GP:s stipendiat belönas med en topputbildning

Foto: Anders Ylander

För att bidra till det västsvenska näringslivets långsiktiga innovations- och konkurrenskraft delas i år för första gången Göteborgs-Postens Executive MBA-stipendium ut i samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Västsvenska bolag bör ha så många ledare som möjligt med en Executive MBA-examen eftersom de tillför väldigt mycket, säger Peter Salomonsson, affärsutvecklingschef för Executive MBA-programmet.

Stipendiet ges till en person som bedöms kunna bidra till en positiv utveckling för sin organisation och Västsverige. Det består i en betald plats värd 465 000 kronor på Executive MBA-programmet, som ges av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Programmet är på en akademisk nivå och ger 60 högskolepoäng för 21 månaders studier parallellt med chefsarbete. MBA står för Master of Business Administration, en vidareutbildning i företagsekonomi och ledarskap som har sitt ursprung i USA.

Viktigt att ha koll på samhället

För Göteborgs-Posten (GP) var det ett självklart initiativ att skapa stipendiet eftersom tidningen utökat ekonomibevakningen de senaste åren.

– Oavsett vilken inriktning en person har på sin karriär är det viktigt att hålla koll på vad som händer i samhället och i världen samt förstå varför det händer. Den omvärldsbevakningen erbjuder GP sina läsare dagligen och därför är ett sådant här samarbete helt naturligt för oss, säger Christofer Ahlqvist, som är chefredaktör på GP.

Krävs en helhetssyn på företaget

Peter Salomonsson var tidigare headhunter och noterade då att när ledningsgrupper skulle tillsättas saknades det ofta kandidater med kompetens motsvarande en Executive MBA. De som satt i företagsledningarna var ofta där på grund av sitt funktionsansvar. Det innebar att de som till vardags drev exempelvis produktionsfrågor fortsatte att göra det i ledningsgruppen också.

– För att de personerna skulle kunna bli ett riktigt stöd till vd:n krävdes det att de förkovrade sig sidledes i organisationen för att få en bättre helhetssyn på företaget, säger Peter Salomonsson.

Perfekt samarbete för kompetenshöjning

En väg för att slippa sådana problem i framtida västsvenska företag tror han är att fler personer genomgår en Executive MBA.

– Det är en väldigt bra utbildning för att leda företag. Företag där ledningsgruppen har sådan kompetens har oftast ett försprång gentemot företag utan den. Därför behöver vi, som sagt, se till att så många företag i Västsverige som möjligt får in sådana personer i ledningsgruppen, säger Peter Salomonsson. Därmed är Handelshögskolans samarbete med GP perfekt för att genom stipendiet ge ännu en framåt person möjligheten att skaffa sig en Executive MBA-examen.

GP:s marknadschef Josefin Meyer instämmer.

– GP vill på sikt bidra till det västsvenska näringslivets långsiktiga innovations- och konkurrenskraft. Genom utbildning, utbyte av erfarenheter, ökad förståelse och fördjupad kunskap kan människor utvecklas som individer, men också bidra till ett starkare kunskapsorienterat samhälle. Detta går hand i hand med det GP gör varje dag för att skapa insikt och förståelse för skeenden, problem och möjligheter, säger hon.

Vad är det då för personer som kan komma i fråga för att erhålla stipendiet?

Peter Salomonsson menar att det avgörs av juryns sammanvägda bedömning utifrån stipendiets angivna kriterier.

– Hur som helst bör det vara någon som redan skapat ett värde för en verksamhet och visar potential för att ytterligare utvecklas i seniora roller, säger han.

 

Läs mer och ansök här senast 20 juni 2021: www.gp.se/stipendium