Digitalt snack … med Alexander Wroblewski

Ett tema i det här numret är ju ”Det tryckta mediet” (red anm: Marknadscheferna Nr 2, 2021). En påminnelse  för alla oss som arbetar med marknadsföring, att inte tappa den  analoga delen utan verkligen dra nytta av alla de möjligheter vi har  2021. Att kombinera digitalt och fysiskt. Det är enkelt att besluta  sig för att marknadsföra sig digitalt – men hur gör jag det bra?

[LÄNK -> Artikel från SEO Sverige; text: Måns Löfgren, Skyblue Media]

I de digitala kanalerna, döljer sig enorma möjligheter och vi vände oss till vår Content Partner, SEO Sveriges VD Alexander Wroblewski för att få lite kött på benen. I vårt samtal går vi in på ämnen som:

  • Att synas där kunderna finns
  • Google Display
  • Youtube, när och hur?
  • Instagram eller Facebook?

 

Att synas där kunderna finns är en bra strategi men kan du exemplifiera det här. Tre-fyra verksamhetsinriktningar och var dessa verksamheters kunder rör sig?

Vad det här egentligen syftar till är att digitala kanaler är olika kostnadseffektiva beroende på dina målgruppers utformning. Gemensamt för i princip samtliga verksamhetsinriktningar är att Google sök är en lågt hängande frukt. En kanal som för många företagare i dag är mer eller mindre helt nödvändig. T ex för låssmeder eller avloppsrensare (med jour).

Säljer du mer komplexa tjänster för stora belopp kanske LinkedIn blir den bästa kanalen för att generera kvalificerade leads och i slutändan affärer.

Många e-handlare är beroende av social media och Google shopping för sin tillväxt medan det är nästan irrelevant för en del andra.

I slutändan så är det kanske inte en enskild kanal alltid som kan pekas ut som den viktigaste, utan snarare mixen av kanaler som skapar synergier. Hur en bra mix kan se ut i sitt eget specifika fall vet man inte förrän man testat, mätt och utvärderat. Det är de bolagen som gör detta regelbundet som också har störst tillväxt.

Kan du förklara Googles displaynätverk, lite närmare?

Det är en samling av massa närvaro på nätet så som diverse webbplatser, Youtube, G-mail och appar. Till antalet rör det sig om miljoner olika ställen och som marknadsförare kan du välja flertalet sofistikerade sätt på hur och när dina display-annonser (banners) ska synas.

Displaynätverket passar bra i stora räckviddskampanjer men också i väldigt nischade sammanhang där du kan vara väldigt precis med vilka som ska se dina annonser och var. Du kan styra in synlighet efter tex. ålder, kön, föräldrastatus, geografi, intressen och handplockade webbsidor, YouTube-kanaler eller appar. Funktionen utgör ofta också den viktigaste synligheten i de flesta remarketing-kampanjer.

När är Youtube bra, för vem och vad skall man tänka på?

YouTube är ännu ett exempel på en kanal som fungerar ypperligt både när man är ute efter eventuell räckvidd eller vill nå en väldigt smal nischad målgrupp. YouTube handlar framför allt om att kommunicera rörligt, men man kan även synas med textannonser som kopplas till olika sökbegrepp som kan vara relevanta för en annonsör. Många vet inte om det men YouTube är näst efter Google världens största sökmotor. Många som kanske gick att nå via reklam i linjär TV för 10 år sedan går överhuvudtaget inte nå på samma sätt längre. Det är en stor och växande grupp som man i stället når via YouTube.

Det finns en hel del att tänka på när det gäller annonsering på YouTube och om vi bortser från stora räckviddskampanjer så är det de mindre mer nischade kampanjerna som haft störst genomslag i de engagemang jag personligen arbetat med. Då med väl utformade målgrupper och kommunikation som verkligen tilltalat dem.

För att förstå vilken gigant YouTube är så kan man tänka på att Google köpte YouTube 2006 för 1,65 miljarder USD. Det var en av den tidens mest uppmärksammade affärer och köpeskillingen uppfattades som astronomiskt. Idag omsätter YouTube 1,65 miljarder USD på ca 4 veckor.

 

Insta eller Facebook? Vilket, när och varför?

Du behöver inte välja! En del målgrupper är enklast att nå och påverka via Facebook och andra via Instagram. Det är ingen hemlighet att yngre användare idag är mer aktiva på Instagram, men de hänger även i viss utsträckning fortfarande på Facebook.

När man bygger sina kampanjer i Facebooks ads manager kan man välja mellan flera olika placeringar, däribland Instagrams flöde och Stories. Du kan även anpassa annonserna så att de verkligen passar in för respektive placering.

Så att starta en kampanj både på Facebook och Instagram är inte mycket svårare än att bara starta engagemanget i en kanal. Att du sedan kanske får 70 % av det önskade resultatet från den ena kanalen och 30 % från den andra spelar mindre roll.

 

Hur ofta bör man se över sin SEO och vilken data kan man använda sig av för att succesivt förbättra?

Om man har lagt grunden för sitt SEO-arbete så bör det egentligen ses över löpande.

Ungefär på samma sätt som du bör se över att innehållet på din hemsida är aktuellt eller fortfarande håller måttet. Exempel på att se över det löpande är att du alltid gör grundläggande SEO-arbete i takt med att din hemsida växer och får mer innehåll. Allt nytt innehåll är en möjlighet att förvärva mer trafik och ge mer substans åt helheten.

Det finns flera olika sätt att använda data för att förbättra utfallet. Genom Google Analytics kan du få en bra överblick på den organiska trafiken och sidans olika undersidor. Google Search Console ger ytterligare värdefulla insikter och en tillförlitlig rankingrapport bör också finnas med och gås igenom någorlunda regelbundet…

 

För mig som passerat 50 upplever jag Snapchat som lite svårt att ta på allvar. Jag inser givetvis att det landar i att jag inte förstår mig på. Kan du hjälpa mig? När kan jag ha nytta av Snap?

Snapchat är långt ifrån den genomsnittlige marknadsförarens viktigaste kanal men faktum är att en relativt stor del av befolkningen spenderar väldigt mycket tid på denna appen. 
Barn/ungdomar upp till vuxna i 25-30 års ålder är det starkaste segmentet även om användandet går betydligt högre upp i åldrarna än så. Säg att du vill få så många nionde-klassare som möjligt att besöka ett öppet hus inför gymnasievalet eller att du vill få unga personer att uppmärksamma det stundande kyrkovalet – då är Snapchat mycket kraftfullt.

Självklart så krävs det av dig som kommunicerar att innehållet är anpassat efter plattformen – det gäller alla kanaler. Även e-handlare kan få bra fart på sina affärer genom Snapchat beroende på målgrupp och genom att använda sig av Snapchats pixel.

Pixel? Kan du förklara lite närmre?

En pixel eller script som det också kallas är ett stycke kod som implementeras en hemsida eller app. Den kan konfigureras och sedan registrera olika händelser som sker på hemsidan eller appen. Dessa händelser kan sedan skickas rakt in i olika annonskontons gränssnitt. T ex Facebooks eller Snapchats annonshanterare. Det kan handla om information om att användare lagt saker i varukorgen och aldrig slutfört köpet. Då kanske man vill påminna dem med en annons på Snapchat vid ett tidigare tillfälle. Det kan också handla om att man får in bra data om vilka användare som mest sannolikt skulle göra ett köp från din webbplats. Med andra ord handlar det om att med pixelns hjälp ringa in sina annonsvisningar på ett så optimalt sätt som möjligt. För många e-handlare (men även andra företagare) så är det ett nästan avgörande moment att pixeln fungerar.

 

Google Data Studio verkar spännande. Hur kan jag använda mig av det verktyget?

Vill man ha en eller flera skräddarsydda överblickar kring sitt engagemang ute i det digitala landskapet så kan Google Data Studio vara ett mycket bra alternativ.
Säg att du vill samla information från hur det går med ditt nyhetsbrev, annonseringen på YouTube och på Facebook. Då kan du välja vilken information du ska få från var och en av dessa kanaler, uppställt på ett sätt där det är fullt fokus på dina valda KPIer i en s.k. dashboard.

Tänk lite grann som Google Analytics fast med mer fördjupad information kring just de punkter som är viktiga från respektive kanal. Mycket går att få i realtid och man kan enkelt välja vilka personer som ska kunna ta del av informationen

När tiden inte räcker till för att försöka förstå exakt vad som händer i ens aktiva kanaler kan detta vara ett bra sätt att få en bra uppfattning kring helheten och vad som ”trendar”.