Bygg ditt dreamteam på marknad!

Nya titlar, nya roller och nya fräcka ord på något vi redan känner till. Eller hur har vi det på marknad nu för tiden egentligen? På många marknadsavdelningar jobbas det vidare på ett ganska traditionellt sätt, men där det börjar ställas högre och högre krav på olika kompetenser.

[Artikel från Marketmatch -> Skribent: Alexander Johansson, Illustration: Good Studio]

Det ser såklart olika ut beroende på bransch och om det är B2B eller B2C, säger Alex på Marketmatch, som bland annat utbildar och coachar i LinkedIn, men även hyr ut marknadskonsulter till bolag som behöver stöttning på marknad, ibland.

”För mycket fokus på produktfördelar och för lite på att bygga varumärke”

Tittar för mycket på produkten?

Tittar vi på B2B, så kan bolaget omsätta 50, 100, 150 miljoner utan att man har en person dedikerad på marknad. De taktar på fint och det går bra för dem. Men skulle de ta in en person som driver marknadsföringen för dem så skulle det kunna gå ännu bättre. För ofta i de bolagen har man en allt för stor tilltro till produkten, och lägger all fokus på att prata produktfördelar, istället för att prata varumärke och se till att skapa verkligt långsiktiga affärsrelationer.

”Dödar kortsiktig ROI det verkligt långsiktiga värdet?”

Mer långsiktigt fokus behövs

Vidare om vi pratar generellt om marknadsföringen idag, så har vi allt för stort fokus på ROI. Och ja, vi ska tjäna pengar och vi ska se till att de aktiviteter vi gör ger ett värde tillbaka. Men ofta är det ett alldeles för kortsiktigt tänk. Klick in, cash in, nästa kampanj, klick, klick, klick!

Vi behöver tänka mer värderingar, och våga prata värderingar för att attrahera människor att vilja ”vara” med oss – som kollegor, som kunder, som samarbetspartners.

”Lena på ekonomi ska inte sköta marknadsföringen”

Svårt att vara ”allt-i-allo-marknadsförare”

”Lena på ekonomi” som var lite duktig på att skriva, som fick sociala medier i knäet, ska inte sköta detta. Inte heller ”grannens grabb som har gått en photoshop-kurs”. Och inte heller en traditionell marknadsavdelning, med mestadels ”allt-i-allos” som förväntas kunna allt. Med all respekt för de personerna som både driver de stora projekten, samtidigt som de sköter det löpande dagliga inom marknadsföringen. Men ska de springa på varje boll som kommer upp, så har vi snart ännu fler utbrända personer inom marknad.

Marknad är för brett idag

De behöver hjälp, avlastning och stöttning, för marknad är för brett idag. Nya kanaler, nya vägar och nya verktyg. Krav på mer digital kompetens. Sociala medier, optimering och analys. Marketing automation, inbound marketing, varumärkesbyggande och leadsgenerering. Var lägger vi fokus och vad är rätt för oss?

Hyra in vid behov

Om du tar ett vitt ark och ritar upp ditt dreamteam inom marknad. Vad skulle du vilja få med då? Ser du att den uppställningen ni har idag, matchar de affärsmål ni har satt upp – och är det rimligt? Vad har du på gång framöver? Var ser du att ni saknar kompetens?

Det går alldeles utmärkt att hyra in den kompetensen vid behov (ja, även inom marknad). En byrå kan såklart komplettera upp, men ibland är det bra att ha en person som jobbar proaktivt och självgående från insidan.

Ta in hjälpen som behövs – varken mer eller mindre. För 5h i veckan, 2 dagar i veckan eller kanske för ett projekt?

Konsulter inom marknad – i Västsverige

Marketmatch har ”ett stall” på 100+ konsulter inom marknad i Västsverige. Och där finns hela spannet av kompetenser – varumärkeskonsulter, marknadschefer, event- och mässprojektledare, specialister inom sociala medier och annan digital marknadsföring. Alla är egenföretagare och vana vid att snabbt sätta sig in i en verksamhet och hjälpa till.

Boka ett möte och få tips på er väg framåt

Träffa Alex på Marketmatch och få tips på vägen framåt. Då tittar ni på ett nuläge och ”var skon klämmer” för att uppnå det ni vill göra. Mötet innebär inget köptvång. Kanske finns kompetensen redan på insidan? Eller så kanske ni behöver lägga krutet på något annat? Boka in så ser ni vad det kan landa i.

 

Om Marketmatch

Marketmatch finns i Västsverige, och hjälper bolag som behöver stöttning på marknadssidan – ibland. Det gör de genom att hyra ut konsulter inom marknad, rekrytering, och LinkedIn-utbildning med löpande coachning.

Kontakt: Alexander Johansson, VD, Strategisk rådgivare, och utbildare inom LinkedIn.

E-post: alex@marketmatch.se, Tel. 0704-010708
www.marketmatch.se