STRUNTA I TRENDERNA – ta tillvara på gammal skåpmat

Det är snart nu de brukar komma, mellan oktober och januari. Artiklarna och blogginläggen som beskriver hur det digitala landskapet kommer att förändras och vilka metoder du måste använda dig av för att överleva det kommande året. Ingen vet förstås säkert och experterna väljer ofta att lyfta fram det som ligger dem själva närmast till hands. Inget konstigt i det men en betydande del av företagen i Sverige brottas fortfarande med att förankra sedan länge beprövade digitala marknadsföringsmetoder – högre upp i företagsledningen. Här kommer därför några konkreta tips på insatser som är relevanta för många. Arbetar ni inte redan idag med det som presenteras så är det hög tid att börja så fort som möjligt.

[>> Artikel från SEO Sverige, Författare: Alexander Wroblewski]

SÖKANNONSERING

Syns du inte finns du inte är en klyscha vid det här laget. Googles affär inom sök, Google Ads (tidigare AdWords) fortsätter att växa och även om annonsernas utformning ständigt förändras och artificiell intelligens allt mer tar över så är principen den samma som den varit sedan mitten av förra decenniet. Det är min uppfattning att annonsering på Google fortfarande efter de 15 år som jag har jobbat med det, är den lägst hängande frukten för de flesta. Så är ni fortfarande idag inte säkra på hur resultatet ska mätas eller har stenkoll på vilka era viktigaste söktermer är, så ta tag i frågan så fort ni kan.

TIPS

Google är inte den enda sökmotorn som erbjuder annonsering. Microsofts Bing levererar inte i närheten så mycket trafik men konkurrensen bland annonsörer är betydligt lägre. Konverteringarna från Bing kostar således mindre och enligt min egna uppfattning är det extra intressant inom B2B då många jobbdatorer kommer med Bing som förvald sökmotor. Något som märks framförallt under kontorstid.

 

RESPONSIVITET OCH LADDNINGSTID

Responsiv webbdesign och optimal laddningstid är två begrepp som definitivt kan kallas för gammal skåpmat. Trots detta ser vi webblösningar som fungerar dåligt i mobilen eller surfplattan. Ännu värre än detta är webbplatser som laddar och laddar men aldrig kommer i mål. Ofta beror detta på icke optimerade bilder, onödigt många script och en dålig server. Detta straffar sig direkt och påverkar vad er webb kan leverera för resultat. En sidas laddningstid har dessutom länge varit en stark rankingfaktor för Google och många gånger är det ganska enkelt att avsevärt förbättra den.

TIPS

Testa er egen sidas laddningstid helt kostnadsfritt på developers. google.com/speed/pagespeed/insights/

 

REMARKETING

Ett ord många är allergiska mot och direkt har negativa associationer till. En sanning man många gånger kan förstå, inte minst när remarketing-strategin är dåligt utförd och upplevs som allt för påträngande. Varför är det då så vanligt? Faktum är att många e-handlare inte skulle klara sig överhuvudtaget utan remarketing och det är framförallt de som använder sig av det. Anledningen till att vi så ofta stöter på remarketing är för att det är kostnadseffektivt och jag vill uppmana alla till att börja använda det oavsett bransch. Remarketing kräver förvisso att man har tänkt igenom vad som ska kommuniceras och i vilka plattformar, men när det väl är sjösatt är kostnaden minimal och avkastningen enorm.

TIPS

Du har kämpat hårt och kanske betalat dyrt för att få in en besökare på din hemsida. Besökaren lämnar sidan igen utan att t ex lämna sina kontaktuppgifter. Chansen är stor att besökaren har något intresse i det du erbjuder. Om du skulle få möjligheten att kommunicera med den här besökaren igen, fast på en annan plattform – kanske på Facebook eller i en banner på ett forum. Vad skulle du då vilja ha sagt för att kunna locka tillbaka besökaren igen och ta kontakt med ditt företag?

 

LINKEDIN

LinkedIn har funnits med länge nu och jag vill lyfta två anledningar till varför man ska låta LinkedIn vara en självklar del av bolagets digitala närvaro. Först och främst så ökar användandet – alltfler spenderar mindre tid på andra sociala nätverk och konsumerar Linkedin istället. Så publiken finns där. Den andra anledningen är att LinkedIn erbjuder annonsörer helt unika sätt att nå sin målgrupp baserat på användarnas professionella egenskaper. Det innebär i sig att en väl genomförd annonskampanj skjuter ut budskapet rakt ut mot dem du vill nå, med mindre spill och högre avkastning.

TIPS

Om ert företag skulle lyfta fram en specifik produkt eller tjänst mot den mest nischade målgruppen ni kan tänka er, hur skulle den då se ut? Ta hjälp av någon eller starta ett eget annonskonto. Du kommer att förvånas över hur exakt du kan forma målgruppen. Det går att annonsera mot målgrupper så små som bara några hundra profiler.

SEO SVERIGE/ALEXANDER WROBLEWSKI/Vd, SEO Sverige