Coworking-trenden attraherar allt fler företag i Sverige

Under de senaste åren har många branscher och industrier förändrats från grunden. Mycket är tack vare digitalisering av olika typer av branscher, men även de vi kallar för delningsekonomin har ett stort inflytande i nya typer av innovationer och lösningar. Människor har helt enkelt andra behov idag än vad vi haft tidigare – och nu har just detta hänt i ytterligare en bransch.

[>> Artikel från United Spaces, Författare: Karl Garberg]

 

KONTOR OCH FASTIGHETSBRANSCHEN är troligtvis inte en av de branscher du tänker på när du hör orden ”innovation”, ”digitalisering” och ”delningsekonomi”. Du tänker säkert på lösningar såsom Uber, Airbnb och Sunfleet när det kommer till delningsekonomin och hur dessa har revolutionerat beteenden och möjligheter. Men nu har även delningsekonomin kommer till kontorslösningar och då främst via det koncept som kallas coworking.

Coworking är i grunden liknande det klassiska kontorshotellet som funnits tidigare på det sätt att företag delar kontorsyta med andra företag. Men den stora skillnaden mellan de två koncepten ligger i precis samma argument: på ett coworking-kontor så delar man på ytan i öppna landskap (även om privata rum också finns såklart) för att skapa kunskapsutbyte, lära av varandra och nätverka.

På ett klassiskt kontorshotell är det stängda dörrar och du hittar ingen integration med andra människor eller företagare. På de klassiska kontorshotellen var majoriteten av företag också små, ofta enmansföretag där främsta anledningen till varför man valde kontorshotell var ekonomiska. På nya typen av coworking-kontor är det annorlunda. Det är fortfarande många småföretag som vänder sig till denna typ av lösning men även större företag. Dels för att kunna attrahera talanger till att sitta i ett nytänkade och modernt kontor, men också för att hamna i ett innovativt sammanhang där kreativitet och samarbeten mellan företag och människor uppmuntras.

Trenden coworking växer över hela världen inklusive Sverige. I Stockholm har antalet kvm coworking-yta i Stockholm vuxit ca 25 % per år enligt Fastighetsägarna. Liknande siffror är att vänta i storstäder såsom Göteborg där etablering under 2017 redan banat väg från tex United Spaces och Malmö.

 

VI TRÄFFADE GÖRAN GARBERG, vd och grundare av United Spaces som är en coworking-aktör som idag finns i Stockholm, Göteborg och Malmö för att prata mer om denna utveckling.

Vad är skillnaden på kontorshotell och coworking?

På ett kontorshotell sitter man oftast i ett eget rum, de allmänna ytorna är begränsade och därmed kontakten med andra som sitter på samma ställel. En coworking-miljö består av olika möjliga lösningar för kundens ”kontorsbehov, rum eller skrivbord, eller varför inte bara en plats i loungen?

Coworking handlar mer om att nätverka och interagera med andra i syfte att växa som företag. Därför ingår det alltid i ett coworking koncept, ytor som passar för detta. Stora allmänna loungeytor, café/bar yta, eventytor osv. Ytor att träffas och knyta kontakter på.

Dessutom så anordnar ofta coworking ställen både sociala aktiviteter såväl som lärande och kunskapsöverförande dito. Detta ger medlemmar i en coworking community möjlighet till att både växa sin business som förkovra sig ku§nskapsmässigt.

På ett kontorshotell är man hyresgäst, på coworking är du medlem i en community. Detta är den stora skillnaden mellan kontorshotell och coworking.

Vilka typer av företag väljer denna lösning?

På United Spaces sitter företag mellan 1 och 100-tals anställda. För ett par år sedan så var det i större utsträckning fåmansbolag mellan 1 – 5 anställda och då dominerade branscher som konsultverksamheter och rekryteringsföretag.

Idag ser vi alla typer av företag i alla storlekar – allt från myndigheter till start-ups. Större företag börjar få upp ögonen på denna lösning för att kunna ha flexibilitet i att öka eller sänka storlek på kontor, mötesrumsfaciliteter samt en hög nivå på design och location. Vi brukar prata om att ”Plug and Play” – du kan vara igång och jobba på tre minuter efter du blivit medlem hos oss. Det är en lika stor fördel för stora företag som små.

Vad är fördelarna med just United Spaces?

Utöver flexibla kontorslösningar som skräddarsys efter våra medlemmars önskemål så handlar det om vår community. Vi har byggt upp den under många år i Stockholm och har lyckats hitta ett recept för hur man kan bygga en community som är baserad på tillit, öppenhet och samarbete. Vi vet att våra medlemmars affärer och företag växer tillsammans med varandra – man hittar helt enkelt affärsmöjligheter medlemmarna emellan. Vi är det enda konceptet som erbjuder kontor på en rikstäckande nivå med arenor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Arlanda som alla medlemmar har tillgång till.

 

KONTAKT

www.unitedspaces.com