Nattsvart eller lite ljus i tunneln? ”Agera klokt till dess det blir bättre – för det blir det”

I skrivandets stund står frågetecknen som spön i backen. Vart tar pandemin vägen, går ryssen in i Ukraina, vad händer med räntan och finns ens kryptovalutan kvar lagom till semestern? Att i detta minfält av risker förutspå den egna marknaden och framtiden för den egna verksamheten är synnerligen inte lätt.

Marknadscheferna satt sig ner igen med rutinerade PR-konsulten Lars Sjögrell, vd på Perspective Communication, för att titta i kristallkulan och fundera högt kring bra marknadsföring och kommunikation i dessa osäkra tider.

[Artikel av Perspective Communication -> LÄNK till Perspective]

Inget snack. Marknaden och efterfrågan kommer alltid tillbaka och hjulen kommer att rulla mer eller friktionsfritt igen. Det har vi lärt oss av historien. Frågan är bara när och hur mycket det har kostat fram till dess, säger Lars Sjögrell.

Perspective Communication startade 1999 och är därmed en av Sveriges äldsta renodlade PR- och kommunikationsbyråer. På de dryga 20 åren har byrån och dess medarbetare hunnit med att hantera både extrema uppgångar och nedgångar för sina kunder.

– En av våra största uppdragsgivare drog i handbromsen redan i mars 2020, där i början av pandemin. Meddelandet var att man inte skulle göra någon kommunikation eller marknadsföring de kommande sex månaderna då deras marknad närmast försvann. Verkligheten blev att man bromsade allt i knappt tre månader och därefter fortsatte att trumma på med ett intensivt PR-arbete igen, säger Lars Sjögrell.

Exemplen på bolag som minskat sin marknadsbudget sedan pandemin är förstås hur många som helst. Men att sluta kommunicera helt är sällan en lösning utan kanske snarare början till slutet för en verksamhet.

– För oss i kommunikationsbranschen är det förstås alltid lätt att hävda att den dag man slutar kommunicera så är det kört. Men vad gör man som marknadschef när intäkterna halveras och mediernas och Anders Tegnells prognoser är nattsvarta. Jag har själv suttit på köparsidan och kämpat med minimala marknadsbudgetar när konjunkturen var i botten, säger Lars Sjögrell.

Men även med en knapp strimma ljus i tunneln så finns det förstås både hopp om framtiden och saker som man kan göra. Dom stora kampanjerna kanske läggs på is men där finns massvis med kloka saker man kan göra med mindre resurser.

– Att kommunicera med sina kunder, sin målgrupp och sin bransch är förstås lika viktigt i framgång som i motgång. Ofta så blir det i samband med lågkonjunkturer som det blir tydligt vilken bas man byggt i företaget. Hur står det till med vårt kundregister? Hur bra och aktiva har vi varit i de egenägda kanalerna och hur är vår relation med medierna och de journalister som bevakar vår bransch? Den som har gjort sin hemläxa har ofta lättare att agera och nå ut när tiderna blir bistra då man redan har en ”direktlänk” till sina trognaste kunder, rätt journalister/medier och till de som man vill ska berätta om en ens verksamhet och sina enastående produkter, säger Lars Sjögrell.

Det ligger förstås i sakens natur att Perspectives kunder har vettig ordning på det som Sjögrell nämner ovan. Har man arbetat aktivt med PR-verktyget så torde man ha en bra vettig relation till journalister både lokalt och nationellt. Ett klokt pressmeddelande eller bara ett snabbt samtal och nyhetstips till rätt journalist kan göra stor skillnad. Och sitter man på ett uppdaterat kundregister kan man snabbt och kostnadseffektivt nå de egna kunderna via nyhetsbrev och produktnyheter. Hur står det till med den egna hemsidan eller företagets sociala medier? Har man gjort hemläxan så är det exempel på kostnadseffektiva kanaler där man snabbt och enkelt kan nå in målgrupp.

– Självklart ställer sämre tider högre krav på de som ansvarar för marknadsföring och kommunikation. När man måste vända på varje krona ställs högre krav på alla inblandade. Det gäller inte minst oss konsulter som också måste vara skickliga rådgivare och kloka kommunikatörer när våra kunder har svårare tider, säger Lars Sjögrell. ●

 

Perspectives bästa tips (i oroliga tider):

  • Gör hemläxan och uppdatera dina egna kanaler och kundregister. Här har du effektiva och snabba kommunikationsvägar oavsett hög- eller lågkonjunktur.
  • Identifiera vilka medier och journalister som bevakar din bransch. Även medierna har
    tuffa tider och tar mer än tacksamt emot bra nyhetstips eller seriösa pressmeddelanden.
  • Omvärldsanalys. Förstås kollar du upp hur konkurrenter och branschkollegor mår? Kanske dags att flörta lite extra med styrelsen och ägarna för ökade resurser om det finns chans att nya marknadsandelar?
  • Fokusera på kärn-kommunikationen, släpp de stora kampanj-
    erna om det är tvunget, men trumma på med det som både är kostsamt och tidskrävande att bygga upp igen som varumärke och kundlojalitet.
  • Försök att behålla relationen med de byråer ni arbetar med. Att i panik säga upp alla avtal gör det svårt att starta upp – gå ner på den sparlåga som situationen kräver men försök att hitta en rimlig nivå så det snabbt går att gasa när tiderna förändras.