E-sporten värd miljarder kronor – var finns de svenska företagen?

E-sporten växer så det knakar. I år beräknas marknaden öka med 41 procent till drygt åtta miljarder kronor. 2020 väntas den vara värd 12,5 miljarder kronor, enligt Veckans Affärer. Men var finns de svenska företagen?

[>> Artikel från Perspective Communication]

– Vi upplever att intresset har ökat det senaste året, men det är ju fortfarande inte i nivå med vad det borde vara. Men jag tror att det är en generationsfråga. De som tar marknadsbeslut på svenska företag är inte riktigt där ännu. Men det kommer. Var så säker, säger Thomas Andersson, försäljningschef på BK Häcken, som arrangerar världens största ungdomsturnering, Gothia Cup. Sommaren 2017 lanserade man även Gothia eCup som genomfördes i samarbete med storföretagen Coca-Cola och EA SPORTS.

ÄVEN OM DE svenska företagen hittills varit relativt ointresserade av att satsa på e-sport är aktiviteten inom sporten stor. DreamHack i Jönköping hade 2015 otroliga 100 miljoner unika tittare online (de tittade sammanlagt 95 miljoner timmar!!!). Gothia eCup, där målgruppen är FIFA-spelande 12–18-åringar, hade världspremiär 2017.

– Vi startade Gothia eCup med kort varsel och medvetet i lite mindre skala. Ändå fick vi ett mycket stort genomslag både bland spelare, tittare och massmedialt. Självklart ser vi en mycket stor potential och stora utvecklingsmöjligheter i framtiden, säger Thomas Andersson.

ÄVEN GÖTEBORGSBASERADE FÖRETAGEN Battleriff och dotterbolaget Red Reserve har noterat ett betydligt större intresse från traditionella, svenska företag det senaste året. Battleriff är en virtuell e-sportarena med prenumererande kunder. Red Reserve är ett väletablerat internationellt varumärke som har professionella e-sportlag inom CS (Counter-Strike), COD (Call of Duty), FIFA och Gears of War. Red Reserve har också ett ”gaminghus” i Florida med sex stycken kontrakterade ”YouTubers/Content Providers” som på heltid producerar och distribuerar e-sport- och COD-relaterat innehåll via exempelvis YouTube, Twitter och Instagram där de har miljontals följare.

I SKRIVANDE STUND är Red Reserves Counter Strike-lag rankat etta i Europa och man har även FIFA-stjärnan Rasmus ”Rallegnaget” Nyström, som vann just premiären av Gothia eCup i somras, i sitt stall. – Red Reserve har fortfarande ”bara” utländska sponsorer och samarbetspartners. Men vi ser en tydlig ändring där flera svenska företag börjar intressera sig för hur ett sponsorsamarbete skulle kunna se ut. Inom några år tror jag att minst hälften av våra sponsorer och partners kommer att vara företag vars marknad finns i Sverige, säger Patrik Andersson, CEO Red Reserve.

IDAG ÄR DET inte ovanligt med segercheckar i miljonklassen. De bästa spelarna tenderar att vara lika stora stjärnor som Messi & Co. – Det är klart att e-sporten är ostoppbar. Redan idag kan segercheckarna vara på miljontals kronor, antalet utövare ökar ständigt och stora e-sportevents har miljontals tittare, säger Patrik Andersson.

FÖR DEN SOM FORTFARANDE TVIVLAR AVSLUTAR VI MED LITE FAKTA:

>> Att titta på andra som spelar datorspel kan låta trivialt för den ”icke frälste”, men intresset bara ökar och ökar världen över. Enligt Newzoo, som följer spelindustrin, så kommer det redan 2019 finnas 427 miljoner människor som följer och/eller utövar e-sport.
>> DreamHack i Jönköping hade 12 000 fysiska besökare 2016.
>> Via nätet sågs DreamHack av 100 miljoner unika tittare. Dessa tittade på sändningarna i över 95 miljoner timmar.
– Jag säger det igen. E-sporten är ostoppbar. Jag håller med Thomas Andersson från Gothia eCup och Häcken BK; det är en generationsfråga bland de som tar beslut kring marknadsföring och sponsring samtidigt som vi i gaming-branschen måste bli bättre på att paketera vår produkt. Marknaden är redan idag gigantisk – och den kommer att fortsätta växa, säger Patrik Andersson.

Vill du veta mer kontakta Perspective Communication – www.perspective.se