Dynamisk prissättning används ofta i näthandel – men hur förenlig med lagstiftningen är denna metod vid realisationer?

Dynamisk prissättning används ofta i näthandel – men hur förenlig med lagstiftningen är denna metod vid realisationer?

[>> Artikel från Wistrand Advokatbyrå]

Som utgångspunkt ska realisationserbjudanden följa ett antal grundläggande bestämmelser för att vara tillåtna. Erbjudandena ska:

  1. Avse produkter som ingår i näringsidkarens ordinarie sortiment.
  2. Endast gälla under en begränsad tid.
  3. Innebära ett väsentligt lägre pris än näringsidkarens normala pris för motsvarande

Utöver dessa bestämmelser tillkommer bl.a. förbudet mot att använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om en varas pris eller grunderna för prisberäkningen. Användning av påståenden som i tillräcklig mån påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut innebär en överträdelse av marknadsförings- lagen, vilket kan föranleda sanktioner såsom vitesförbud, skadestånd och – i grövre fall – marknadsstörningsavgift.

Med dynamisk prissättning (även kallat prismatchning) avses prissättningsstrategin att med hjälp av mjukvara anpassa priset på varor efter faktorer som efterfrågan, konkurrenternas priser, lagerstatus mm. I ljuset av marknadsföringslagens krav är en inneboende utmaning med dynamisk prissättning att den skapar osäkerhet kring vad som är ordinarie pris på varan och vad som är ett ”väsentligt lägre” pris. Priserna ändras nämligen automatiskt, ibland fler gånger under samma dag, vilket gör    det svårt för annonsörer att styrka påståenden om sin prissättning. Detta illustreras av ett nyligen avgjort mål vid Patent- och marknadsdomstolen (PMT 13140-18) där annonsören befanns inte kunna styrka sina realisationserbjudanden.

Annonsörer bör alltså vara försiktiga med att kombinera realisationserbjudanden med dynamisk prissättning. Däremot går det naturligtvis att använda denna form av prissättning i andra sammanhang än vid realisationserbjudanden.

Konsumentverket (KO) har under de senaste åren trappat upp granskning- en av realisationserbjudande. Hitintills har KO tagit två företag till domstol och meddelat förbud mot tre andra bolag som brutit mot regelverket och uppger att fler rättsliga ingripanden kan väntas. Som marknadsförare finns det således skäl att ta detta på allvar och hålla sig väl insatt på området.

 

Vill du veta mer, kontakta: 

Erik Ullberg
erik.ullberg@wistrand.se 
+46 31-771 21 76 

Christel Rockström
christel.rockstrom@wistrand.se
+46 08-50 72 00 45

Wistrand är en av Sveriges största advokatbyråer med närmare 200 medarbetare på kontoren i Stockholm och Göteborg. Sedan 1915 har vi levererat affärsjuridisk rådgivning av högsta kvalitet till privata och offentliga aktörer i svenskt och internationellt näringsliv.