tisdag. Fotar tillrättalagda inredningsdetaljer i fulländade hem. För att inte tala om barnen som alltid är glada och lyckliga. Ja, dom lever helt enkelt det perfekta livet. Det livet du inte har. Det livet ingen har. Och därför har du svårt att associera till det. Att vara missunnsam är fult, men man kan inte hjälpa att tycka att det ”perfekta flödet” blir riktigt tråkigt efter ett tag. Varför? För att det inte känns särskilt genuint, överraskande eller intressant. ”Humble-bragging” i all ära, men om majoriteten av din kommunikation består av framgångshistorier, produktlanseringar och ”grattis- oss”-meddelanden behöver du inte längre fundera på varför det bara är medarbetarna som gillar dina inlägg.
Mänskliga varumärken.
Att ge skenet av att vara perfekt, och en ofelbar förebild fungerar ett tag, men det kommer aldrig att göra dina kunder till ambassadörer av ditt varumärke – för de känner inte att du känner dem. Istället skapar det ett avstånd. Om företag nu ska vara vänner med sina kunder, så får man anstränga sig. Annars är man en dålig vän som bara pratar om sig själv. Men hur gör man då ett varumärke mer mänskligt och skapar känslomässiga förbindelser med publiken som det slår gnistor om?
Lösningen kallas mänsklig marknadsföring, eller ”Human-2-human”- marketing. Trots namnet, så är det faktiskt smart. Inte helt oväntat är första steget mot att bli ett mer mänskligt företag att verkligen förstå människorna i din målgrupp. På riktigt alltså. Det är därför viktigt att göra en, eller helst flera, personas av din målgrupp. För kan du inte svara på vilka deras intressen, drömmar, humor och behov är så kan du aldrig garantera att innehållet du publicerar är relevant för dem.
Grunden för kommunikationen baseras på: ”Vi lyssnar, vet vad du vill och behöver, och att vi delar gemensamma åsikter.” Det är väldigt energikrävande, som det ju är i alla nära relationer.
Relationstips från kära vänner.
Var äkta. I relationer är öppenhet det största attributet för att skapa förtroende. Visst är det läskigt att vara självutlämnande, men här finns det mycket att vinna. Genom att släppa målgruppen inpå livet och visa brister och imperfektioner, så ges dina budskap en tyngd av äkthet – en i förlängningen nog så stark konkurrensfördel. Detta gäller för företag av alla storlekar.
Vi gör alla misstag.
Det är bara mänskligt att göra fel, och beroende på hur man spelar sina kort kan även ett felsteg föra en närmare sina kunder om det hanteras på rätt sätt. Kunder idag är mer kritiska än någonsin, och man ska inte underskatta deras förmåga att googla sig fram till diverse slutsatser. Då gäller det att kunna ha is i magen och självdistans. Men framförallt erkänna om man faktiskt gjort fel. Att visa ånger ger respekt och läker såren snabbare. ICA var nyligen i blåsväder med tysk vispgrädde. Svaret blev en kampanj med ”Sverigest mest utskällda grädde – Nu med svensk råvara”. Snabbt och smart. Som kund vill man bli lyssnad på och behandlad som en människa – av människor.
Ha inte storhetsvansinne.
Vänner konverserar med varandra i ögonhöjd, och det är också där du ska möta din målgrupp. Detta bygger på känslan av att företaget är en fysisk person som lyser med sin närvaro, får dig att skratta och hjälper dig när du behöver det. En fingertoppskänsla för humor kan också lyfta kundrelationer till nya nivåer. Vissa företag har så fyndiga och personliga svar att man besöker deras sidor bara för att läsa kommentarsfälten. Att inte ta sig själv på för stort allvar är både ödmjukt och sympatiskt, kvalitéer som ytterligare förflyttar er mot ett mer mänskligt företag.
Avslutningsvis.
Trenderna talar sitt tydliga språk, och med en annalkande ”iGeneration” som ständigt är uppkopplade så förändras även synen på hur företag ska leva och vara. De företag som väljer att sluta skryta om sina tjänster/produkter, och istället lyssnar på och möter sina kunder på lika villkor, kommer bli framtidens vinnare. Vill du veta mer om Human-2-Human marketing, eller få lite tips och trix om hur man kommunicerar på en mer mänsklig nivå?
Ta kontakt så kan vi över en kopp kaffe se vilka möjligheter som finns för ditt varumärke.
Du når Dear Friends på: www.dearfriends.se