Varför skriver media om vissa företag (och inte om andra)?

Det är ingen slump vad media bevakar eller skriver om. Till att börja med måste vi klargöra vem som är medias uppdragsgivare – det är mediekonsumenterna, läsarna. De betalar, eller i alla fall intresserar sig, för det som skrivs och sätter ett värde på det. Det gör att media i grunden måste förmedla nyheter som intresserar konsumenten så att hen fortsätter att betala, följa eller på annat sätt ge ett värde till mediekanalen. MEN HUR KAN man använda den här kunskapen i sitt företag för att få publicitet om sitt eget företag?

[>> Artikel från Perspective Communication]

Marknadscheferna intervjuade Anders Ekhammar på PR-byrån Perspective Communication för att få lite tips och tankar kring hur man själv kan arbeta med PR i sin verksamhet. PR fungerar i grunden som all annan kommunikation, man måste ha en strategi och man måste sedan aktivt och målmedvetet arbeta med den för att få resultat. Det finns inget företag som lyckas få fina publiceringar i media och skapa en god relation till de nyckelmedier man identifierat genom att inte göra något alternativt ringa en journalist och berätta att man finns.

HÄR KOMMER ETT par tips om hur du börjar arbeta med PR och vad du ska tänka på när ni vill ha det utrymme i media som ni tycker ni förtjänar:

STRATEGI:
Börja med att bestämma varför ni vill synas i den redaktionella världen och vad ni vill få sagt.

KANALVAL:
Var ärliga mot bolaget när ni analyserar vilka mediekanaler som är viktiga för verksamheten. Kanske är det inte Dagens industri eller Aftonbladet som förverkligar det ni vill, kanske är det branschmedia och lokala publikationer.

HUR ANVÄNDER MAN BOLAGETS NYHETER:
Nyheterna som ni kommunicerar ut är bryggan till det ni vill att media ska uppmärksamma. Ni kanske har behov av att anställa en viss typ av kompetens, men den nyheten ni har nu är att det börjat en ny marknadschef. Använd nyheten till att berätta om att ni växer och att marknadschefen är en av de rekryteringar som ni kommer att göra framöver. VD:n som naturligt uttalar sig när en marknadschef tillsätts kan mycket väl berätta om planen för framtiden och att bolaget växer och därmed söker fler personer.

VAD ÄR DÅ EN NYHET?
Allt som är utöver det vanliga, bra som dåliga saker, är nyheter. När man söker efter nyheter i företaget ska man fokusera på de positiva sakerna och fundera på vad som skulle kunna passa in i de nyckelmedier som är identifierade. Det är stor skillnad på de nyheter du förväntar dig se i Expressen mot en teknisk branschpublikation.

GENERELLT HANDLAR DET om att hitta det som utbildar, underlättar, förbättrar, överraskar eller intresserar mediekonsumenten. Det kan vara en ny produkt, eller ett patent som gått igenom. Anställning av många medarbetare, eller en nyckelperson. En undersökning som visar på något nytt eller som bekräftar något gammalt. Ett expertområde som inte tidigare funnits inom företagets geografiska verksamhet. Ett välgörenhetsprojekt som gör skillnad. Goda ekonomiska resultat eller en ny investerare. Trender på marknaden. Ambitioner med verksamheten. Nya eller förlängda samarbetsavtal. Ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. Det viktiga är att man snabbt berättar varför det är en nyhet – vad leder det till?

EXEMPELVIS: Vi anställer 20 nya montörer till vår tillverkningsindustri för att kunna fortsätta att utveckla våra produkter i Sverige. Vi låter tio procent av vinsten gå till en skola som omskolar långtidsarbetslösa till målare för att vi och branschen kommer att behöva kompetensen.

KAN MAN KONTINUERLIGT arbeta med den här typen av nyheter, berätta vad det leder till som är intressant för mediekonsumenten och få med det som man utifrån strategin vill berätta så kommer publiceringarna att komma. Det går inte över en natt, men när man väl har en dialog med de medier man vill synas i gäller det att upprätthålla den med fler nyheter.

Lycka till!

Anders Ekhammar
anders.ekhammar@perspective.se
Tfn dir +46 707 46 25 79

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva − nio =