Allt fler köper bostad utomlands på distans

Pandemin har satt stopp för mycket, men inte svenskarnas drömmar om en bostad i solen. Med restriktioner på resor väljer allt fler att köpa bostad på distans, med hjälp av videovisningar och fullmakt. Vi får en pratstund med PeO Axelsson som nyligen köpt bostad i Torrevieja, Spanien.

[Länk >> Artikel från Fastighetsbyrån i Torrevieja, partner till Marknadscheferna]

Covid-19 har tvingat oss att omvärdera ordet distans. Något som tidigare var isolerande och avståndstagande har istället fyllts med det omvända: möjligheter till närhet och samarbeten. Vi håller möten online, går i skolan, handlar matvaror, träffar familj och vänner – eller varför inte köpa en bostad?

Fastighetsbyrån i Torrevieja var tidigt ute med att erbjuda sina kunder distanslösningar. För den som lockas av tanken på ett boende i solen finns utförliga bostadsbeskrivningar med 360-gradersvyer eller filmer där personalen visar upp bostaden. Och när man fastnar för ett objekt finns möjligheten till en digital videovisning.

BILD: Torrevieja är ett populärt område för svenskar som drömmer om en bostad i solen

 

Gå på visning i mobilen

Svensktalande personal från mäklarkontoret åker då ut och visar upp bostaden via ett videosamtal, t.ex. i mobilen. Gemensamt går man igenom rummen och får en känsla av läge och rymd. Utlandsmäklaren visar och berättar vad den ser, och man kan även be personen att titta i skåp, spola i kranar, filma utsikten från terrassen eller ta en sväng i kvarteret.

Eventuella frågetecken efter besöket kan rätas ut av en oberoende besiktningsman. Om man därefter bestämmer sig för att lägga ett bud och köper bostaden på distans, finns möjligheten att göra det genom att ge en fullmakt.

 

PeO köpte bostad helt på distans

En som har köpt bostad i Torrevieja på distans är PeO Axelsson, vd för Marknadscheferna. För honom var det tryggt och smidigt alternativ när Covid-19 satte stopp för planerna.

”Jag och min sambo drömde om att köpa något i Torrevieja, eftersom vi känner flera som har bostad där. Vi hade gjort en del research och besökt området tidigare. Vi hade även kontakt med en mäklare på Fastighetsbyrån i Torrevieja, Annelie Hedlund. Då kom Corona. Så istället tog Annelie med oss på visningar digitalt. Det var väldigt smidigt. Trots att det är en relativt stor affär, så kände vi oss helt trygga. Annelie hade aldrig rekommenderat oss att köpa om hon upplevde något problem.”

BILD: PeO och hans sambo Jaana njuter av spansk vinter, som känns som en varm svensk vår

 

Praktiskt med fullmakt

PeO och hans sambo bestämde sig för att förverkliga drömmen och köpte bostaden efter visningen. Kontraktsskrivning, avtal och registreringar sköttes av Fastighetsbyrån på plats.

”Allt gick förvånansvärt smidigt, trots att det var mycket papper. Vi hade kontakt med flera personer på kontoret som hjälpte oss med olika delar. Vi tog lån i en spansk bank och då ordnade Fastighetsbyrån en svensktalande bankkontakt, vilket var skönt. Därefter löste Fastighetsbyrån mycket av det praktiska på plats via fullmakt. Vissa saker måste vi givetvis själva lösa från Sverige, men det var hela tiden bra guidning. Nu känns det fantastiskt, vi är verkligen glada att vi vågade ta beslutet.”

 

PeO:s 3 tips för dig som funderar på att köpa på distans

  • – Välj ett mäklarföretag och en mäklare du känner förtroende för. Trygghet är a och o.
  • – Våga fråga mycket under visningen. När försvinner solen från terrassen, hur ser det ut under diskbänken och hur är promenaden ned till stranden?
  • – Gör research innan. Fokusera på läget och att du trivs i området. Detaljer i bostaden kan man alltid göra om med tiden.

 

Checklista – så köper du på distans

  • – Kontakta mäklare, ju tidigare i processen desto bättre
  • – Välj region och vilka bostäder du är intresserad av
  • – ”Besök” bostaden tillsammans med en utlandsmäklare via video. Kom ihåg undersökningsplikten, ta hjälp av besiktningsman vid frågor
  • – Budgivning. Var beredd att lägga handpenning direkt om ditt bud går igenom! Aktivera utlandsbetalningar hos din bank om du inte redan gjort det.
  • – Kontraktsskrivning, sköts digitalt för säkerhet och smidighet
  • – Fullmakt gör att mäklarkontoret kan hantera avtal och abonnemang.
  • – Tillträde. Mäklarkontoret kan sköta tillträdet via fullmakt. När du kommer ned hämtar du nycklarna hos kontoret och får tillgång till din nya bostad!

 

Vill du veta mer?

Besök gärna www.fastighetsbyran.com och du är alltid välkommen att kontakta Annika Westerlund på Fastighetsbyrån i Torrevieja med dina frågor, annika.westerlund@fastighetsbyran.com.

>> Länk till Fastighetsbyrån i Torrevieja (klicka här)