Från Content Interrupters till Content Providers
Bland branschfilosofer och proffstyckare pågår idag en livlig diskussion kring det faktum att vi som människor verkar gå från en textbaserad kultur mot en mer visuell sådan. Denna process påbörjades egentligen redan i slutet på 1800-talet då de första kamerorna uppfanns, men i samband med den starka digitala utvecklingen under de senaste åren har efterfrågan på rörligt innehåll fullkomligt exploderat.
[>> Artikel från Dear Studio på Dear Friends, Författare: Jonas Randell]
Bara idag kommer över 500 miljoner människor att konsumera och producera rörligt material på Facebook och Instagram. Det är siffror som är svåra att tala emot, och bevis på att vi springer mot ett mer rörligt samhälle, även om vi i verkliga livet aldrig varit mer stillasittande.
I undersökningar har det visat sig att då både rörligt innehåll och text finns på en hemsida så föredrar 70 % rörligt över text vid inläsning om en produkt eller tjänst. I andra undersökningar har det visat sig att över 80 % aktivt letar efter rörligt material i början på sin köpprocess. Trenden är tydlig – vi människor vill konsumera lättsmält rörlig bild. Som marknadsförare, företagsledare och strateger blir då den stora frågan: Hur kan vi som avsändare skapa relevant material som konsumenterna aktivt söker sig till och vill titta på?
I mina ögon så finns det idag en rad intressanta företag och organisationer som jobbar väldigt proaktivt med rörligt. Gemensamt för dem alla är att de snarare ser sig som Content Providers än Content Interrupters. Det vill säga att istället för att som traditionell reklamfilm avbryta mitt i något som upplevs, så ser de till att själva vara innehållet som vill konsumeras.
Ett bra exempel på denna typ av Content Provider är hemmafixar-kedjan LOWE’s i USA. Tillsammans med ett produktionsbolag har de tagit fram ett återkommande serie-format ”The Weekenders” där en känd DIY-inredare under en helg åtar sig realistiska renoveringsprojekt hemma hos dokusåpastjärnor. I programmet finns ingen form av ”hard sell”. Istället är dramaturgin uppbyggd likt ett hemmafixarprogram där lika mycket handlar om människorna i programmet som projektet själv. Efter varje avsnitt finns ett tydligt call-to-action för tittare som önskar steg-för-steg-instruktioner för hur de själva kan göra samma sak samt möjligheter att beställa materialet som använts i programmet. Första säsongen hade mer än 3 miljoner visningar vilket innebär att mer än 12 miljoner minuter film konsumerades.
En ett annat exempel är Visit Seattle – en organisation med syfte att marknadsföra Seattle som besöksstad. Tillsammans med sin reklambyrå tog de fram ”The Emerald Race”, en spin-off-idé på den amerikanska tv-showen ”The Amazing Race”, där realitystjärnor skulle utföra diverse uppdrag i Seattle med omnejd för att till slut vinna ett pris. Serien hade 2,4 miljoner visningar inom 4 månader, varav 50 % via mobiler. Totalt konsumerades 8,4 miljoner minuter film om Seattle, antalet sökningar gällande Seattle på Google steg 26 % och antalet besökare ökade med nästan 4 %.
Även Intel har varit duktiga på att ta fram engagerande rörligt innehåll och har bland annat skapat ett återkommande serieformat ”Meet the Makers”, som fokuserar på inspirerande storytelling där vi som tittare får träffa användare av deras produkter. I en film får vi bland annat se hur en 13-årig indisk pojke med hjälp av Intel-chip skapar en skrivare som använder blindskrift för att hjälpa människor med synfel att läsa.
Listan på framgångsrika exempel kan göras lång men för att sammanfatta så tror jag att den viktigaste insikten är att skapa rörligt innehåll som engagerar målgruppen. Att ställa sig själv frågan ”Vad är vårt varumärkeslöfte?” följt av ”Vad vill våra kunder se för filmer?” och hitta de gemensamma skärningspunkterna.
I och med att konsumenter idag söker filmer med högt produktionsvärde och fokus på storytelling, så tror jag att morgondagens vinnare kommer vara de företag och organisationer som tydligt förstår vilka deras kunder är och vad de är intresserade av. Företag och organisationer som vet hur kunderna kan nås i dagens medielandskap och som vågar testa olika vägar för att skapa engagerande innehåll för dem.
Relationsråd från kära vänner
• Våga vara emotionella och använd stark storytelling i produktionerna. Film och animation är starka emotionella media så utnyttja det!
• Ha ett tydligt syfte med era filmer. Vad ska de åstadkomma?
• Fokusera på en berättelse per film. Ifall det inte går att koka ner det ni vill berätta till en film så gör istället flera filmer och tänk i termer av kapitel.
• Kom ihåg att rörligt ofta är det första steget i kundens köpprocess – det är inte här som affären behöver stängas utan det ska vara ett hjälpmedel som för kunden vidare mot nästa steg. Undersökningar har visat att besökare stannar 2,5 gånger längre på en sida med rörligt material så använd detta för att göra ett första bra intryck.
• Se till att följa upp och mäta vad du gör. Undersök marknadsföringsverktyg som exempelvis Hubspot, som finns tillgängliga för att förbättra kundresan.
Vill du veta mer om Dear Studio: https://dearfriends.se/sv/studio/
Vill du veta mer om Dear Friends: https://dearfriends.se/