5 frågor och svar om livesändning

När Periscope lanserades 2015 trodde många att livesändningar på nätet skulle bli det nya svarta. Men det krävdes en pandemi för att vi skulle se den fem år försenade boomen. Kommunikationsbyrån Oh My såg marknaden explodera och lanserade konsertkonceptet Karantänsessions tillsammans med Lina Hedlund. Det här är vad de lärde sig längs vägen.

[Artikel från Oh My]

Det avskalade konsertkonceptet Karantänsessions började som intima spelningar i Lina Hedlunds vardagsrum, och slutade med Carola och Tommy Körberg i Globen. För Oh My som producerade konserterna blev det en svängig och lärorik resa. Interaktion, fullservicetänk och maxad produktion har blivit våra nycklar till digital succé.

Nu bjuder Oh My på några tips hur ni kan lyckas med planeringen av höstens digitala konferenser och events. Några frågor ni bör ställa er är:

1.   Behöver det vara live?

Det finns ett gäng frågor som varje marknadschef ställt sig eller kommer att ställa sig: Ska vi verkligen finnas på Facebook? Ska vi starta en podd? Och nu då: Ska vi sända live?

Ni ska inte sända live bara för att det är trendigt och tekniskt möjligt. Fråga er själva: varför ska det här sändas live? Kräver vårt innehåll en aktiv publik? Spelar det någon roll om tittarna ser innehållet nu eller om två timmar? Är mitt innehåll så attraktivt att människor kommer att avsätta tid vid en specifik tid för att se på innehållet live?

Är svaret nej på frågorna här ovan så bör du ta en extra funderare kring om det kanske ska kommuniceras på något annat sätt än just live.

2.   Hur ska vi interagera med våra tittare?

Live kräver en hel del planering och teknik för att det ska bli bra och intressant att titta på. Men en sak som många ofta missar är interaktionen – visa kommentarer i rutan, ha en röstning, ställ frågor till publiken eller uppmana dem att interagera med er på andra sätt.

3.   Om det här skulle sändas på tv, hade det sänts live då?

Allsång på Skansen får ju en helt annan dimension av att det är live, även om inte alla kollar live. Ett annat exempel är intresset för Folkhälsomyndighetens livesända presskonferens, vilken hade så stort intresse att många valde att kolla på den live istället för att vänta på journalisternas sammanfattning och analys. Finns samma intresse för er livesändning? Har ni så kallat “jag kan inte vänta”-material?

Så: vill ni interagera med er publik, eller har tillräckligt attraktivt material – kör live. Annars är det bättre att satsa på en traditionell video där ni dessutom har större kontroll över vad som produceras och publiceras.

Vad ni än gör, gör det med hög kvalitet. Och måste ni prioritera – satsa på ett bra ljud!

4.   Hur skulle vi marknadsfört vår livesändning om den vore en produkt?

Minns ni “följ oss på Facebook”-klisterlapparna som satt uppe i kassorna i butikerna för 10 år sen? De sattes upp eftersom vi måste marknadsföra våra digitala satsningar som om de vore produkter.

Att vi sänder live har inget egenvärde i sig.

Här gäller det att tänka fullservice och våga sticka ut. Tänk lansering. Tänk PR och gerilla. Hur ska livesändningen se ut? Hur får vi folk att haja till i sociala medier? Hur syns vi i flödet? Hur ser vi till att folk verkligen kommer? Hur påminner vi våra deltagare om vårt live-event?

Marknadsför din livesändning som om den vore en produkt. Gör den snygg. Fila på budskapet. Se till att du når rätt målgrupp. Skapa värde. Nu när många andra satsar på livesändning är det även extra viktigt att våga sticka ut. Vad gör just din livesändning till en snackis?

Vårt bästa knep för att höja ribban och sticka ut: Gör inte en digital upplevelse av ett fysiskt event. Gör istället en fysisk upplevelse av ett digitalt event.

Få till den där lyx-känslan som finns på ett riktigt event. Buda hem lunch, fika och dryck till deltagarna, tänk ett steg längre än vad mötestjänsterna har gjort med sin “lobby”. Ta ut svängarna helt enkelt, live är inte för den blyge.

5.   Hur får vi maximal effekt?

Se till att ni når målgruppen innan, under och efter livesändningen. I vilka kanaler bör vi finnas? Kan vi ta ut annat innehåll i form av kortare videos eller bloggposter av det innehåll som redan sänts?

Låt inte distributionen av innehållet ta slut när livesändningen är slut, utan maxa järnet ur det innehåll som ni skapat.

Lycka till!

Om Karantänsessions
Karantänsession var ett initaitiv från Oh My och Lina Hedlund för att sprida glädje genom musik under coronapandemin.

  • 1,2 miljoner tittare totalt.
  • Fem konserter med bland andra Tommy Körberg, Carola, Anis Don Demina och Anna Bergendahl.
  • Två konserter från Lina Hedlunds vardagsrum, två konserter från Globen och den senaste som spelades in utomhus.

Vill du bolla din livesändning med oss? Hör av dig till https://www.ohmy.co/