Att nätverka i Grekland vs. att nätverka i Sverige

För nästan ett år sedan flyttade Elias och jag från det trygga, digitala och välorganiserade Sverige till Grekland. Ett land som behöver vänta ett tag till för att upptäcka Swish, onlinebokningar och digitalt nätverkande. Som du och jag redan vet: ett nätverk, i både privat och affärsmässigt sammanhang, är avgörande för att lyckas med det du planerar att genomföra. Ett starkt nätverk är oersättligt för kunskapsoch erfarenhetsutbyte och för oss två ett måste för att finna vår egen plats i det nya landet. Finns det skillnader att nätverka i Grekland?

[>> Artikel från Marknadscheferna, Författare: Elwira Kotowska]

 

GLÖM KALENDERBOKNINGAR ONLINE OCH LUNCHIN-MÖTEN

Med ett strukturerat mål och anteckningar i Trello satt jag i början av 2018 framför min Mac och skickade det ena mejlet efter det andra med förfrågningar om möten. Responsen var nästintill noll. Förtvivlad bokade jag mig till en ung grekisk företagare som jag lärde känna innan vi flyttade.

Vi möttes en eftermiddag i soliga Kalamata och jag ställde en fråga om nätverksmöten där jag får chansen att träffa andra företagare. Mary lyfte upp på ögonbrynen: “vill du engagera dig politiskt?”. Jag nekade och förklarade henne idén med LunchIn som illustrerar på ett perfekt sätt vilket typ av nätverk jag var ute efter. “Den xero” (jag vet inte) svarade grekinnan “men testa att komma om två veckor på dansuppvisning i konstskolan. Det brukar vara rätt så mycket folk och då kan jag presentera dig för några som kan vara intressanta”.

Jag suckade med en lättnad och frågade om hon kan skicka mig en kalenderbokning. Mary himlade med ögonen: “Det är om två veckor ju! Massor med tid till dess, texta mig när du är på väg så ses vi utanför”. Hon tog sista klunken från sin frapé och tillade: “förresten så tycker jag att du ska träffa min kusins vän som har en bekant som driver den lokala resebyrån”. Hon tog fram sin mobil och ringde upp kusinen. Efter två dagar träffade jag min första samarbetspartner i Grekland. Som i sin tur visade sig ha en kollega och ägare av en intressant turistanläggning vars dotter gick tangokursen på konstskolan.

DET PERSONLIGA MÖTET, KROPPSSPRÅKET OCH KONSTEN ATT ÖVERTYGA

Du och jag vet: kompetensen är inte oviktigt, men utan nätverk går det inte att komma framåt. Och det är inte annorlunda i Grekland men den största skillnaden är att här behöver du först och främst vinna någons tycke som en människa. Affärsnätverk likt det personliga nätverket byggs på informalitet och gemensamma intressen. Samspelet i relationerna och gemensamma normer styr. Frivillighet, flexibilitet och personliga mål är superviktiga ingredienser i nätverkandet. Greker är människor som “pratar med kroppen” och som sätter stor vikt till hur du själv agerar och möter andra människor både på det fysiska och verbala planet. Så är det också i många andra europeiska länder. Något som går att öva på och som vi i Sverige behöver vara bättre på.

BLI MER SÄKER I DET EGNA AGERANDET: RETORIKKURS I GREKLAND

Ett steg i rätt riktning för vår affärsidé är att ta uppdrag som eventplanerare och projektledare för kurser och företagsmöten. Den första inplanerade kursen kommer att äga rum i Stoupa, Peloponnesos från den 27 april till den 5 maj 2019.

Kursen genomförs av Sonja Vivianne Gube: regissör, koreograf och lärare i klassisk retorik. Kursen kombinerar utbildningsnytta med tid för återhämtning och relax. Du kommer att ha praktiska och teoretiska övningar drygt 6 timmar per dag och kan under de kvarstående timmarna njuta av Stoupas sandstränder och kristallklara hav.

Fem utbildningsdagar, 30 lektionstimmar, en dag med utflykt och en dag helt fritt av alla måsten! Max tolv deltagare kommer under en vecka lära sig att förstå vikten av att använda kroppsspråket, rösten och det personliga agerandet i ledarrollen, vardagen och arbetsplatsen.

Kursen kostar 14 900 sek, inkluderar 8 övernattningar med frukost och lunch samt utflykt till Antika Messini och prova-på mosaikkurs.

Sista anmälningsdagen är 20 februari 2019 och mer information hittar du på https://husigrekland.se/retorikkurs2019/

Du kan även mejla mig på info@husigrekland.se eller ringa på min svenska mobil

0703-247949.

 

Aristoteles kallade retoriken ”konsten att vad det än gäller, finna det som är bäst ägnat att övertyga” välkommen till retorikkursen i retorikens hemland!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =