Varför inte jobba på distans från Spanien?

Inget ont utan att det för något gott med sig heter det ju. Coronapandemin har i mångt och mycket begränsat vår rörlighet både privat och i arbetslivet under en längre tid, något som påverkat oss mycket i vår vardag, framför allt om du har ett jobb med kontorstjänst. Resultatet av dessa begränsningar har dock gjort att i princip alla arbetsgivare världen över har fått ställa om och implementera digitala alternativ för att hålla uppe produktionstakten.

[Artikel från Bjurfors Torrevieja, Spanien]

Nu när vi sakta återgår till det ”nya normala” har acceptansen och förståelsen för distansarbete ökat markant vilket är något som ger arbetstagarna en ökad flexibilitet i sin vardag. Det spelar inte längre någon roll om du arbetar från ditt hem i Sverige, eller ditt hem i Spanien.

Det är många som under vinterhalvåret i Sverige har en önskan om mer ljus, en kortare vinter och generellt ett varmare klimat vilket är anledningen till att många svenskar i dag skaffar utlandsboende i Spanien. Costa Blanca som ligger mellan Valencia i norr och Murcia i söder är inte bara känt för sina långa vita stränder utan även för sina många soldagar och milda klimat. Här kan man ibland tro att det är sommar mitt i vintern, vilket inte bara lockar soltörstande svenskar till sydligare breddgrader, utan även många av våra grannar i det nordligare Europa.

Våra köpare blir allt yngre, berättar Annelie Hedlund på Bjurfors i Torrevieja. Vi märker en tydlig trend där pensionärerna kompletteras med en yngre kategori köpare som nu ser möjligheten att nyttja sitt andra boende i Spanien mycket mer än ”bara fem veckor på semestern”. Distansarbetet ger många fler möjligheten att ha ett andra hem på varmare breddgrader, mindre än fyra timmar bort.

I och med att du kan nyttja bostaden i större utsträckning har även önskemålen kring bostadens utförande förändrats, fortsätter Annelie. Precis som på den lokala bostadsmarknaden i Sverige vill våra köpare nu ha en bostad med större ytor. Det ska finnas möjlighet att ha ett kontor och här nere är det så klart viktigt att det finns en stor uteplats att njuta av det fina vädret på. Allt fler efterfrågar tre sovrum istället för två som tidigare varit normen. Budgeten har ökat och de yngre köparna är mer öppna till möjligheten att finansiera en del av kostanden genom att hyra ut bostaden när de själva inte nyttjar den.

Ett bra exempel på ovan är mina kunder från Göteborg, säger Annelie. Det är ett par i sina bästa år med utflugna barn som mitt under pandemin såg möjligheten att kunna jobba härifrån på vinterhalvåret istället för i ett grått Göteborg. Båda deras arbetsgivare förespråkade jobb hemifrån under hela 2020 och även fortsatt in under 2021.

De köpte en strandnära nyproducerad lägenhet i den mysiga lilla fiskebyn Torre de la Horadada och märkte snabbt att det gick precis lika bra att sitta där och arbeta som hemma i Göteborg. Redan efter ett år kom de fram till att de ville spendera ännu mer tid här nere, de båda älskade området och sin bostad, men önskade ett sovrum till då deras jobb som Country Manager respektive inköpsansvarig på stora svenska bolag kräver att du kan stänga om dig för att hålla möten i lugn och ro.

Annelie berättar att båda är väldigt aktiva och älskar att spela paddel och golf, vilket de har möjlighet att utöva runt knuten från Torre de la Horadada. Området i sig inbjuder till aktivitet bekräftar Annelie som själv bor i området. Det är relativt platt vilket gör det idealiskt för långa promenader, löpning och cykling längs havet. Många utövar windsurf, kitesurf, vanlig surf, beachvolley, yoga eller zumba på stranden och med jämna mellanrum hittar du riktigt bra ställen att njuta av den spanska maten.

Mina kunder ångrar inte en sekund att de gjort denna investering i sig själva. Att i mörkaste och regnigaste november kunna börja dagen med en powerwalk längs stranden och ta ett svalkande dopp i Medelhavet därefter (utan att vinterbada) är en vardagslyx som förhöjer livskvaliteten rejält. Även om det inte är någon tryckande värme här på vintern så ger ljuset så mycket energi, du laddar batterierna rejält och allt du tar dig an blir lättare att utföra.

Är du nyfiken på hur ett sådant här upplägg skulle kunna se ut för din egen del? Vi alla som jobbar på Bjurfors Real Estate bor och verkar här nere och agerar mer än gärna köprådgivare, lokala områdesexperter eller bara bollplank för din framtida investering i förhöjd livskvalitet.

Klicka här om du vill att vi ska ta en första förutsättningslös kontakt.

Man lever bara en gång!