Utveckla din digitala spets

Vi fick möjlighet att växla några ord med Erik Modig, som i höst hjälper företag med digital kompetensutveckling.

[Ur magasinet MC Marknadscheferna, Nr 2 2020]

Du är van att stå på scen så här års. Vad har COVID-19 inneburit för dig?

Möjligheterna att jobba närmare bolag har ökat. Självklart inte fysiskt, men jag har fått jobba närmare bolags dagliga utmaningar genom att skapa förändring här och nu. Bolag har idag inte lyxen att betala för inspiration eller få kunskap som inte direkt förbättrar verksamheten så de kurser jag nu ger är direkt kopplade till att skapa konkret värde.

Det låter som att du kan ha hittat något positivt med den rådande situationen?

COVID-19 är förfärligt och är på det stora hela självklart mycket negativt. Det positiva som det kan ha fört med sig är den ökade digitala mognaden, både för företag och, framförallt, för utbildare. Det har varit en bransch som har stått still länge och där kunder bör ställa högre krav på vad de får ut. Genom att skapa kurser som är ”födda i det digitala”, kan vi erbjuda en närmare koppling mellan inspiration, kunskap och facilitering av konkreta lösningar på faktiska problem. Som utbildare kan jag inte lämna de jag undervisar ensamma på andra sidan datorn – nu måste jag se till att jag är med dem hela vägen, från start till dess att de korsar målsnöret.

Säger du därmed att en digital kurs är bättre än att åka på en fysisk endagskurs?

Det digitala kan inte erbjuda samma möjlighet till umgänge och nätverkande, men utifrån erfarenhet från de digitala utbildningar som jag nu har genomfört, upplever jag att deltagarna har kommit mycket längre i sitt eget arbete än vad de vanligtvis gör under en lika lång fysisk kurs. Värdet per krona de får ut är nog mer än det dubbla när de får kunskap och framförallt vägledning och guidning i sina dagliga utmaningar. Nätverkande får man kanske hitta på annat håll, och det finns definitivt billigare sätt för att maximera det.

Kan du ge ett exempel på hur en digital kurs kan se ut?

De digitala kurser jag håller idag fokuserar på specifika utmaningar. Inspiration finns det oändligt av i det digitala, så ska man gå en kurs ska det verkligen ge något. Vill man till exempel förbättra sin kundresa, ligger fokus först på hur man mappar kundresan, med praktiska övningar och guider. När det är klart går vi in på hur kundresan kan förbättras, och går igenom allt ifrån hur man skriver erbjudanden till hur man felsöker hemsidan. När kursen är klar har man en presentation på 20 slides att presentera och implementera. Det handlar om att få jobb gjort som faktiskt har ett konkret värde. Det skulle vi nog aldrig hinna på en fysisk heldag.

Hur kan bolag se till att få ut så mycket värde som möjligt från digitala utbildningar?

Jag själv tycker att en av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer vilken kurs man ska gå är att det är en som har utvecklats för att ges digitalt i första hand, inte något som har anpassats från att ges fysiskt till att nu erbjudas online. Då kan den digitala utbildningen i praktiken erbjuda en möjlighet till extern handledning av de interna processerna. Möjligheterna är så mycket större när allt utbud finns digitalt. För att summera tror jag att det med digitala utbildningar finns möjlighet till att få ut dubbelt så mycket, till hälften av kostnaden, vilket nog kan passa bra för många under dessa tider.

Vad ser du fram mot mest i höst professionellt?

Jag vill se företag som verkligen utvecklar sin verksamhet och marknadsföring. I och med kristider är det fler kunder som ifrågasätter rutiner och tidigare val, vilket innebär att alla har större chans att slå konkurrenterna och norpa åt sig den där tillväxten. Det ska bli kul att följa de som lyckas.

 

ERBJUDANDE! Som medlem i Marknadcheferna får du 20% rabatt på alla Eriks digitala kurser i höst.

Du finner kursutbudet på www.marketinglevels.com.

Skriv in Marknadscheferna under fältet Grupprabatt vid anmälan för 20% rabatt.

Kurserna är till dig inom marknadsföring och sälj som vill utveckla dig inom:

  • Kundorientering
  • Marknadskommunikation
  • E-handel
  • Personlig försäljning
  • Hur kommunicerar kring hållbarhet och ansvarstagande
  • För chefer har Erik tagit fram en skräddarsydd best-of-the-best kurs för att du ska lyckas med att ta såväl strategi och taktik till nästa nivå.

Du kan redan idag få tillgång till filmer genom att registrera ett gratiskonto. Du får då tillgång till 20 filmer, exempelvis tio filmer som redogör hur marknadsföring under corona ska optimeras samt hur du ska analysera hur era kunder fattar beslut.