Ted Solomon: Så lyckas du med flytten till Google Analytics 4

Den 1 juli slutar standardversionen av Universal Analytics samla in data. Att migrera till Google Analytics 4 eller till en annan plattform blir därför centralt. Ted Solomon från byrån Ctrl Digital gästade nyligen podcasten “Digital Marknadsföring” för att berätta mer om hur du lyckas med din migrering.

->>LÄNK TILL UTBILDNING I GA4 HOS WEBBDAGARNA ACADEMY (Ange kod: ”Marknadscheferna2023” så får du 1.000 kr i rabatt!)

“För vissa kommer det att vara lättare och för andra mer komplext och kanske kräva mer planering och eftertanke. Och för en del är det bara att börja om från början. Det kan vara bra att passa på att slänga ut det gamla och börja om på nytt” säger Ted Solomon om migreringen som alla verksamheter nu behöver göra. Här kommer hans fyra tips för en lyckad migrering!

1 Planera kontostruktur efter verksamhetens behov

Vyn i Google Analytics 4 ser helt annorlunda ut mot Universal Analytics, därför behöver vitänka om kring kontostrukturen. Här gäller det att utgå ifrån sin egen organisation och ta hänsyn till till vilka krav man har på avgränsning av data och åtkomst.

2 Skapa egendomar och dataströmmar

Efter man har satt en kontostruktur behöver man skapa upp de egendomar och dataströmmar som behövs. Ta en extra koll på de inställningar som finns, särskilt under Data settings som har stor påverkan på den insamlade datan. Och tänk till innan du aktiverar Google Signals.

3 Implementera och validera egna event och spårning

Använd inte automatiska migreringsverktyg utan se till att spårningen sker manuellt. Passa på att implementera egna events som är särskilt viktiga för din verksamhet. Google Analytics 4 har ett nytt sätt att hantera event så tänk inte enligt den gamla hierarkin med category, action. Event har endast ett namn sedan kan varje event ha olika parametrar. Här finns det dokumentation från Google kring best practice på hur du strukturerar dina events.

4 Konfigurera konverteringar och custom dimensions

Det viktigaste steget kommer sist: se till att markera och konfigurera vilka konverteringar ni har och vilka custom dimensions som ni behöver. Precis som med event så skiljer sig konverteringar i Google Analytics 4 mycket från Universal Analytics och de definieras genom att markera enskilda event som en konvertering.

En stor förbättring i Google Analytics 4 är att konverteringar inte vara mäts en gång per session, utan varje gång de genomförs.

I podcasten berättar Tony mer om processen kring flytten, de största fördelarna med Google Analytics 4, varför marknadschefer ska börja jobba med BigQuery och mycket mer. Du hittar avsnittet från Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund med Ted om Google Analytics 4 här. Och överallt där poddar finns.

Ted är även kursledare hos Webbdagarna Academy i ”Google Analytics 4”, här kan du läsa mer.