Hur viktig, och farlig, hållbarhet är i marknadsföring
Man ser det överallt – företag marknadsför sig och sina produkter som hållbara, klimatsmarta, gröna och så vidare. Det är inte en slump såklart att alla hoppar på det tåget men det gäller att lite veta vad man ger sig in på.
[Länk>> Artikel från Ansvarsfullt.se – lär mer här]
Vad är okej att säga?
Tittar man rent rättsligt vad som är korrekt att säga om sin produkt, tjänst eller företag så är det egentligen bara två saker som gäller. Det ska vara sant, sakligt och relevant. Utöver det får man egentligen säga vad man vill.
Och det där med sanningen kan ibland vara svår att veta, speciellt när det finns så många duktiga marknadsförare som gärna tar tillfälle i akt att få ut ett starkt budskap.
Greenwashing
Du har säkert hört uttrycket, det har florerat ganska mycket senaste tiden. Greenwashing har blivit ett gemensamt namn för marknadsföring där relevansen och sanningen i ett budskap kan ifrågasättas. Man framhäver helt enkelt ett miljöbudskap eller en miljöåtgärd för att visa att man jobbar hållbart, men som i det stora hela egentligen har väldigt liten sanningsgrad eller betydelse. Hela sanningen kommer medvetet helt enkelt inte fram.
COOP fick utstå en del hårda ord
För ett tag sedan kunde man läsa att COOP hade utsetts till ’Sveriges mest hållbara varumärke’. Det är ju en fantastisk utmärkelse att få och på COOPs Facebook-sida såg man en stor animerad reklambild som skriver ”VI ÄR SVERIGES MEST HÅLLBARA VARUMÄRKE!” Och ”Vinnare 2021”.
Det som dock inte var lika tydligt, eller ens framgick, var att utnämningen var resultatet av en undersökning bland konsumenter och hur de upplever hur hållbart ett varumärke är. Det vill säga, utmärkelsen i sig sa ingenting om huruvida COOP faktiskt är hållbara utan bara att man är duktiga på att kommunicera det. Vissa kritiska röster tog det till och med så långt att de sa att det helt enkelt var en tävling i just greenwashing.
Bra och transparent svar
Att COOP vann detta är förstås bra för deras varumärke, men man kan ifrågasätta hur de kommunicerade ut det och sakligheten och sanningshalten i budskapet. I en längre artikel i Ehandel skriver Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, bland annat följande om utmärkelsen och uppståndelsen som följde:
”Vi gör ett jättebra jobb men det kan säkert ha bidragit att vi har en grön logga.”
Hon skriver också: ”Vi slängde oss väldigt mycket med ”miljövänligt” förr. Det har vi jobbat bort för det är inget som är vänligt för miljön. Och det är samma sak här, det finns inget som är hållbart, utan det handlar om att allt har ett avtryck på miljön och det gäller att minimera det avtrycket.”
I mina ögon gör Charlotta här helt rätt. Hon gläds åt utmärkelsen men förstår också att det är mer komplext än så. Det behövs ett annat kommunikationssätt nu än för något år sedan.
Hur du själv kan få idéer att marknadsföra
Oavsett om man är COOP eller en egenföretagare så behöver man veta ens utgångsläge för att hitta vilka delar man kan börja marknadsföra på ett relevant och sakligt sätt. Ett enkelt sätt att göra detta är att börja mäta sitt eget, och sina eventuella leverantörers, hållbarhetsarbete.
Det kan låta stort, men det behöver inte vara krångligt. Det finns enkla medel.
Vi på ansvarsfullt.se finns här för alla bolag, stora som små, som vill ta nästa steg mot att jobba med sina hållbarhetsfrågor och få något att stolt kunna visa upp i sin kommunikation – utan att behöva tulla på vare sig sanning eller relevans.
Titta in på ansvarsfullt.se och hör av dig till oss så berättar vi gärna mer.
Michael Ericsson
VD, ansvarsfullt.se