Därför fungerar Experiential Marketing

Experiential marketing, upplevelsemarknadsföring, har de senaste åren blivit stort både i Sverige och internationellt. Traditionell reklam handlar om att verbalt och visuellt kommunicera ett budskap till målgruppen, medan experiential marketing istället fokuserar på att ge målgruppen en varumärkesupplevelse.

[>> Artikel från JCP Nordic, Författare: Stella Blekte]

Enligt Paul Little, creative director på kommunikationsbyrån JCP Nordic, är experiential marketing ett sätt att skapa autentiska, minnesvärda upplevelser som involverar både varumärket och målgrupperna. Det handlar om att skapa en helhetsupplevelse och i och med det få människor att minnas varumärket eller företaget lite extra. Bland annat är det viktigt att involvera alla sinnen – inte bara synen och hörseln.

– Till skillnad från vanliga reklamfilmer eller annonser så vill vi starta en konversation. Vi vill bjuda in människor till att delta, säger Paul Little.

ETT EXEMPEL
PÅ ett svenskt företag som använt sig av experiential marketing är Volvo. I oktober förra året lanserade Volvo sin nya bil Volvo XC40 i Norge med hjälp av JCP Nordic. De valde att lansera bilen genom att öppna en restaurang i Oslo som helt skulle spegla den nya Volvon. Allt från maten till inredningen var skapat med bilen i åtanke. Samarbetet gjordes med kocken Tom Victor Gausdal, som komponerade ihop en femrättersmeny där han hela tiden hade Volvo XC40 i åtanke. Tanken med den nya bilen var att den skulle tilltala en yngre publik, som uppskattar hantverket bakom något. Samma tanke låg därför även till grund för femrättersmenyn.

– Vi drog många paralleller mellan vad som krävs för att skapa en riktigt god femrättersmeny och vad som krävs för att bygga en riktigt bra bil. Den här publiken gillar inte maten för att den är dyr – de gillar hantverket bakom den. Detsamma gäller bilen, säger Paul Little, som var med och jobbade med projektet.

RESTAURANGEN VAR ÖPPEN i fyra dagar och den faktiska bilen fanns även på plats. För att göra det tydligt för gästerna hur maten hängde ihop med den nya bilen hade restaurangen en meny som förklarade parallellerna mellan maten och bilen. Menyn visade hur kocken hade tänkt med maten och hur företaget hade tänkt med bilen. Detta är ett exempel på när alla användarens sinnen används i experiential marketing – till och med smaken.

ETT ANNAT SVENSKT exempel på experiential marketing är en annons av IKEA från januari 2018 då kvinnor uppmanades att kissa på annonsen för att se om de var gravida. Pappersannonsen såg ut som vilken annons som helst, med undantag för en ruta där man kunde kissa. Om man var gravid dök ett erbjudande upp med rabatt på en spjälsäng. Den här kampanjen fick lite olika respons – alla tyckte inte det var roligt att kissa på en tidning. Men å andra sidan pratade alla om IKEA och annonsen, så bra marknadsföring var det oavsett.

SÅ HÄR SKAPAR DU DEN PERFEKTA EXPERIENTIAL MARKETINGKAMPANJEN. 

1. Autenticitet.
Det måste kännas autentiskt och ärligt – äkta – som exemplet med Volvos restaurang ovan: den fanns där, den var på riktigt. Det verkliga bakom produkten eller varumärket får människor att bli nyfikna och vilja veta mer

2. FOMO – fear of missing out.
Det här är en väldigt viktig del i experiential marketing då det allt som oftast finns ett live-element med i bilden. Det är något som händer just här, just nu och om du inte är här så kommer du missa det. Då vill människor vara där och uppleva det.

3. Deltagande.
Det är viktigt att aktivt involvera människor. Det är själva deltagandet som blir upplevelsen – det är så användaren tar del av märket eller produkten. Ställ frågor, ta reda på saker, starta en konversation. Som användare vill man känna sig inkluderad och involverad.

4. UST – unique story telling.
Det här är en punkt som inte har förändrats inom marknadsföring de senaste 50 åren. Att berätta historier. Våra hjärnor är gjorda för att förstå saker i berättande form. Experiential marketing är en helt unik berättelse som ingen annan kan skapa. Här är det viktigt att sticka ut. Vad kan vi skapa som ingen har upplevt förut? – Oftast är ett event eller live-möte en central del av kampanjen men för att skapa en framgångsrik helhet måste kampanjens olika kanaler vara integrerade. Det handlar om både traditionella kanaler som annonsering och film, till digital marknadsföring och sociala medier. Därför har JCP Nordic utvecklat vårt arbetssätt och erbjudande för att möta våra kunders efterfrågan på effektfulla varumärkesupplevelser, säger Teresa Palmquist Sverigechef JCP Nordic. På så vis kan vi tillsammans med våra kunder skapa kampanjer som verkligen fångar och engagerar deras målgrupper. Kanske inte så konstigt att vår mission till marknaden är Captivate People?

KONTAKT 
■ Teresa Palmquist, Sverigechef, teresa. palmquist@jcpnordic.com, 070-358 50 12 
■ Paul Little, Creative Director, Paul.Little@jcpnordic.com 
www.jcpnordic.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =