Att stärka sig igenom krisen

[Text: Magnus Rosén, Bild: Gabriel Henningson]

När mörkret faller på och möjligheternas konturer endast kan nalkas.
När lusten sipprar bort och rädslan med ovissheten stiger in i rummet är tiden inne! Ljuset tänds och längtan efter lusten som tar form med hjälp av inspiration, fantasi, arbete. Jag tänker på Covid-19 pandemin.
 
Att vilja något kräver en inre nyfikenhet som ger kraft utifrån vissa tankar. Att nå dessa tankemönster krävs ibland en yttre omständighet eller en god förmåga att se möjligheterna framför sig. Lusten är helt enkelt kraften. Så hur bejakar man lusten som är nyckel till framgång i smått och stort.
 
Ja, fantasin är ju ett bra redskap där man kan föreställa sig ett resultat som känns lockande. Ibland kanske är rädslan eller det diffusa som låser tankarna åt vissa håll.
Det är där som nycklarna måste tas fram för att låsa upp dörren till möjligheterna.
Jag själv som hela mitt liv haft en förmåga att vara trygg i det otrygga med kulturen som arbetsplan. Som kulturarbetare och musiker är tyvärr nästan alltid vägen osäker när det kommer till arbete och ekonomi. Då krävs en förmåga att se möjligheter i det mesta. Att vända och vrida på saker och ting är en av förutsättningarna. En god nyckelknippa skapar trygghet = Goda idéer. Att leva i nuet och ta ett steg i taget samtidigt som man har en färdriktning. Ibland kan man ta stora kliv men för det mesta tar man endast små myrsteg.
Att skapa görs alltid med små steg i taget.
 
Jag själv har skapat många projekt utifrån tankar och funderingar.
Culture meets Industry är ett projekt som jag har provat i Irak med hälsoindustrin – Friskonomen, Bangladesh Med Juteborg High Tech Jute där uppmärksamheten var 100 miljoner tv tittare., Kina med Tea industrin.
Hälsoindustrin tillsammans med Regeringen och fd hälsoministern Gabriel Wikström med besök i Kina.
Samt i Sverige har jag gjort spännande innovationer med bl.a Göteborgs hamn och fd Götaverken mm.
Funderingarna där Industrin och kulturen kan samarbeta och befrukta varandra. Kulturen vädjar till empati, nyfikenhet och inspiration. Industrin är det många gånger Mammon som kallar. Att göra ett stort kulturevent exempel i Göteborgs hamn med dansande lyftkranar, bogserbåtar som skjuter vatten 40 meter upp i luften med sina vattenkanoner, där en musiker hänger i lyftkranen över vattnet och lirar öppningsmusiken till den kommande show inne i verkstadslokalerna på Varvet. Opera, klassisk musik med stråkar, rockmusik, meditation, körer blandat med Volvo-långtradare, järn och betong. En upplevelse där både industri och kultur samverkar inför en nyfiken publik. Att Göteborgs fd Borgmästare Lena Malm öppnade hela eventet skapade ju guldkant i Göteborgs hamn under kulturkalaset. Relationer skapades tillsammans med inbjudningarna till Tyska konsulatet, Holländska konsulatet, Kinesiska Konsulatet, Ryska Konsulatet där just kulturen var brobygget.
En annan gång satt jag på Göteborgs operan och tittade på en fantastiska balett. Är något bra sätter inspirationen i gång och i detta fallet skenade fantasin iväg mot ett uppträdande med något så annorlunda som solobasbalett. En idé som kändes bra i huvudet, så bra att lusten fanns att se om ett förverkligande kunde äga rum. Men att övervinna rädslan och att blotta en sådan udda idé kan ev kännas lite svårt eller till och med genant. Men lusten var tillräckligt stor så jag gick ner till Göteborgsoperan och förslog solobasbalett. Detta vara något som fick Balett chefen att lyfta på ögonbrynen och några rynkningar i pannan ägde rum. Men för att göra en lång historia kort blev det premiär 1 år senare på Göteborgsoperans stora scen. Before After var namnet på dom 7 kvällarnas föreställning med akten Reminiscence. En Heavy Metal basist från Hammerfall tillsammans med Göteborgs operans balett gav braksuccé med i stort sett fullsatta hus där bl.a Prinsessan Victoria med vänner besökte föreställningen.
Ja, man blir verkligen förundrad vad en tanka kan ställa till med om man tar till vara på den vs. Det är väl där innovationen måste ske just mellan tankar och förverkligande.
 
