Optimera ditt varumärke

Små insatser, snabba resultat. Här är 4 enkla tips som optimerar din närvaro på Google och LinkedIn.

[Text: Alexander Wroblewski & Joachim Smith (SEO Sverige)]

I osäkra tider är få företag immuna mot plötsliga och snabba vindkast. Rådande Corona-situationen och ett stundande presidentval i USA, i kombination med den amerikanska ekonomins tillbakagång, medför sannolikt konsekvenser för de flesta av oss. På ett eller annat sätt, förr eller senare.

Omställning är ett uttryck som ofta används, och där betydelsen såklart skiljer sig från bransch till bransch. I följande text vill vi, utifrån vår erfarenhet, belysa ett knippe värdefulla reflektioner inom digital marknadsföring. Som i viss mån är gamla och enkla sanningar, men som här och nu, i just osäkra tider, definitivt tål att upprepas.

Små insatser som direkt ger resultat. Checklista? Jajamän.

GOOGLE MY BUSINESS

Stärk ditt varumärke på Google helt gratis. Se över din företagsprofil på Google Sök och Google Maps:

■ Säkerställ att din företagsinformation är uppdaterad och relevant.

■ Välj med omsorg ut de bilder som representerar ditt företag på bästa sätt.

■ Passa på att lyfta fram nyheter/erbjudanden och/eller ge svar på vanliga kundfrågor.

TIPS: Google erbjuder snabb och kostnadsfri support, som hittas på Google My Business-sidan. Om ni exempelvis skulle ha problem med rättigheterna kring företagsprofilen, eller något annat.

GOOGLE SEARCH CONSOLE

Ännu en kostnadsfri tjänst från Google som främst riktar sig till webmasters. Här kan ni smidigt få uppdateringar om eventuella serverfel eller säkerhetsproblem. Utifrån ett marknadsperspektiv så visar Search Console vid vilka sökningar på Google där er webbplats har figurerat. Tydligt, enkelt. Se just vilka sökord och termer som ger träffar på er hemsida. Det kan inspirera till nytt innehåll för ökad synlighet på de termer ni finner relevanta för er verksamhet.

TIPS: Ha månadsvisa genomgångar över vilka sökfraser er webbplats figurerar i på Google. Stämmer verkligheten överens med era önskemål? Notera att det enbart berör organiska sökningar, inte de som är sponsrade via Google Ads.

LINKEDIN FÖR LEADS

Detta riktar sig inte enbart, men i första hand, till de som arbetar inom B2B. Vi vet att användandet av alla stora sociala medier har ökat i samband med pandemin. Inte minst annonseringen på LinkedIn. För det är just annonsering för leads som detta handlar om.

Testa er fram eller ta hjälp. Var så specifika som möjligt i vilka ni vill nå ut till. Ge inte upp: Förfina målgrupperna, optimera budskapet. Möjligheterna är goda och LinkedIn kan komma att bli er bästa och mest kostnadseffektiva leads-generator.

TIPS: Andas in, andas ut. Och låt säljtänket ta en liten siesta emellanåt. Erbjud istället att ge mottagaren något av värde i utbyte mot kontaktuppgifter. En nedladdningsbar pdf eller inbjudan till ett webinar. Eller varför inte 30 minuter fri konsultation, över ett videosamtal, inom ert expertområde.

OPTIMERA WEBBSIDANS LADDNINGSTID

Kort uttryckt: Ju snabbare er webbplats laddas, desto bättre är förutsättningarna för att ranka högre på Google. Dessutom så gör potentiella kunder hellre affärer med en snabbladdad aktör än en långsam. Testa webbsidans hastighet ett par gånger om året. Diskutera med er webmaster eller leverantör om vilka nya tekniker som finns för att erhålla snabbare laddningstid.

Gör ett eget test pÅ: developers.google.com/speed/pagespeed/insights

Vill du veta mer eller prata vidare?

Maila alexander@seosverige.se