Det här lärde vi oss av 2020

[Artikel från Berghs SOC -> länk till hemsida]

Vilka lärdomar har du fått under denna coronapandemi?

Anna.Kleinwichs.MagnussonAnna Kleinwichs Magnusson, Berghs Upgrade – Digital Copywriting
– Det har blivit tydligt att vi behöver se över hur vi arbetar framöver. Jag tror att många har uppskattat att få arbeta hemma under den här tiden, i alla fall de som har fått lugn och ro att arbeta fokuserat. Många har nog också överraskats av hur viktiga kollegorna är för att vi ska må bra och känna oss motiverade på jobbet. Som extrovert kanske man har fått ett nytt sug efter lugn och ro, som introvert en insikt om att det är rätt trevligt med folk ändå.

erik-heden-berghsErik Elvingsson Hedén, Strategisk hållbarhetskommunikation
– Jag har lärt mig att jag kan ta en löptur, duscha och äta lunch på bara en timme. Sen har jag också insett att många av de resor som jag gjorde innan var helt onödiga. Självklart inte alla men väldigt många. En bra balans av digitala möten och fysiska är vägen framåt även efter pandemin.

Charlotte da SilvaCharlotte da Silva, Digital kommunikation Start
– Vikten av att vara snabbfotad som organisation, att ha en krisplan och framförallt vikten av att ha en stark tillsammans-kultur vilket kräver ett gott ledarskap.

 

Andrea.AlmströmAndrea Almström, PR Start
– Oj, så många. Både i arbetslivet och som föreläsare, men även privat. Främst känner jag stor tacksamhet. Tacksamhet för att jobbet och föreläsandet fortfarande funkar väldigt bra trots distans. Dessutom har det vuxit fram en ny typ av ödmjukhet hos mig, inför att inte kunna kontrollera allt. När allting ställs på sin spets tänker jag att jag gör bäst i att bara dansa med. Den främsta lärdomen har därför varit att inte ta saker för givet!

anders-larsson-berghsAnders Larsson, Social Video och Att hålla webbinarium i egen regi
– Att det är stor skillnad på att hålla utbildning online jämfört med dynamiken i ett klassrum, men att många klassrumsmoment faktiskt går att översätta till ny pedagogik online. Det har varit en väldigt kul, men svår resa. Alla tips från kollegor på Berghs har varit ovärderliga samt tålamod hos vänner och familj som fått utstå diverse tester av onlineövningar och föreläsningar via Zoom.

– I mina uppdrag utanför Berghs har allt fokus legat på att hitta nya sätt att hålla kunddialogen igång. Första veckorna av pandemin blev allt helt tyst. Mail, telefon, sociala medier. En fullbokad vår avbokades och plötsligt var alla uppdrag framflyttade eller stoppade. Vi fick panik. Nyckeln till att komma igång på nytt var att rycka ut och hjälpa våra kunder med kommunikation kring pandemin. Utan ersättning erbjöd vi att göra informationsfilmer, instruktionsfilmer och reklamfilmer relaterat till Corona för att hjälpa våra kunder att hantera alla de utmaningar som dök upp i deras organisationer. Upplägget gjorde att vi åter kunde ta upp dialogen och bättre förstå deras nya situation och på vilka sätt vi kunder hjälpa till. Insatsen fick åter fart på affärerna och stärkte våra relationer i en besvärlig tid.

Anette.LovasAnette Lovas, Berghs Upgrade – Digital Design
– Jag är rätt van att arbeta online. Har under hela min karriär arbetat med leverantörer och kollegor i andra länder och därför använt mig av digitala möten. Men det mest spännande med coronaperioden har varit att se att de personer som tidigare varit rätt ovana och skeptiska mot att jobba hemifrån och online har ändrat sitt inställning och sett fördelarna. Själv har jag lärt mig att jag måste vara mera aktiv för att träffa folk, både för socialt Zoomfika eller promenader i skogen.

Ann.WestfeltAnn Westfelt, Strategisk projektledning och Projektledning
– Än en gång hur viktigt det är med ett tydligt, kommunikativt och närvarande ledarskap när förutsättningar ändras, samt hur roligt man kan ha och hur bra undervisning man kan skapa med stöd av digitala verktyg. Det är hur bra som helst.

Charlotta.RydholmCharlotta Rydholm, Facilitering
– Att vi behöver SLUTA tänka ”ah jag flyttar hela min fysiska planering online”. Det blir väldigt sällan ens godkänt. BÖRJA testa, prova och omvärdera hur du involverar och delar den kunskap som på något sätt ska förmedlas. Var snäll mot dig själv. Jag gjorde ett dåligt försök med ett nytt angreppssätt. Well. I live and learn. FORTSÄTT vara nyfiken. Börja från början. Varför vill du vara digital? Hur ska det i så fall se ut? Vad ska de som är med dig i mötet/utbildningen få vara en del av? Vilket resultat vill du ha? Om du svarar på dessa frågor, märker du ganska snabbt att ett digitalt möte/utbildning kräver ett skifte av vad som ska hända Före, Under och Efter ett möte/utbildning.

Mika.PollackMika Pollack, Motion Graphics
– Att det går bra att jobba på andra sätt än vad vi är vana vid. Att det sociala samspelet på en arbetsplats är viktigt och har mer betydelse än vad vi trott. Det verkar också som att människor påverkas väldigt olika av att jobba hemifrån. För vissa har det fungerat alldeles utmärkt, andra har inte haft lika lätt. Att världen kan ändras väldigt snabbt och att man ska vara glad för att ha ett jobb i en bransch som klarat sig förhållandevis bra.

Edit.BrunnerEdit Brunner, Digital PR och Influencer Marketing
– Att vi alla bara är människor med ett fundamentalt behov av trygghet och ordning. När kaos tillfälligt uppstår händer det märkliga saker med oss. Några blir väldigt rädda, andra arga och några bara låtsas som ingenting. Jag är väldigt fascinerad av socialpsykologi och under den här tiden har jag försökt studera hur människor agerar – speciellt i grupp- och kommit fram till att förutom alla känslostormar är vi jäkligt flexibla och anpassningsbara ändå! Vi skulle t ex kunna ställa om för att rädda klimatet snabbare än vi tror, bara Tegnell gav oss tydliga förhållningsregler.

Helena.SöderblomHelena Söderblom, Kriskommunkation
– Att restiden mellan olika möten före Corona inte bara var ”dötid” utan faktiskt helt nödvändig tid för att hinna ställa om och fokusera på nästa uppgift.