Stefan Einhorn om konsten att göra skillnad

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket ansvar har jag själv för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok ”Konsten att göra skillnad – En liten bok om vårt stora ansvar”. Stefan Einhorn, professor, överläkare och känd författare ger i dagarna ut uppföljaren till sin bestseller ”Konsten att vara snäll”. Vi fick möjlighet att läsa manus till boken och ställa några frågor kring den.

[>> Artikel från Marknadscheferna, Författare: PeO Axelsson]

Din bok ”Konsten att vara snäll” kom ut 2005 och”Konsten att göra skillnad” kommer ut hösten 2018. Däremellan har du släppt ett antal böcker på andra teman. Vad är anledningen till att den här boken kommer just nu?

Utvecklingen i världen har varit extra oroväckande de senaste åren, med populistiska politiker som har fått alltmer makt, att demokratin i världen har minskat varje år under 12 års tid, den tilltagande polariseringen etc. Det är dags att vi ställer oss frågorna om vad som kan hända med världen och vilket ansvar vi har för utvecklingen.

I boken pratar du om tre huvudscenarier för världens framtid; mänskligheten går under, mänskligheten lever vidare men med stora problem eller att vi går mot ljusare tider. Vilket tror du själv är det troligaste scenariot?

Att vi, kanske efter en eller ett par ”bakslag”, kommer att gå mot ljusare tider. Vi ska hoppas på det bästa men ha beredskap för det värsta.

Du beskriver i boken åtta anledningar till varför vi bör bidra till en bättre värld. Alltifrån egensyfte (ex. vi njuter av det, det ger livet mening, det kommer tillbaka) till en större ansvarskänsla (ex. att ta hänsyn till framtidens dom, att agera som ett föredöme). Vilka tror du själv är de allra största anledningarna till att människor väljer att göra gott?

Vår art är genom evolutionen framselekterad med egenskapen att njuta av att göra gott. Den och andra samband som gör att vi tjänar på att göra gott tror jag är de främsta anledningarna till att vi är hjälpsamma och snälla.

Marknadschefsmagasinet riktar sig ju till beslutsfattare på svenska företag. Varför bör företag bidra till en bättre värld?

ALLA har ett ansvar för utvecklingen, inte minst företag. Det är viktigt att man inte gömmer sig bakom något CSR-projekt och säger ”Titta! Vi gör skillnad!” utan att man går igenom hela sin verksamhet och försöker förbättra överallt där det finns möjligheter. Det kan handla om personalvård, kundrelationer, välgörenhet, miljöarbete, samarbeten där man kan sätta press på partnern etc.

Hur skulle du vilja uppmuntra företag att göra gott och göra skillnad? Hur skulle ett första steg kunna se ut?

Min uppfattning är att företag som satsar på hållbarhetsarbete på sikt kommer att bli vinnare. Med tiden kommer alla företag att tvingas till åtgärder. Bättre då, att vara först. Det är också viktigt att företag inte är rädda för att berätta när de gör skillnad – det behövs fler goda exempel.

KORT RECENSION

Du som, liksom flera hundratusen andra, har läst Stefan Einhorns bok ”Konsten att vara snäll” kommer att känna igen dig i den här uppföljaren. Det är en välskriven och tänkvärd bok, med syftet att få oss att inse att det är handlingen som räknas och att alla goda handlingar ger ringar på vattnet. Vi är aldrig för små för att kunna göra skillnad. En positiv bok som känns viktigare än någonsin.

UPPROP TILL FÖRETAG – GE OSS GODA EXEMPEL PÅ HUR NI GÖR SKILLNAD

Marknadscheferna i samarbete med Stefan Einhorn vill hitta bra exempel på företag som ”gör skillnad”. Det kan vara i stort som i smått. Vi vill samla goda exempel som vi sedan kan dela med oss av, för attuppmuntra andra företag att också göra skillnad. Inget exempel är för enkelt eller för litet. Det är genom att dela dessa historier vi stöttar varandra i att göra skillnad.

Skicka in ditt förslag till peo@marknadscheferna.se.

De 5 bästa exemplen belönas med Stefan Einhorns nya bok ”Konsten att göra skillad”.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 2 =