Tuffa tider ger nya spelregler – och möjligheter

Det är dags att rita om kommunikationskartan. Igen. ”Butiksdöd” och ytterligare ökad handel på nätet ställer nya krav på branschen. Och att inte nämna Covid-19, och konsekvenserna av pandemin, i en artikel som ska handla om klok kommunikation hösten och vintern 2020 är förstås tjänstefel.

[Artikel ur Magasinet Marknadscheferna Nr 2, 2020 – Intervju med Lars Sjögrell, Perspective Communication]

Marknadscheferna lät Lars Sjögrell, PR-konsult och vd på Perspective Communication i Göteborg, fundera högt kring framtidens kommunikation och marknadsföring.

– Perspective har varit igång i över 20 år och jag själv har arbetat med journalistik och kommunikation i snart 35 år. Och på de åren har det förstås hänt massor. Dock står sig alla år slätt jämfört med 2020… Det är milt sagt annorlunda tider, säger Lars Sjögrell.

Att de flesta branscher haft det rekordtufft första halvan 2020 är ingen överdrift. Permitteringar och varsel står som spön i backen. Och även om det finns förhoppningar om en ljusning så är det få som med bestämdhet kan säga hur framtiden kommer att se ut.

– Nån klok skrev att det finns två sätt att hantera en pandemi. Det ena är att fixa fram ett fungerande vaccin. Det andra är att låtsas som om den inte finns… Och i skrivandets stund (1 september, reds. anm.) har vi ju inget fungerande vaccin. Samtidigt har vi i PR-branschen i många år hävdat att man kan använda krisen och vända den till något positivt. Om man bara gör rätt. Vintern 2020 torde vara ett bra tillfälle, säger Lars Sjögrell.

Ökad näthandel och färre fysiska butiker innebär rimligtvis hårdare tryck på exempelvis Google och därmed tuffare konkurrens bland alla som vill synas där. Tuffare tider innebär också ändrat köpbeteende och att vi kommer att hålla hårdare i plånboken och investeringarna ett bra tag framöver.

– Egentligen finns nästan alla svar i historieböckerna. Hur har vi betett oss under och efter exempelvis tidigare kriser, pandemier, krig och lågkonjunkturer? Och troligtvis kommer det att ställas ännu större krav på ”avsändaren” när det handlar om trovärdiga och långsiktiga relationer mellan konsument och företag och mellan företag och företag, säger Lars Sjögrell.

Sjögrells bedömning är att referensförsäljning kommer att bli än mer viktig. Att få andra att prata gott om dig, ditt företag och dina produkter. Desto mer nära och trovärdig referensen är desto större köpläge för konsumenten och större möjlighet till samarbete mellan företag.

– Färre kronor till marknadsföring ställer förstås också större krav på klok kommunikation. Vilket sätter press på marknadsavdelningar och de byråer de anlitar.

Vintern 2020 kommer sannolikt med nya spelregler för många av oss. Här är Sjögrells fem bästa tips har du ska lyckas nå ut – trots allt:

TIPS: Kommunicera långsiktigt och skapa nära relationer med din målgrupp.

TIPS: Varför inte fokusera på hållbarhet och biologisk mångfald? Har du ambition att agera trovärdigt och långsiktigt torde det vara ett måste i framtiden.

TIPS: Berätta om dig själv och vad du gör. I tuffare tider söker vi trovärdiga ”kunskapsgivare”. Här kan branschpress och andra seriösa mediekanaler vara rätt väg. Journalistiken är också alltid intresserad av att skriva om dom som är aktiva i tuffa tider. Berätta att du öppnar nytt, lanserar nya produkter, anställer nya medarbetare med mer.

TIPS: Kommunicera med din egen personal och med alla andra som ditt företag har en nära relation med. Berätta vad ni gör för att klara krisen och framtiden.

TIPS: Var aktiv. I tuffa tider är det lättare att sticka ut och synas då många blir handlingsförlamade. Se till att du och ditt företag kommer ut på andra sidan ännu starkare.