”Bli en nära vän med dina kunder”

Tiden vi befinner oss i kräver mer av oss för att vara med i kampen om kunderna. Marknadschefer behöver ställa om och prata annorlunda till sin målgrupp. Ärliga relationer med kunder kan komma att bli avgörandet mellan dig och konkurrenterna.

Förr hade de flesta företag det primära målet om att vara top-of-mind och att kränga så mycket produkter som möjligt till sina kunder. När pandemin slog till ändrads människors köpmönster drastiskt, och fler valde att hålla hårt i plånboken. Detta har bidragit till att det numera, kan det viktigaste vara att bygga starka kundrelationer och kort sagt vara ”en god vän” till kunden. En beskrivande bild över förändringen är att kunder vill att deras favoritföretag ska överleva krisen, och gör därmed fler medvetna och aktiva val i sin köpprocess.

Så vad innebär det i praktiken? För att uppnå detta behöves möjligtvis företag tänka om gällande marknadsföring och tonalitet. Kritiska frågor som hur pratar vi med våra kunder, inkluderas kunderna i marknadsföringen och har vi anpassat kampanjer utifrån förväntningarna och ändringar i köpbettende?

För att vinna nu och i framtiden är det viktigt att ge kunderna en anledning till att vara lojala. Inkludera dem i er marknadsföring och ge de något att minnas från köpet.

Vad ger du dina kunder för upplevelse?

De flesta av oss önskar att förvärva sina kunder som levande reklampelare – eller snarare ambassadörer för sitt varumärke. Dina kunder kan lätt glömma vad de har köpt, vad du har sagt eller vad du gjort, men de kommer aldrig glömma hur du fick de att känna. Genom att erbjuda mervärden kan du skapa minnen för livet hos dina största ambassadörer – dina kunder. Att ge bort ett mervärde kan vara en ersättning för rabattsats, och samtidigt främja kundens lojalitet till ditt företag. Långsiktiga relationer leder till långsiktiga intäkter.

– Krisen är inte över, och de företag som kommer klara sig genom den är de vars kunder som vill att de ska finnas kvar. Vi ser en tydlig koppling mellan mervärden och återkommande kunder, säger Fredrik Ahnmark, VD för Customer Nordic AB.

Customer Nordic ser en trendspaning om att fler företag kommer att lägga om sin marknadsföring och inkludera kunderna mer i sin kommunikation. Det kommer handla om att utveckla långsiktiga relationer med sina kunder. Företagare vet att kunderna handlar för att de känner för det – därför är det ytterst viktigt att företagen får kunderna att känna något. Därför kan mervärden komma att få en ännu större roll i marknadsföringssyfte. Att erbjuda kunder ett mervärde utöver det monetära som ett alternativ är ett skonsamt sätt för varumärkesigenkänning och ökad konvertering. Lojalitet ska vila på kundrelationen. Bli en nära vän med dina kunder.

 

Om Customer

Customer grundades för 17 år sedan med en vision om att skapa lönsamma och framgångsrika kampanjer för såväl våra partners som kunder. Det har vi idag gjort tusentals gånger och sitter därför på en unik och bred kompetens om hur man skapar en kampanj som faktiskt funkar!  Vi delar mer än gärna med oss av den erfarenheten, allt för att få fortsätta leverera kampanjer i tiotals år framöver.