Några ord om vikten av kulturen i ett samhälle!
Kulturen är mycket mer än färger noter och danser.
Kulturen är en mötesplattform för olika åldrar, olika nationaliteter men också mellan samhällsskikten. Kulturen är ett skyddsnät för yngre som har kommit snett i livet. Där kan unga bli synliga och få utveckla sina talanger istället för kriminalitet, droger eller rent av självmordstankar. Kulturen kräver respekt, omtänksamhet, förståelse, glädje, och utvecklande samt nya invokationer. Men fram för allt Moral och Etik som tyckas ha försvunnit ur svenska ordlistan. Att väva kulturens alla flätor med andra delar i samhället i mer samordnade arrangemang kan upplevas som modernt och friskt.
Att uppmuntra exempel kulturskolor med kunskap om kulturen i det vardagliga livet och i samhället känns viktigt.
Yngre människor måste få vägledning om livet efter skolan så att säga. Kulturen kan öppna dörrarna mellan yngre och äldre, samtidig får en sund och självklar kanal. Man skulle också kunna använda kulturen som ett brobygge till dom äldre där yngre fick möjligheten att lära känna människor med lång livserfarenhet. Detta skulle säkert också öka livslusten för dom äldre och där med även en möjlighet till en del av en god integration i Sverige. Det finns mycket mer på detta planet.
Själv har jag utarbetat ett konceptet samt provat detta i verkligheten med vissa kulturskolor under min tid som ambassadör för alla Sveriges kultur och musikskolor. En mall som kostar varje kommun 0 kr att ta del av. Det enda som krävs är en arbetsinsats av kulturskolan, ev en mindre summa pengar om man skulle önska vägledning vs med en kort föreläsning på ca 1-2 timmar.
 
Kulturen har alldeles för lite resurser och skulle ev kunna finansieras utav pengar som sparas p.g.a att ha människor som är hela och friska i kropp och själ. Med andra ord få mindre kostnader för bekämpning av brott, droger, integration mm. Allt kan man ju inte hantera med kultur, men detta är ett friskt sätt att förebygga i ett sunt samhälle.
I vissa andra länder höjer man anslagen till kulturen under sämre tider, vilket har betydelse. Ett friskt samhälle har en god kultur, ett sjukt samhället värdesätter inte kulturen som handlar om människan och dessa livskvalitet. Där existerar bara Mammon. Människan måste stå i första rummet och ekonomin bör vara ett verktyg för människan, inte tvärt om. Många saker skulle kunna förbättras avsevärt bara med en Good Will och vägledning. Mycket handlar om kärlek och lust till människan.
 
Ang vår situation i dag så faller Kulturen vilket ett frisk samhälle inte har råd med. Det måste ges förutsättningar och idéer för kulturens överlevnad. 500 miljarder har staten satt till förfogande för samhället. Ett stort tillskott borde gå till kulturen för att stimulera människor i svårare tider, förebyggandet av den ångest och rädsla som finns i dag.
Där kan vi aktiverar och stimulerar, bygga broar mellan varandra. Att vi håller samman, ser våra olikheter som mångfald. Att se möjligheterna istället för att peka finger emot varandra.
Det behövs en förändring och en sund ideologi mot en ljus och god framtid.

//Magnus Rosén

För mer info 

www.magnusrosen.com

www.culturemeetsindustry.com