Ett jobb med extra allt

Tacksam, hedrad, ödmjuk. Det var ganska tydligt en gång i tiden: det var den arbetssökande som skulle känna sig utvald om hon mot all förmodan drog det längsta strået i hård konkurrens med andra kandidater. Arbetsgivaren var en enväldig domare, till synes med makt över liv och död, tummen upp eller tummen ner, välkommen eller adjö.

[Artikel från Marknadscheferna]

Men inte nu längre. Begreppet Employer Branding vittnar om att rollerna börjar bli, om inte ombytta, så åtminstone utjämnade. Nu är det arbetsgivaren som ska visa upp sin attraktivitet: ”Vi erbjuder sex veckors semester, biljardbord och Playstation i fikarummet. Kaffet är Fairtrade och mjölken är närproducerad. Ditt jobb blir att rädda världen och förverkliga dig själv under tiden. Inga tunga lyft, bara lätta klipp. Som bonus ordnar vi en guldpläterad namnskylt på dörren, vad sägs?”

Den nya generationens arbetssökande sträcker vid det här laget inte artigt fram näven, nej, hon studerar ointresserat sina naglar, biter kanske av en flisa och funderar. ”Närproducerad? Hur närproducerad menar du, i kommunen eller?” Arbetsgivaren kastar desperat in ett gymkort och flexibla arbetstider, och överväger att erbjuda taxipendel för att få till ett avgörande.

Tacksam, hedrad, ödmjuk. Arbetsgivaren rodnar när kandidaten säger sitt ja, det är en sådan ära, vi hoppas du kommer att trivas, vill du ha påtår, förresten?

En anställningsintervju är fortfarande en kamp mot nerverna, mot handsvett, hög puls och ostadig röst. Frågan är bara för vem.

Jacob Sundberg är skribent och aktuell med boken ”Vi hör av oss” 

OM BOKEN – Vi hör av oss
Får man ljuga på en anställningsintervju? Vad säger personlighetstesterna om oss, egentligen? Är det sant att alla säljare är själlösa? Måste man jobba i Stockholm för att vara någon på klassåterträffen? I nio lättigenkännliga noveller bekantar vi oss med människor som alla befinner sig på en anställningsintervju. Med lika delar humor och svärta skildras deras strävanden med en välbehövlig distans till karriärjaktens närmast religiösa status. Vi hör av oss är en skruvad bok för alla som någon gång med bultande hjärta suttit på en anställningsintervju eller planerar att göra det. Kort sagt för alla dem som någon gång har hört eller riskerar att höra orden: Vi hör av oss!