PR ska hjälpa dig att förtjäna varje krona av kampanjbudgeten!
Vad krävs för en framgångsrik kampanj? Varför genererar en kampanj klick medan en annan inte gör det? När vi skapar kampanjer börjar vi ofta i fel ände. Med en tillräckligt bra PR-idé så spelar det ingen roll hur stor din budget är. Sara Valtersson, med sex års erfarenhet inom PR, är sedan ett år tillbaka PR-specialist och projektledare på byrån JMWGolin. Här berättar hon bl.a om vikten av en bra idé när det kommer till att skapa förtjänad uppmärksamhet.
– Hur många kampanjer börjar inte med att någon konstaterar att en viss produkt eller tjänst borde få mer förtjänad uppmärksamhet? Men ändå slutar många kampanjer i krystade sociala medie-poster där vi köper målgruppens tid och uppmärksamhet. Förtjänar vi verkligen att synas då? Och hur relevant blir uppmärksamheten?
Har du något exempel på en riktigt bra idé som ledde till förtjänad uppmärksamhet?
– Jag fick faktiskt upp ögonen för byrån 2013 genom kampanjen ”Sitt med Dawit” under Almedalsveckan i Visby. Idén var enkel: testa på att sitta inlåst i en bur som journalisten Dawit Isaak. Man ville, tillsammans med Journalistförbundet, uppmärksamma besökarna om att Dawit sitter frihetsberövad.
Kampanjen blev en riktig snackis det året. Politiker bokade tid för att sitta några 5, 10 eller 15 minuter i buren. Det gav ny energi till diskussionen om Dawit Isaaks frihet. Och där någonstans hade kampanjen uppnått sitt syfte, folk brydde sig. Kampanjen hade förtjänat sin uppmärksamhet. Lyckad PR helt enkelt.
Nu är det snart dags för ännu en politikervecka i Almedalen. Om du leker med tanken att du hade fått göra om kampanjen idag, vad du gjort annorlunda?
– Med dagens teknik och verktyg hade vi kunnat maxa upplevelsen. Vi hade kanske livesänt politikernas reaktioner från båset och fortsatt kampanjen i sociala medier där vi hade spridit reaktionerna till allmänheten. Vi hade köpt Sveriges största digitala skärm och bett folk agera: ”Scanna QR-koden och skriv under i protest”.
– Mycket hade vi kunnat göra för att förstärka upplevelsen, förlänga den digitala resan och göra skillnad. Men när det kommer till kritan hade vi förmodligen utgått från exakt samma enkla idé: att ge människor en upplevelse. För även om vi kan köpa människors uppmärksamhet en kort stund, så måste vi få folk att bry sig på riktigt om vi ska få någonting tillbaka.
Hur säkerställer man att man har en bra idé då?
– Vi brukar värdera kampanjidéer efter ”Är denna idé gripande nog att den skulle skapa konversation för en morgonsoffa i TV?”, och om svaret är JA på den frågan så kör vi.
– En lyckad kampanj börjar med en idé som förtjänar sin uppmärksamhet. Annars blir det varken klick, försäljning eller som i kampanjen i Almedalen, buzz. Och då spelar det ingen roll hur många digitala skärmar vi köper.