Det här måste ni göra!

”Jag försökte tyda hennes kroppsspråk. En av Europas mäktigaste hållbarhetschefer ögnade vant och snabbt igenom förslaget framför sig på lunchbordet. Så såg hon upp och ett leende spred sig över hennes ansikte: – Det här måste ni göra! utbrast hon.”

[Länk >> Artikel från BANG Agency]

[Länk >> GoLow]

Peter Holmgrene är VD och grundare av den framgångsrika hållbarhets- och klimatappen GoLow. Marknadscheferna och kommunikationsbyrån Bang träffar honom för att ta reda på hur allt började, hur tanke blev verklighet. Hur GoLow gick från idé till etablerad hållbarhetstjänst.

Hur började allting?

– Innan jag startade upp GoLow i egen regi var jag affärsutvecklingschef på Vattenfall och testade idén om att skapa ett verktyg där alla kan delta för att göra en positiv skillnad för klimatet. Vi ville bygga världens främsta klimatapp. Utmaningen; en tjänst anpassad till både privatpersoner, företag och städer. Och med en samlad bild över alla områden; mat, konsumtion, boende, resande. Visionen; att göra en betydande positiv skillnad för klimatet, säger Peter Holmgrene.

Hur jobbade ni fram tjänsten?

– Vi hade stark finansiell uppbackning och ett exceptionellt team. I början jonglerades massa idéer runt i vårt team, den ena vildare än den andra. Inga begränsningar men med en stor röd text kladdat högst upp på whiteboarden: ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

Vi jobbade efter ledorden:

  • Enkelt att delta
  • Öppet för alla
  • Stor påverkan
  • Pålitligt
  • Tillsammans

– I rekordfart lanserade vi vår första version, och en våg av positiv feedback och förslag från användarna sköljde över oss. ”Gör si, gör så, varför har ni inte det med?” Vi tog tacksamt emot, förbättrade och introducerade fler funktioner och tjänster, berättar Peter Holmgrene.

Vilka lärdomar drog ni?

– En lärdom vi drog är hur viktig känslan av samhörighet är. Det är egentligen så självklart. Vi är flockdjur. En del vill snegla på andra, en del vill tävla men ännu fler vill dela med sig och hjälpa andra på traven, säger Peter Holmgrene och fortsätter:

– Samhörighet blev också vårt nästa stora utvecklingsfokus med en mängd nya funktioner. Appen kompletterades med en webbportal och nu tackade vi vår lyckliga stjärna för att vi byggt en helt anonym app med höga integritetsskydd för användaren. I portalen har vi nu möjlighet att öppet dela med oss av viktig information, lika enkelt tillgänglig för företag och kommuner som appen är för användaren.

Vad krävs för att förändra ett beteende hos individer och grupper?

– I våra tidiga analyser av målgrupper och marknad konstaterade vi framförallt fyra saker.

  1. Alla känner till klimatproblemet
  2. Majoriteten vill hjälpa till
  3. Väldigt få vet hur
  4. Hållbara lösningar hittar inte sina potentiella användare

Insikter som väckte nya frågor. Varför går vi så ofta runt i invanda mönster? Till och med när vi vet att det skadar oss? Och med det alarmerande behovet av förändring kopplat till klimatförändringarna i kombination med att både viljan och utbudet finns där. Varför går det inte fortare?

– Det här är frågor som vi jobbar med. Vi menar att allt startar med kunskap, och visst är det så att vi är starkare tillsammans. En positiv ”nudge” i rätt riktning, en skön känsla, en ”ahaupplevelse” kan vara allt som krävs resonerar vi. Nu växer det fram klimatsmarta val, produkter och tjänster i en aldrig tidigare skådad takt. Ett klimatsmart val är dessutom nästan alltid ett positivt val både för plånbok, kvalité och välbefinnande.

I GoLow är det här vi hittat vår kärna. Vi gör det enkelt att uppleva hållbarhet som något positivt och vi hjälper företag och kommuner att nå ut med det budskapet och sina hållbara tjänster, säger Peter Holmgrene.

Hur lanserade ni appen och vilka byråer använde ni?

– Vi jobbade med Bontouch för att utveckla appen. De är fokuserade på storskaliga appar som står pall för snabb och massiv expansion. För lanseringsevent, PR och varumärkeskommunikation jobbade vi med kommunikationsbyrån Bang. För lanseringen genomförde vi ett PR-event som blev otroligt lyckat.

Med ny teknik och klimatsmarta partners skapade vi, tillsammans med Bang, ett story-doing-event där vi levandegjorde vad som är möjligt redan idag. Det resulterade i ett dygn ute på en skärgårdsö, med nära noll koldioxidpåverkan. Till eventet kom beslutsfattare ifrån näringsliv, organisationer, media och den akademiska världen. Eventet är nominerat i kategorin bästa B2B event 2020 i Gyllene Hjulet.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man lanserar varumärken, produkter och tjänster inom hållbarhetssegmentet?

– Framförallt, var genuin och äkta. Testa extra noga med olika målgrupper och fokusgrupper innan och glöm inte det yngre segmentet. De har koll! Förutse eventuella ifrågasättanden innan lansering genom tät dialog med experter och testgrupper. Välj byråer med relevant och beprövad erfarenhet av hållbarhetskommunikation och som är besjälade av samma vision som du. Jobba inkluderande med alla intressenter och var väldigt delaktig i arbetet.

Hur har det gått för er?

– Nu, långt efter den där lunchen då jag testade min idé för första gången, reflekterade jag tillsammans med teamet sent en natt över en middag. Var våra antaganden rätt? Och ja! I stort var de det. Med en etablerad tjänst över hela Europa och USA känner vi att vår vision är inom räckhåll.

Slutligen, vad vill du säga till läsarna av Marknadscheferna?

– Vill ni använda GoLow för att nå ut med ert budskap och era hållbara tjänster så är vi bara ett samtal eller ett digitalt möte bort. Vi söker hela tiden varumärkespartners för att utveckla vårt erbjudande, avslutar Peter.

 

Mer information om oss:

GoLow en kreativ startup med målet göra en klimatsmart livsstil enkel för alla. Vår vision är göra en betydande positiv skillnad för klimatet. Med hastigheten och dynamiken i det lilla bolaget tillsammans med våra partners förändrar vi världen.

Med GoLow kan du enkelt engagera era medarbetare och kunder och minska ert klimatavtryck tillsammans. En specifik tjänst är även framtagen för kommuner och regioner för att öka samhällsengagemanget. Genom verktygen finns möjlighet att skapa grupper, anonymt visa aggregerad klimatstatistik, sätta upp mål, tävla, lära och även klimatinvestera.

Besök golow.eu för att se alla våra andra produkter och tjänster.

GoLow är etablerade internationellt och finns på flera språk i hela Europa och USA för både företag, organisationer, privatpersoner och kommuner/städer.

För mer information om tjänster och produkten:  www.golow.eu

Kontakt: peter.holmgrene@golow.eu

 

GoLow arbetar tillsammans med kommunikationsbyrån Bang för arbetet kring att utveckla varumärket, skapa partnerskap, event och PR-aktiviteter. Byrån har specialistkompetens inom kommunikation med hållbarhetsinriktning. Bang är verksamma i hela Norden men även internationellt via sitt moderbolag Brand Arena Nordic Group.

För mer information om byrån: www.bangagency.com

Kontakt: patrick.walldén@bangagency.com