Vi jobbar bara digitalt. – Jaha. Varför då?

Jag som är marknadschef och över 50 har i ett antal år fått bevisa att jag hänger med i digitaliseringen och det ”nya” medielandskapet. Kanske med all rätt. Och visst har det sållats ut ett gäng som inte klarat av att ta till sig det nya. Men, den resan är gjord nu. Vi som är kvar har nog koll. Vad jag funderar på är hur ofta vi frågar de nya marknadscheferna som nu tar över hur mycket de kan om traditionell marknadsföring och traditionella medier? Och att ”fylla affären”.

[>> Artikel från Marknadscheferna, Författare: PeO Axelsson]

VI JOBBAR BARA DIGITALT
Fler än en gång har jag hört marknadschefer säga att de bara jobbar digitalt. Något som får mig att dra öronen åt mig. I några få fall är det möjligt att bara jobba digitalt, men i de allra flesta är det som alltid en blandning av kanaler som ger störst effekt. Olika mediekanaler gör olika jobb, så enkelt är det. Digitalt ger fantastiska möjligheter, men gör nästan aldrig hela jobbet.

VI GÖR BARA DET SOM GÅR ATT MÄTA
En annan kommentar är att man bara gör det som går att mäta. Oftast menar man då att de digitala kanalerna är lätta att
mäta och utvärdera och att de då är bättre än andra. Men, vad händer om dessa kanalerna, trots sin effektivitet, inte räcker till en tillräckligt stor affär för mitt företag? Allt går att mäta. En del saker är bara svårare. Men, det innebär inte att de inte kan vara mycket effektiva.

100% ÖPPNINGSFREKVENS
Jag skulle till exempel kunna utlova nära 100% öppningsfrekvens av ett reklamutskick. Lägg din information i ett vitt kuvert, skriv adressen för hand och frankera med ett riktigt frimärke. Voila! Hur många öppnade ditt senaste mailutskick? Mossigt och förlegat? Kanske. Gör det jobbet? Ja.

MOBILE ONLY
En annan sak vi hör hela tiden är ”Mobile only”, som i princip skulle innebära att mobilen är den viktigaste och kanske till och med enda kanalen. Att mobilen är viktig och allt viktigare är nog riktigt för de allra flesta branscher. Men, hur stor del av din totala affär kommer via den kanalen?

VI SLÅR SÖNDER DE EFFEKTIVA KANALERNA
Vi marknadsförare letar alltid efter de allra bästa kanalerna att nå ut med vårt budskap. Men, det intressanta är att marknadsföring alltid sker på en marknad med utbud och efterfrågan – de kanaler vi vill köpa kommer att höja priset. De kanaler som är effektiva just nu kommer vi också med största sannolikhet att förstöra. Så, har skett med mail, oadresserad
direktreklam och med banners. Jag tror det är på väg att hända inom nya områden som exempelvis Content Marketing. Vi producerar content i en rasande takt och sprider i sociala medier. Men, hur många artiklar klarar mottagaren av att läsa?

VÅGA IFRÅGASÄTTA OCH GÅ GÄRNA MOT STRÖMMEN
Resonemanget ovan gör att det ofta kan löna sig att gå mot strömmen. Då kan man hitta effektiva kanaler som sticker ut i bruset. Exemplet med brevet ovan funkar ju bra så länge få använder den kanalen. Om alla börjar skicka brev, faller det.

MARKNADSFÖRING OCH FÖRSÄLJNING HAR ALDRIG VARIT ENKELT
Det handlar om att känna sin målgrupp och deras köpbeslut. Och det handlar om att göra affärer. Det finns inga patentlösningar. Lita inte på den som påstår det. Marknadsföring och försäljning har aldrig varit enkelt. Det handlar om att kavla upp ärmarna och jobba hårt.

Kontakt: PeO Axelsson, grundare Marknadscheferna, peo@marknadscheferna.se