2021 – året för hybrideventets genombrott

Vi ser verkligen fram emot fysiska event – samtidigt har de digitala komplementen utvecklats.

[Länk >> Artikel från Trippus]

2021 har några veckor på nacken när detta läses men när detta skrivs är vi kvar i 2020 och försöker spå i kristallkulan. Kommer det att ske några förändringar gällande restriktionerna och kommer vaccinet trycka ner smittspridningen. Vi får verkligen hoppas att detta har skett så att de fysiska eventen är på väg tillbaka och planeringen för Q3 och framåt innehåller den möjligheten.

Hur kommer då eventen att se ut? Utifrån de kontakter vi på Trippus har haft med marknadens aktörer kommer den digitala utvecklingen som skett gällande olika typer av möten/event/mässor göra att de allra flesta större tillställningar kommer att vara hybrider. Även om vi alla längtar efter att ha fysiska tillställningar kommer detta att kompletteras med en digital möjlighet att närvara så att arrangören kan nå en större publik. Man tar alltså det bästa från det fysiska och det digital och skapar en hybrid. Arrangören når en allt större publik vilket vi sett på många mässor som gått från fysiska till digitala under året, detta gäller både till antal och till geografisk spridning. Folk från hela världen kan närvara vilket då också gör eventet mer attraktivt vilket genererar fler affärsmöjligheter.

Ta exemplet med ”the sales conference” som under 2020 var helt digitalt. Istället för att som vanligt samla runt 1000 personer fysiskt i samma lokal fick man ihop närmare 7000 anmälningar från ett 70-tal olika länder.

Evenemanget sändes från en studio som hade byggts upp i Globenannexet där de flesta talarna var med på plats. Vi på Trippus hade det stora nöjet att leverera webblösningen för anmälan, digital eventplattform och eventapp. Utöver arrangemangets Key Note Speakers vars presentationer direktsändes från scenen i studion kunde deltagarna även ta del av sju olika break-out sessions som sändes parallellt i pauserna.

Genom Trippus digitala eventplattform fick deltagarna möjlighet att checka in på de sessioner de var intresserade av, och arrangören kunde på det sättet erbjuda sina sponsorer kontaktuppgifter till de deltagare som besökte just deras presentation. Via Trippus eventapp som vid digitala event både kan användas i telefonen och i den digitala eventplattformen, kunde deltagarna ställa frågor till talarna på scenen och betygsätta varje talare direkt efter respektive presentation.

Med erfarenheterna från 2020 går vi nu in i 2021 med en tjänsteportfölj som innehåller lösningar för alla typer av event, såväl fysiska som digitala. Trippus plattform hanterar allt från årsmöten och konferenser till utställningar och mässor och med 2020 års utveckling så spelar det ingen roll hur eventet ska genomföras. Vår tro är att många tillställningar framöver kommer vara hybrider och då krävs att helheten kan hanteras.

Välkomna till eventåret 2021 – året då hybriden slog igenom!

4 tips för virtuella events från Mats Nyberg (vd Trippus)

Deltagarkommunikation

Nu blir det ännu viktigare hur vi utformar inbjudan, anmälningsprocess, event-app och marknadsföring för att göra vårt eventerbjudande så attraktivt och lättillgängligt som möjligt.

Livesändning

Våra duktiga tekniker hjälper också till med själva sändningen. Vi arbetar i många olika verktyg, men använder ni vårt integrerade Zoom-paket säkerställer ni också att endast betalande/behöriga detagare faktiskt kan delta i vår livesändning.

Interaktion

För att göra de digitala sändningarna mer personliga och skapa ”live-känsla” blir interaktionen mellan talare och deltagare extra viktig. Låt deltagare ställa frågor till talare och rösta, eller låt talaren ställa mentometerfrågor till deltagare.

Utställning/mässa

Trippus har även en plattform för virtuella utställningar/mässor. Där kan utställarna själva enkelt skapa sin monter, ta emot one-to-one-möten, chatta med besäkare, sända live och/eller lägga upp förinspelat material och information.