Varumärkesbyggande genom CSR

Marknadschefernas frukostmöte på Saturnus i Malmö blev en intressant och viktig förmiddag. Nyfikenheten på hur man kan bidra i stort och smått till en hållbar utveckling för barn i världen gick inte att ta miste på när moderatorn Nadia Milotti tog reda på vad deltagarna hade för förväntningar på morgonens möte.

[>> Artikel från Marknadscheferna, Författare: Marie Cleréus]

 

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj som samlar in pengar till långsiktiga projekt som syftar till att ge utsatta barn framtidstro och trygg uppväxt. I dag jobbar fjorton olika organisationer aktivt för bland annat driva skolor, sjuk- och hälsovård samt insatser för att förhindra barnarbete. Varje höst har kampanjen sin insamlingsperiod som avslutas med en stor gala. 2017 inbringade kampanjen hela 87 miljoner kronor!

Ett exempel på samarbete och kreativt tänk är Saturnus alkoholfria glögg. En krona för varje såld flaska går till Världens barn. Namnet ”God Jul” fyller mer än ett syfte och satt i rätt perspektiv innebär det att alla är vinnare. 2017 gav försäljningen av ”God Jul” ett bidrag till Världens Barn på över 500 000 kronor.

Fredrik från Saturnus är stolt och glad över hur väl glöggen mottagits av både handlare och konsumenter. Engagemang ger konkurrensfördelar. Louise på Saturnus berättade om sin resa genom Bangladesh, Myanmar, Burma och Norra Thailand. Vi fick en inblick i hur de insamlade pengarna verkligen gör skillnad för både barnen och deras familjer.

Annette från Barnfonden berättade om deras verksamhet som strävar efter en holistisk syn på ett barns uppväxt, och där man arbetar med fyra viktiga hörnstenar – rätt näring, utbildning, hälso- och sjukvård och trygghet ger hållbara samhällen på lång sikt. Deras projekt som finansieras av Världens Barn är våldsförebyggande arbete i Bolivia. Åtta av tio barn har varit utsatta för någon slags våld. Värst är det i La Paz, El Alto och Oruro där fler än hälften av eleverna har utsatts för våld i skolan. Slagsmål, mobbning och sexuella övergrepp är en del av vardagen.

Den sista organisationen kopplad till Världens Barn att presentera sitt engagemang var IM, Individuell Människohjälp. Josefina berättade om projektet de driver i Guatemala, Alcanzando Estrellas vars syfte är att stärka urbefolkningens villkor. Genom att aktivt ge Mayafolkets barn möjlighet till skolgång och en trygg barndom. Det är spännande att se hur fler och fler företag använder CSR som en viktig del i sin marknadsföring.

Konkurrensen om kunder och arbetskraft ökar och då kan en tydlig medmänsklig och miljömässigt hållbar profil vara avgörande för hur väl man lyckas. En avgörande fråga är hur man lyckas få samtliga medarbetare att engagera sig och faktiskt förstå hur stor del man är i företagskulturen. Det är viktigt med delaktighet och förståelse i företaget för de projekt man väljer att stötta. Det är viktigt att kunderna ser vad man gör.

Andra vägar kan vara att man som anställd förutom friskvårdstimmar även har ”CSR-tid”, att man som medarbetare tillåts utnyttja arbetstid till volontärarbete som stämmer överens med företagets värdegrunder. För den enskilde ger det en möjlighet att bidra till något man brinner för, som företagare får man lojalare personal och något att använda i både marknadsföring och rekrytering.

Dagens övning kan sammanfattas i fyra ord ”BE GOOD – DO GOOD”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nineteen + 6 =