Coworking – ett framgångskoncept

Portarna till det första coworking spacet slogs upp redan år 2000, långt före sin tid var de då firma Göran Garberg-Lars Rydén. Begreppet ”coworking” skulle etablera sig långt senare i både New York och London, där det på bara ett par år vuxit lavinartat.

[Artikel från United Spaces]

GÖRAN GARBERG, VD PÅ UNITED SPACES,
VAD DREV DIG TILL ATT ÖPPNA UNITED SPACES?

– Drivkraften var att jag ville skapa en mötesplats för entreprenörer som vill utveckla sig själva, sin idé, och sin affär på bästa sätt.
– Enligt mig gör man det bäst i en miljö tillsammans med andra där man hjälper varandra till framgång. Jag är helt övertygad om att det är så en mötesplats och arbetsplats ska se ut.

Inspirationen kom från mina 14 år i reklambranschen, som var strukturerad precis så.
– Det var en mötesplats där kunder, partners och projektgrupper arbetade tillsammans i ett öppet klimat. Det var snygg design och högt i tak när det kom till kreativitet – men hela tiden med proffsighet som ledstjärna.

MED INSPIRATION FRÅN reklambranschen var det i grunden ett självupplevt behov att ha en bättre plattform för mig själv och mina bolag.
– Jag träffade Lasse (Rydén, medgrundare till United Spaces) i samma veva som jag sålde reklambyrån Garbergs. Lasse var fastighetsutvecklare som gick och bar på samma frågeställningar som jag gjorde: ”Hur ser framtidens kontor ut?”
– Fastighetsbranschen är rätt trögrörlig och saknar i många stycken både trendspaning och kundfokus. Lasse tyckte att det fanns ett enormt behov av nya grepp och perspektiv och tillsammans med min bakgrund från marknadsföring- och reklambranschen hittade vi ett gemensamt uttryck för det som blev United Spaces.

ISTÄLLET FÖR ATT man som företag tar risk i ett eget hyreskontrakt, tar United Spaces hela risken gentemot hyresvärden i långa avtal. Och erbjuder i sin tur det som marknaden efterfrågar; korta och flexibla kontrakt. Fokus på centrala lägen i city med närhet till kommunikationer är viktigt. Det i kombination med snygg funktionell design och fullservice skapar rejäla mervärden. Lägger du sedan till alla sociala – och intellektuella aktiviter och på det bygger en stark community har du en attraktiv utvecklande arbetsmiljö.

VAD ÄR DIN SYN PÅ COWORKING?
– Man vill komma åt en social och intellektuell arbetsmiljö. Det ska vara intellektuellt stimulerande och kul att gå till jobbet med möjligheten att gå på spännande events och träffa människor där man bollar nya idéer.
– Det finns numera olika typer av coworkingställen och en sak som skiljer oss är hur vi positionerat oss. Vi menar att mångfald ger styrka och täcker ett helt spektrum av företag och branscher, medan andra inriktat sig mer nischat. Det är ett val man gör.

NU SKA UNITED SPACES TA IN KAPITAL TILLSAMMANS MED PEPINS, 
KAN DU BERÄTTA VAD DET INNEBÄR?
– Vi kommer att ta in 18–30 MSEK, där en större del kommer från småsparare med stort engagemang De är inte bara ute efter avkastning utan bidrar också med själ och hjärta.

EN IPO LIGGER INOM EN FEMÅRSHORISONT, VARFÖR VÄLJER UNITED SPACES ATT BÖRJA MED ATT TA IN PENGAR VIA CROWDFUNDING?
– Kapitalet vi tar in nu går till vår omedelbara expansion. Med våra medlemmar som investorer och supporterskara kommer vi fylla våra coworking spaces snabbare. Crowdfunding passar oss väldigt bra

FAKTA _ United Spaces
Antal workspaces: 3, finns i Stockholm, Göteborg & Malmö
Antal medlemmar: cirka 850
Antal medlemsföretag: 250
Grundades: år 2000 av Göran Garberg & Lars Rydén

www.unitedspaces.se