Alltid matchdag hos Marketmatch – hur gig-ekonomin skapar nya möjligheter inom marknad

Alexander Johansson har en vision om den perfekta matchen – mellan marknadskonsulten som behöver stimulans och variation för att vara kreativ – och företaget som går på tomgång och behöver stärka sitt varumärke.

[>> Artikel från Marketmatch]

Eller mellan konsulten som kanske vill ha tid till annat i livet och som inte har lust att lägga allt sitt krut på ett enda uppdrag – och företaget som vill ha hjälp med marknadsföringen bara några timmar i veckan, under en kortare period. Hur attraktivt vore det inte att få bestämma själv vad man vill jobba med och hur mycket tid man vill avsätta för det? Att inte behöva lägga dyrbar tid på att jaga kunder eller på att tala om hur bra man är. Eller på att förhandla om arbetstid och lön. För det sköter någon annan åt dig.

Ett drömscenario för vem som helst, eller hur?
– Vi skapar fler välmående företag i Västsverige genom att de kan fokusera mer på marknadsföring och sitt varumärke – så att de ger rätt känsla, syns på rätt sätt och i rätt kanaler. Samtidigt erbjuder vi fler marknadskonsulter uppdrag, utan att bli en kandidatbank som blir ett stort svart hål där folk bara försvinner – vi plockar upp den kompetens personen har och matchar dem mot rätt uppdrag.

Alexander Johansson och PeO Axelsson, båda med lång erfarenhet inom marknadsföring, har förstått precis detta. Deras nystartade företag Marketmatch, med säte i Göteborg, erbjuder ett koncept där lediga marknadskonsulter hyrs in och matchas mot intresserade företags behov. Företagets grundidé bygger på vetskapen att många företag behöver styrning, vägledning och avlastning med marknadsföringsdelen – men man kanske inte är beredd att betala för, eller har behov av, att ha en person anställd på heltid. Marketmatch skräddarsyr lösningar utifrån varje kunds önskemål. Det kan handla om allt ifrån att hyra ut någon för ett kortare projekt på heltid, till längre avtal där en marknadskonsult går in och stöttar ett företag några timmar i veckan.

– Det handlar om att få hjälpa de här företagen, ge dem den här möjligheten samtidigt som vi ger fler möjlighet att vara konsulter – för ett mer flexibelt arbetsliv, säger Alexander Johansson. Idén till Marketmatch föddes när han för ett år sedan startat sitt eget företag, Varumärkesrådgivning Väst, och kom ut till sina kunder i rollen som extern marknadschef. Hans uppdrag var att hjälpa till med varumärket och kundrelationerna, men han insåg snart att företagen behövde mer operativ stöttning på plats och att hans egen tid inte räckte till.

– Jag ville ju hjälpa fler, säger Alexander.

HAN BERÄTTADE OM sin företagsidé för PeO Axelsson, som han lärt känna genom nätverket Marknadscheferna. De inledde ett samarbete, som på kort tid resulterade i det gemensamma företaget Marketmatch. Båda två är erfarna marknadsförare som drivs av en vilja att hjälpa. Det är den känslan som företaget vill förmedla till sina kunder – att man inte måste kunna allt, det finns hjälp att få.

– Vi har en massa samlad kunskap att tillgå och vi måste få ut den kunskapen och få företagen att förstå vad som faktiskt är viktigt!

Ofta återkommer Alexander till uttrycket ”skapa välmående företag” när han beskriver sitt företags drivkraft. Men vad menar han då med välmående företag? Jo, välmående enligt Alexander är ett företag som mår ekonomiskt bra, men ännu mer ett företag där människor vet varför de går till jobbet – av en anledning som inte bara är att få lön den 25:e.

– Människor vill bli sedda och bekräftade och man vill ha en tydlig roll. Med ett starkt varumärke vet alla varför företaget finns och med en tydlig ledning vet alla förhoppningsvis sin position och vad man ska göra.

PÅ KORT TID har många marknadskonsulter hört av sig till Marketmatch. De som tas in måste framför allt ha en förståelse för att det är kunden som betalar deras lön. Dessutom krävs lyhördhet och en kort startsträcka, det gäller att snabbt kunna lära sig en bransch och förstå vad kundens kund vill ha.

– Vi måste säkerställa kvalitén på det vi erbjuder, säger Alexander. Den här typen av arbetssätt ligger i tiden. Vi går mer och mer mot en ”gig-ekonomi” inom många branscher, även inom marknadsföring. Det kan finnas en fara i detta, eftersom det är viktigt att komma på insidan och jobba under en lång tid för att förstå ett företag. Bygga varumärke kräver långsiktighet och en genomtänkt marknadsföring – om företag sparar för mycket på detta, kan kvalitén gå förlorad.

– Det är inte uteslutet att vi kan komma att avråda eller säga nej till företag som vill hyra in hjälp i en omfattning som vi anser är för knapp i förhållande till uppdraget. Du kan inte köpa en Skoda och förvänta dig en Ferrari. Det gäller för oss att vara lyhörda för vad kunden behöver, ta in rätt kompetens och föreslå ett upplägg som både konsult och företag är nöjda med. Utmaningen just nu är att jobba på med balansen att hitta fler uppdrag åt våra lediga konsulter

LÄS MER PÅ: www.marketmatch.se