All makt åt användarna

Nordic Wellness var tidigt ute med att lansera en träningsapp åt sina medlemmar, men med ett par år på nacken var det dags att se över dess funktionalitet. Under arbetet stötte vi på utmaningar och valde då att ta hjälp av klubbens 238 000 medlemmar.

[Artikel från Dear Friends, Författare: Rickard Netsner]

Dear Friends är fullservicebyrå åt Nordic Wellness, och vi är nu i full gång med utvecklandet av deras nya träningsapp. Den befintliga appen var byggd på gammal teknik och hade svårt att hänga med rent funktionellt – något som gjorde den dyr att underhålla och svår att vidareutveckla. Så det var dags för något nytt. Men att bygga en app från grunden är ett omfattande arbete. Efter att man fått scoopet från kund inleds en förstudie. Vi genomför djupintervjuer och användartester av den befintliga appen, utvärderar resultaten och analyserar styrkor och svagheter i den gamla designen. Vissa saker sållas bort, andra bevaras. Sedan sätter sig ofta ett gäng kvalificerade hjärnor runt ett bord och börjar sortera innehåll och sätta upp hierarkier för hur allt ska kategoriseras och visualiseras.

Det är nu de tunga diskussionerna i arbetsgruppen tar vid. Någon tycker att ett visst flöde är naturligt. En annan hävdar att samma flödet är problematiskt. För trots lång erfarenhet, hög yrkesprofessionalism och övertygande bevis så gäller fortfarande att “vad som är logiskt för någon blir krångligt för någon annan”. Så hur gör man egentligen för att hitta de bästa lösningarna, som passar flest personer?

Våga involvera användaren
Ett av världens för tillfället mest spelade datorspel är Player Unknown’s Battleground’s som på bara ett halvår nått över 30 miljoner aktiva spelare. Spelet kostar 450 kronor – och är inte klart. Inte ens halvklart. Studion behövde användare som kunde testa spelet och släppte därför en betaversion för marknaden. Trots massor av buggar, systemfel och höga risker att krascha fortsätter det att växa i popularitet. Men hur går det till? Blir inte folk sura? Tvärtom.

Ett nygammalt begrepp som det pratas allt mer om i samband med internets utbredning är Participatory Culture. Alla människor är kreativa och vill känna delaktighet. Och en stor trend man kunnat se är att det blir allt viktigare för användare att få möjlighet att göra sin röst hörd och bidra till förbättring. Om det så är med pengar på kickstarter eller med åsikter om något man köpt eller en tjänst man använder.

Fördelen med Labs
I vårt fall blev lösningen en så kallad Labs-app – en app där vi löpande kan ta fram ny design och nya funktioner, och där användarna är med och kontinuerligt utvärderar förändringarna direkt i mobilen. Appen baseras på tekniken React Native, vilken gör det möjligt att jobba med en kodbas som kan användas på både IOS och Android. Uppdateringar pushas enkelt ut till användarna så att de slipper ladda hem varje liten förbättring, och våra utvecklare har möjlighet att följa hur användarna interagerar med de nya funktionerna.

Under den första veckan hade vi flera tusen nedladdningar av Labs-appen och redan efter två veckor hade över 1600 användare återkopplat med givande feedback och bra idéer om förbättringar. Förslagen utvärderas löpande och de bästa läggs till listan av funktioner som kan komma med i framtiden. Labs-appen kör vi parallellt med den gamla appen, och även efter det att den nya appen lanserats så kommer den leva vidare som testmiljö för förbättringar. Relationsråd från kära vänner Man brukar säga att ärlighet varar längst, och för dagens företag är det uttrycket viktigare än någonsin att leva upp till.

Är man transparent och tydlig i kommunikationen med sina kunder så bygger man upp ett förtroendekapital, något som gör det möjligt att lansera en halvfärdig app och ändå få otroligt positiv respons och värdefull feedback. För om användarna får känna sig delaktiga, och dessutom är medvetna om att de testar en ofärdig version av en tjänst, får de ökad förståelse för eventuella buggar och fel. Det är ju trots allt för dem som man skapar tjänsten. Resultatet när man väl lanserar skarpt blir optimerade flöden, högre användarvänlighet och en kvalitetssäkrad leverans.

Står ni i startgroparna för att utveckla en egen app? Eller vill ni lära er mer om hur vi arbetar i våra digitala projekt?

Hör av er till roger.brovik@dearfriends.se.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 2 =