Marknadsföring av event – Tips för att få bästa resultat

Att marknadsföra dina event är avgörande för att locka deltagare och uppnå önskat resultat. En välplanerad marknadsföringsstrategi kan bidra till att öka intresset och engagemanget inför ditt event. Andra fördelar som kan uppstå till följd av event är ökad försäljning, starkare varumärke samt en content bank som heter duga.

[Artikel av Trippus – läs mer på www.trippus.se]

I denna artikel kommer vi att dela med oss av några tips för att marknadsföra ditt event på ett effektivt sätt.

 

  1. Förstå din målgrupp

Det första steget i att marknadsföra ditt event är att förstå din målgrupp och vem du ska försöka nå ut till. Du som ska anordna ett event har med stor sannolikhet redan en idé om din primära målgrupp för eventet, men det kan ändå vara värdefullt att staka ut dessa och se ifall det finns sekundära målgrupper som du också bör rikta din marknadsföring gentemot. Försök att sätta dig in i mottagarens skor och bygg sedan din kommunikation kring detta. Hitta deras behov och problem som du kan lösa.

Några viktiga frågor som kan hjälpa dig på traven med att hitta din målgrupp är följande:

  • Vilka är de vanligaste yrkeskategorierna bland dina deltagare?
  • Vilka kanaler är de mest aktiva på?
  • Vad är deras vanligaste utmaningar och behov inom branschen?

Läs Guide: 8 anledningar varför marknadsförare älskar event:  

https://trippus.com/wp-content/uploads/2023/03/Guide-Why-Marketers-Love-Event-1.pdf)

 

  1. Skapa en marknadsföringsstrategi

När du har identiferat din målgrupp är det dags att skapa en marknadsföringsplan. Din plan bör inkludera olika kanaler och budskap för att nå din målgrupp. För att ge din kommunikation en rejäl skjuts kan det vara aktuellt att ha ett erbjudande till de första som anmäler sig, exempelvis rabatterade biljetter, en goodiebag på plats eller två månader gratis av din produkt eller tjänst.

Det är också viktigt att skapa en tydlig visuell identitet som speglar ditt event och är igenkännbar. Dina annonser, eventhemsida och eventapp ska ha en tydlig röd tråd.

Några kanaler som du kan använda för att marknadsföra ditt event är:

Sociala medier: Skapa engagerande innehåll, använd relevanta hashtags och uppmana dina följare att dela budskapet vidare.

E-postmarknadsföring: Det går att argumentera att e-postmarknadsföring är den absolut bästa kanalen, och visst bottnar det i någon typ av verklighet. Din e-postlista består av personer som vill att du ska kontakta dem, vilket är en guldgruva för att marknadsföra ditt event. Skicka personliga och professionella inbjudningar som väcker intresset hos din mottagare.

Annonsering: Ska du nå en ny eller kall målgrupp? I sådana fall kan den viktigaste kanalen vara betald annonsering i form av sociala medier, sökmotorer eller via influencers. Använd annonsering på sociala medier eller Google för att nå ut till en större publik.

Samarbeten: Samarbeta med influencers eller andra organisationer som har följare inom din målgrupp.

 

  1. Bygg upp buzz och engagemang inför eventet

Att skapa en känsla av spänning kring ditt event kan vara avgörande för att öka intresset. Använd sociala medier, e-post och annonsering för att skapa buzz, bjuda in influencers och samarbeta med andra företag för att sprida ordet. Du kan också skapa en tävling eller annan interaktion för att öka engagemang. Det är viktigt att ha god framförhållning i din kommunikation och det är bättre att börja prata om ditt event för tidigt snarare än för sent då dina potentiella besökares kalendrar fylls på snabbt.

 

Exempel på sätt att bygga upp buzz inför eventet

Sätt upp en snygg eventhemsida som tydligt förklarar och väcker intresse för det kommande eventet. Se till att inkludera era grafiska profil för att webbplatsbesökarna enkelt ska veta att det är ni som står bakom eventet! Med Trippus skapar du en mobilanpassad och responsiv eventhemsida utan bekymmer.

Skapa en teaser-video eller ett podcastavsnitt som ger en försmak av vad som kommer att ske på eventet.

Skicka ut en inbjudan och undersökning till potentiella deltagare för att fråga vad de helst skulle vilja lära sig på eventet.

Bjuda in en gästhögskoleprofessor eller expert inom ditt ämnesområde för att ge en förhandsvisning av vad som kommer att diskuteras under eventet.

 

  1. Använd feedback för att förbättra framtida events

Efter ditt event är det viktigt att samla in feedback från deltagarna för att förstå vad som fungerade bra och vad som kan förbättras till framtida events. Använd feedbacken för att skapa en ännu bättre upplevelse nästa gång och för att visa att du tar deltagarnas åsikter på allvar.

Exempel på sätt att samla in feedback

Skicka en enkät till deltagarna efter eventet med frågor om deras upplevelse och vad som kan förbättras.

Använd sociala medier för att be deltagarna om feedback och svara på deras kommentarer och frågor. Se till att dela bilder, filmer och resultat från eventet!

Bjud in deltagarna till ett mingel efter eventet där du kan prata med dem personligen och samla in feedback. Se till att följa upp dina event ordentligt för att eventet, intrycken och annat skall leva vidare i månader efter eventet tagit slut.

Sammanfattning

Att marknadsföra ditt event är avgörande för att locka deltagare och skapa en positiv upplevelse. Genom att förstå din målgrupp, skapa en marknadsföringsstrategi, bygga upp buzz inför eventet och använda feedback för att förbättra framtida events kan du öka intresset och engagemanget. Använd dessa tips för att skapa en effektiv marknadsföringsplan för ditt nästa event.

 

[Artikel av Trippus – läs mer på www.trippus.se]