Christofer Ahlqvist: Därför blev 2020 GP:s bästa år sedan 1974

Det gångna året ställdes allt på ända och behovet av bra journalistik blev extra tydligt. Förtroendet från Göteborgs- Postens läsare visade sig i att vi 2020 såg vår största prenumerationsökning sedan 1974. I år fortsätter vi satsa på journalistik och granska det som påverkar göteborgarna.

[Länk >> Artikel från Stampen Media]

2020 var på många sätt ett fruktansvärt år. Det yttersta och mest definitiva beviset var den överdödlighet vi såg i Sverige, den sammanlagda tid människor berövades är omöjlig att värdera. Alla de ord som aldrig hann sägas. Barn som aldrig fick träffa sina far- eller morföräldrar. Föräldrar som dött utan att få se sina barn växa upp och bilda nya familjer. I vår rapportering minns jag särskilt Gunillas berättelse om hur hon fick följa sin mammas död via Facetime. I alla dessa sorgliga berättelser har journalistiken en viktig roll att fylla genom att sätta ord på dessa känslor, visa människorna som döljer sig bakom siffror över vårdade och döda.

Att beskriva situationen för dem som dagligen jobbar nära liv och död är också viktigt vilket jag tycker att Filip Persson och Robin Aron gjorde på ett fint och nära sätt i ett reportage från Östra sjukhuset. Det var också oroväckande att höra sjuksköterskan Clara Sekander säga att ”Det är mycket tyngre nu” samtidigt som antalet vårdade för covid-19 den 23:e december nådde sin högsta nivå någonsin. Då vårdades 490 personer, den högsta siffran förra våren var 375.

Pandemin har inte bara slagit mot hälsan utan också lett till att många har förlorat sin inkomst och livsverk som tagit generationer att bygga har gått i spillror. Det här skildrades fint i Karin Janssons dokumentär 100 dagar från i somras där vi bland annat fick följa restaurangkedjan Glenn sportsbars ägare.

Pandemin har även drabbat Göteborgs-Posten, inte bara för att vi fått förändra våra arbetssätt utan också ekonomiskt. Vi har förlorat många många miljoner i minskade annonsintäkter i vår papperstidning eftersom företag som i vanliga fall annonserar helt plötsligt såg sina marknader utraderade.

Samtidigt var 2020 på många sätt ett bra år för GP, aldrig tidigare har så många läst och återkommit för att läsa vår journalistik på gp.se. Många av de nya läsare som började läsa gp.se under den första pandemivågen har stannat kvar och under hösten såg vi faktiskt ännu större besökstal än under våren. Fast den viktigaste faktorn för att vi ska kunna fortsätta ha råd att göra bra och relevant journalistik är att vi har betalande prenumeranter. Därför är det fantastiskt glädjande att 2020, ur den aspekten, blev vårt bästa år på nära ett halvt sekel. Göteborgs-Posten har inte haft en sådan kraftigt växande prenumerationsökning sedan 1974. Jag är otroligt stolt över att få leda alla våra duktiga journalister och på nära håll följa det noggranna, kreativa och strävsamma arbete som krävs för att göra journalistik som gör skillnad.

Den här prenumerationsökningen gör att vi kan fortsätta satsa på journalistiken. Det senaste halvåret har vi fastanställt runt tio journalister och nu i januari drar vår nya Stockholmsredaktion igång. Deras uppdrag är att göra den bästa lokaljournalistiken för västkustbor – fast från Stockholm. Den satsningen skulle aldrig hänt utan den starka tillväxten av prenumeranter. Och den starka tillväxten av prenumeranter hade inte skett utan att vi hade granskat sexhandeln i Göteborg, avslöjat hur corona hanterades på äldreboendena, kunnat visa hur Front advokater använde våra skattepengar och hur klaner och den undre världen påverkar vår stad.

Bra journalistik ger fler läsare. Fler läsare innebär en större spridning som är positiv för annonsörerna. Prenumeranterna och annonsörerna gör att vi kan satsa. Satsningar ger ännu bättre journalistik. Den här positiva trenden hoppas jag att vi kan upprätthålla under 2021.

Vårt nyårslöfte är därför att vi även fortsättningsvis ska göra vårt bästa för att granska och rapportera om det som påverkar människor i och kring Göteborg.

Fina deals från Göteborgs-Posten

 

3 månader av Göteborgs-Postens nyhetssajt för endast 1 krona (3 månader 1 kr, därefter ordinarie pris).

Giltigt till 2022-01-09.

 

30% rabatt på din första kampanj!

Vill du också testa annonsering i nyhetsmedia, den i särklass mest kostnadseffektiva investeringen när det kommer till marknadsföring? Ladda ner guiden, ”7 steg till en framgångsrik kampanj i nyhetsmedia”.

Kontaktar du sedan oss så ger vi dig 30% rabatt på din första kampanj!