Att göra rätt (och inte fel!) – viktigare än någonsin

”Allt är ändrat – ingenting är nytt!”.
Kommunikationslandskapet och dess förändring och förflyttning är ett kärt ämne bland oss som dagligen arbetar med marknads- och kommunikationsfrågor. Vi lät Lars Sjögrell, före detta journalist och vd för kommunikationsbyrån Perspective Communication med över 20 års erfarenhet som PR-konsult, ge sin syn på senaste tidens utveckling och hur framtiden kan komma att se ut.

[>> Artikel från Perspective Communication]

– FÖR EN gångs skull har det faktiskt blivit lite som man förutspådde. En enkel rekonstruktion och sammanfattning blir ungefär; nätet och sociala kanaler skulle ta andelar på bekostnad av traditionella medier. Den tryckta dagstidningen dömdes på lite längre sikt ut samtidigt som det förutspåddes att de sociala kanalerna skulle bli spetsigare, mindre generella och i större utsträckning samla likasinnade med samma intresse och värderingar. Och där är vi väl idag, säger Lars Sjögrell. Samtidigt betonar Lars Sjögrell att det är viktigt att göra skillnad på den ”tryckta dagstidningen” och konsumtionen av kvalitativ journalistik och nyheter.

– Att en fem timmar gammal dagstidning är iskall för alla under 40 år är förstås helt naturligt och självklart. Samtidigt skrollar 20-åringen igenom nätversionerna av Aftonbladet, Expressen, GP och kanske även DI flera gånger om dagen, vilket förstås är positivt ur flera aspekter. Dessutom förmedlas nyhetstips i ens olika flöden beroende på vilka intressen man har vilket i sin tur skapar olika specialistkunskaper som vi tidigare aldrig har sett maken till, vilket är häftigt.

VIKTEN AV ATT göra och agera på rätt sätt känns också som alltmer angeläget. Såväl enskilda personer som företag, föreningar och andra använder olika sociala medier för att odla sitt varumärke och samtidigt informera om och sälja saker till sin där väl samlade och identifierade målgrupp.

– Vikten av att kommunicera rätt och klokt blir allt tydligare. Och kanske ännu viktigare: Gör inte fel! Ett misstag, en felformulering eller ett missförstått skämt på Instagram eller Facebook kan få katastrofala följder för det egna varumärket. Och det går fort. Ofta utom kontroll för huvudaktörerna. Från i somras minns vi före detta finansministern Anders Borgs agerande och efterföljande ganska taffliga försök att ställa allt till rätta via Facebook. Samma med författaren, samhällsdebattören och sexrådgivaren Katerina Janouch som efter en tweet, som postades i mitten av augusti, likt Anders Borg blev av med ett antal publika uppdrag. Till skillnad från Borg, som hävdar att han fick en black out, hävdar Janouch att hennes tweet ”var ett skämt”. Vi som läser, betraktar och värderar har förstås ingen aning om varken vad som hände på den där skärgårdsön eller om Janouch skämtade eller inte. Vi dömer snabbare än någonsin och alla officiella tyckare är oerhört snabba att hänga på och döma via inlägg, debatt- och nyhetsartiklar. Inte så sällan för att odla sitt eget varumärke.

ATT SOM MÅNGA politiker, företagsledare, idrottsstjärnor och andra makthavare undvika personliga intervjusituationer med tuffa journalister är också en tydlig trend. Allt oftare ser vi i artiklar att dessa inte varit tillgängliga för en intervju men svarat via textmeddelande på den nedskrivna frågan som journalisten ställt när man inte lyckats få kontakt.

– Som PR-konsult kan jag tycka att det kan vara en bra strategi. Som medborgare och som stor nyhetskonsument känns trenden så där. Tittar vi dessutom västerut och ser hur president Trump behandlar journalister och information så ser det förstås ännu värre ut. ”Fake news”-trenden är förstås inte alls bra för ett demokratiskt samhälle – att den drivs på av världens mäktigaste man gör katastrofen ännu värre, säger Lars Sjögrell.