Dansk vin-plattform satsar på svenska kunder

På mindre än två år har den danska vinplattformen Kobaj – uttalas som ”co -buy” – erövrat stora marknadsandelar i hemlandet genom att skicka flaskor direkt från vinodlare till konsumenter. Många svenska vinentusiaster har köpt vin via den danska plattformen, och därför lanserar Kobaj nu en ren svensk webbplats.

Från och med idag är det lättare för svenska vinälskare att beställa bra vinflaskor från hela världen direkt till ytterdörren, tack vare en dansk sjukvårdare med en bra idé. År 2019 skulle 31-årige Alexander Kidd köpa några bra flaskor champagne och föll under en vinprovning över det franska champagnehuset Gérin. Han undersökte möjligheterna att få flaskor skickade direkt till privata personer och fick veta att kostnaderna sjönk betydligt om han köpte en pall med 25 lådor med sex flaskor.

Även om Alexander Kidd älskade champagne, var 150 flaskor en stor munsbit, så sent på kvällen kontaktade han 30 av sina närmaste vänner via Facebook och frågade om någon skulle gå med i ett gemensamt köp på Gérin. Under de följande timmarna väcktes han upprepade gånger av svar på sin FB -sida, och redan dagen efter kunde han beställa tre pallar från den franska champagnebonden.

Bildtext: Gérin från Champagne var den första vingården som erbjöd sina flaskor direkt till konsumenterna via Kobaj.com. Idag har vinplattformen över 500 producenter från hela världen.

Alexander Kidd tyckte att idén borde kunna översättas i större skala och startade företaget Kobaj, där människor tillsammans köper av vinodlare från hela världen. När tillräckligt många flaskor har beställts via webbplatsen skickar de enskilda vinbönderna lådor direkt till kundernas hemadresser.

”Jag var medveten om att konceptet ska hållas så enkelt som möjligt, så när kunder ser våra priser på webbplatsen finns det inga dolda kostnader. Vi hanterar frakt och tullar, och eftersom vi kopplar kunder direkt med vinodlarna finns det inga dyra mellanhänder, precis som vi inte behöver lägga pengar på ett dyrt lager. Således kan många behövande vinodlare få lite mer för sina viner, medan kunder fortfarande vanligtvis sparar upp till 40 procent jämfört med normalt marknadspris. Detta är en klassisk ”win win” eller i det här fallet kanske snarare en ”vinvinssituation” som snabbt har uppmärksammat danska vinköpare. Men vi har också haft flera tusen svenska kunder som har använt vår danska plattform som en gateway, och därför ser vi stor potential i att nu lansera ‘Kobaj.se’ med alla omnämnanden och handelsvillkor översatta till svenska. Tillsammans med våra många vinproducenter hoppas vi kunna hjälpa till att liberalisera en marknad som har varit stängd i många år ”, säger Alexander Kidd.

På mindre än två år har Kobaj vuxit från två till 21 anställda, precis som antalet anslutna vinodlare har ökat från 50 till över 500 från 16 länder. Flera stora investerare har köpt in sig i Kobaj för att hjälpa till med den ytterligare expansionen, som förutom Sverige även omfattar Tyskland, Österrike och på kort sikt Benelux -länderna. Idag beräknas Kobaj ha ett marknadsvärde på 135 miljoner SKR, och Alexander Kidd arbetar inte längre som sjukvårdare. Men med ‘Kobaj.se’ hoppas han kunna ge aktiv första hjälpen till många fler svenska vinköpare.

Kobaj har blivit stor genom att låta privatpersoner köpa vin tillsammans, och vår portfölj av mindre men mycket intressanta vingårdar erbjuder utmärkta alternativ till det traditionella sättet att köpa vin. Nu när vi verkar i Sverige, Tyskland, Danmark och Österrike kommer vi att kunna förhandla fram ännu bättre villkor hemma, och eftersom många vinmakare är ute med extra bra erbjudanden att marknadsföra sig under denna introduktionsperiod har det sällan varit så attraktivt för köp av vin till Sverige som just nu, säger Alexander Kidd.

 

Kontakt/mer info:

Grundare och ägare Alexander Kidd, tel. +45 4273 4010

Fakta om Kobaj.com

 • Grundades den 28 november 2019 i Köpenhamn av Alexander Kidd, idag VD för företaget.
 • I maj 2021 blev nummer 2 bland 4 700 nya webbföretag i ‘Best New E-commerce DK’.
 • För närvarande nominerad till världens mest hyllade tillväxtskapande tävling Entrepreneur Of The Year (värd av Ernst & Young) 2021.
 • Har för närvarande ett uppskattat marknadsvärde på 135 miljoner SKR.
 • Förmedlar försäljning direkt från vinodlare till privatkunder som köper tillsammans.
 • Har avtal med mer än 500 vinproducenter från 16 länder.
 • Vinmakare betalar för att komma åt plattformen och kan bestämma sitt eget pris, som ofta är 40 procent billigare än hos en traditionell vinhandlare.
 • Vinmakare får via Kobaj.com vanligtvis 85 mot vanligtvis ca. 40 pct. av vinets försäljningspris.
 • Alla kostnader, frakt, leverans, skatter och en provision på 10 procent till Kobaj ingår i webbplatsens priser.
 • Kobaj har ingen fysisk kontakt med vinet på väg från vinodlare till köpare och har därför ingen kostnad för ett lager.
 • Kunder rekommenderar ofta vinmakare, som Kobaj sedan kontaktar för att få dem på plattformen. Över 80 pct. av de kontaktade tillverkarna tackar ja till att vara med.
 • På 22 månader har Kobaj förmedlat försäljning av vin för cirka 41 miljoner SKR.
 • Det har per. 1 oktober 2021 skett mer än 28 000 köp på plattformen.