Många saknar ett riktigt handslag

Tisdag eftermiddag, kunderna har precis anlänt montern och vi har gått igenom allt det praktiska. Dom är väldigt glada och förväntansfulla, vi är supernöjda att ännu en gång få leverera en nyckelfärdig monter. Imorgon kl. 9:00 slår mässan upp portarna till en branschmässa där utställarna ska få presentera alla sina nyheter för storögda besökare och potentiella kunder, mässgolvet kommer att sjuda av liv och affärer.

[Artikel ur MC Marknadscheferna, Nummer 2, 2020]

Ovan scenario har varit vardag för Pilreklam sedan 1951, Ingen vet riktigt när nästa monterprojekt blir av, i november, i början av 2021…?

Pandemin påverkar en hel bransch, något vi aldrig upplevt, men monterbyggare är vana vid snabba omställningar därför är vi flexibla med att ställa om där vi erbjuder våra tjänster till andra typer av målgrupper.

Jag övertygad att mässmediet kommer att återfå sin status som en av de viktigaste mötesplatserna när det gäller att göra affärer och träffa nya kunder. I Göteborg har det arrangerats mässor på Svenska Mässan sedan 1918, och även om digitala möten har fått sitt stora genombrott nu under Coronapandemin så kommer dessa möten inte att ersätta det personliga mötet. Däremot tror jag att de digitala mötena kommer att implementeras i framtida montrar, alla kan inte besöka mässorna, och den vanan många nu fått för det digitala gör det lättare för en utställare att kombinera en mässmonter där man integrerat det digitala och visar samma sak för mässbesökarna och även digitalt.

Den stora frågan för branschen nu är hur länge måste/kan vi hålla ut innan mässor blir tillåtna igen. Just nu är maxantalet satt till 50 personer i samma lokal.

I många köpcentrum och varuhus är det överfullt med kunder, några streck i marken vid kassorna för att påminna att hålla avstånd.

Jag är övertygad att mässarrangörerna skulle hantera detta, att skapa ett flöde i samma riktning så att man slipper mötas samt att ha en viss numerär begränsning i montrarna är enkla grepp som skulle göra ett mässbesök betydligt tryggare än på många andra ställen i samhället idag.

Jag tror tyvärr inte det kommer att arrangeras några mässor i Sverige på denna sida årsskiftet, däremot kommer engagerade mässarrangörer och kreativa monterbyggare få återgå till sin vanliga vardag i början av 2021, och utställarna kommer återigen få träffa nyfikna besökare och kanske t o m få avsluta en affär med det så saknade handslaget.

//Roger Axelsson, Pilreklam (roger@pilreklam.se)