Kontexten påverkar varumärket – Trovärdighet allt viktigare

Det är en tydlig trend att fler och fler söker sig till de etablerade nyhetsmedierna för att att förstå sin samtid. Stampen Media har de senaste åren satsat på journalistiken och ser
rekordsiffror när det gäller engagemanget från läsarna.

[Artikel från -> Stampen Media, foto: Mikael Westman]

Tider av osäkerhet har stärkt nyhetsmediernas roll när svenskarna söker trovärdighet och pålitlighet i rapporteringen.

– Alla oansvariga utgivare på nätet har gjort oss ansvariga utgivare ännu viktigare,  säger Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist och fortsätter:

–Det är tydligt att de värden som vi nyhetsmedier står för, växer i tider när det är mycket osäker information i omlopp.

 

Vid årsskiftet släpper Mediekompaniet i samarbete med Bonnier News, Schibsted och Stampen Media en uppföljare till 2019 års rapport ”Effekten av nyhetsmedia”, en rapport som bland annat undersöker vilken effekt nyhetskontexten har för ROI (avkastning på reklaminvesteringen). Den tidigare rapporten visar bland annat att displayannonsering i nyhetsmedia jämfört med övriga kontexter, såsom bloggar och livsstilssajter, både ger 33% högre konverteringslyft och 60% högre varumärkeslyft.

– Det är viktigt att prata om, och tänka på, kontexten som annonsör. Vissa miljöer kan få negativa konsekvenser för varumärket, konstaterar Josefin Meyer, marknadschef på Göteborgs-Posten.

– Olika varumärken lägger förstås olika tyngdpunkt på sammanhanget. För exempelvis Volvo, som arbetar mycket med hållbarhet, är det viktigt att synas i en kontext som rimmar med de värderingarna. Vi ser att trovärdigheten bara blir viktigare och viktigare. Fler företag vill vara med att ta ansvar och för oss på Stampen Media har det alltid varit en hörnsten att förhålla oss oberoende och vara sanningen trogen, fortsätter hon.

 

Stampen Media har de senaste åren satsat mycket på journalistiken, vilket har visat sig vara en framgångsrik väg. De digitala prenumerationsintäkterna ökar stadigt och lokal journalistik engagerar läsarna. Annonsaffären är på väg tillbaka efter pandemin och när det kommer till läsaraffären vittnar många mediehus om all time high.

– Journalistiken är vår kärna och under den ekonomiska krisen för några år sedan funderade vi på vilken roll vi ska ha. Vi kom fram till att vi ska arbeta med den lokala journalistiken där vi är demokratins stöttepelare och granskar makten i de orter där vi har utgivning, säger Josefin Meyer.

 

Ett sätt att möta denna verklighet är Göteborgs-Postens satsning på grävande journalistik. Michael Verdiccio är en av tidningens prisbelönta journalister och nyligen anställdes Sofia Boo. Sofia har en gedigen bakgrund inom grävande journalistik och har bland annat tilldelats Guldspaden för granskningen ”Lyxhotell och tvångsinjektioner”. Christofer Ahlqvist beskriver hur granskning är en grundsten inom journalistiken liksom för Stampen Medias olika titlar.

– Våra läsare uppskattar verkligen fördjupande och granskande journalistik och därför är det glädjande att vi nu knyter till oss en så pass erfaren och duktig journalist. Jag är övertygad om att Sofia kommer att vara med och göra vår redan prisbelönta grävjournalistik ännu bättre, säger han.

– I den verklighet vi lever, en som inte alltid är transparent, blir det ännu viktigare och direkt avgörande med oberoende kvalitetsjournalistik, summerar Josefin Meyer. ●

 

Om Stampen Media

Stampen Media är en av Sveriges största mediekoncerner. I Stampen Media ingår ett flertal mediehus med starka positioner inom nyhetsmedier,  utomhusreklam samt distribution.

I koncernen ingår elva prenumererade morgontidningar: Göteborgs-Posten, TTELA, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, Alingsås Tidning, Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten, Mölndals-Posten, Lokaltidningen STO samt fyra gratistidningar: Varbergs-Posten, Lerums-Tidning, ST-tidningen och Alingsås Kuriren.

www.stampenmedia.se